Теми статей
Обрати теми

Як отримати працівнику та ФОП — 6500 грн

Децюра Сергій, податковий експерт
Щоб підтримати громадян України в цей не легкий час, держава вирішила надати постраждалим одноразову матеріальну допомогу. Про те хто і як її може отримати поговоримо далі.

Отримувачі допомоги

Основи. Щоб виплатити громадянам одноразову матдопомогу Кабмін постановою від 04.03.2022 № 199 вніс зміни до Порядку надання допомоги в рамках Програми «єПідтримка», затвердженого постановою Кабміна від 09.12.2021 № 1272 (тобто до документу, на основі якого видавали ковідну 1000 грн).

Після цих нововведень громадяни мають право одноразово отримати допомогу у розмірі 6500 грн.

Хто має право на допомогу? — Працівники та ФОП, але не всі.

Із працівників отримати допомогу мають тільки застраховані особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту) та гіг-контракту, а їх роботодавців (юрособа чи ФОП) виконують такі умови:

— перебувають на обліку як платник ЄСВ в окремих адміністративно-територіальних одиницях за переліком, що затверджений Каміном (див нижче);

— подали в установленому законодавством порядку податкову звітність за IV квартал 2021 р. або річну звітність за 2021 рік;

— не є бюджетними установами*, фондами загальнообов’язкового державного страхування. Отже, цієї допомоги не отримають працівники, які працюють у цих держ установах і соцфондах.

* Під бюджетними установами розуміють органи державної влади, органи місцевого самоврядування, а також організації, створені ними у встановленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідно державного чи місцевого бюджету.

Із числа ФОПів на себе, можуть отримати допомогу ті ФОП, які:

— перебувають на обліку як платник ЄСВ в окремих адміністративно-територіальних одиницях за переліком, що затверджений Каміном (див нижче);

— подали в установленому законодавством порядку податкову звітність за IV квартал 2021 р. або річну звітність за 2021 рік;

Зауважимо! Обмежень для ФОП по системі оподаткування у Порядку № 1272 немає. Водночас у самій «Дії» коли особа подає заявку на отримання допомоги щодо цього вказано свої вимоги. Так там говориться, що на допомогу мають право тільки ФОП — платники ЄП групи 1-4.

img 1

Вимоги «Дії» для ФОП, які бажають отримати допомогу

Чому забули розробники «Дії» про ФОП-загальносистемників не ясно.

Крім того отримати допомогу можуть фізособи, які працюють за цивільно-правовими договорами. Вимоги для отримання допомоги такими фізособами, ті ж самі що і для, осіб що працюють по трудовому договору.

Отримання доходу і допомога. Перед тим як переходити до розгляду критеріїв які мають відповіти роботодавці, щоб працівники могли отримати допомогу зазначимо, що у Порядку № 1272 не встановлено жодного обмеження на отримання допомоги в залежності від того чи нарахована та виплачена фізособі-громадянину зарплата під час дії воєнного стану у звичайному розмірі, чи нарахована і виплачена вона у меншому розмірі ніж завжди, чи взагалі не нарахована і не виплачена.

Водночас у постанові Кабміну від 04.03.2022 № 199, якою вносить зміни до Порядку № 1272, є згадка про те, що з держбюджету кошти виділяються для виплати застрахованим особам матдопомоги у зв’язку із втратою частини зарплати (доходу), робота (економічна діяльність) яких тимчасово зупинена внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні.

Водночас, оскільки у самому Порядку № 1272 виплата 6500 грн у залежність від виплати зарплати не ставиться, то якщо роботодавець виплатить працівнику зарплату за березень 2022 року у звичайному розмірі, то такий працівник має право на отримання 6500 грн.

Якщо мова іде про ФОП, то логіка та сама. Змога отримати допомогу не залежить від того чи отримував ФОП під час дії воєнного стану дохід, чи ні, головне виконати дві наступні вимоги.

Територія отримання допомоги

Працівники. Отримати 6500 грн за Порядком № 1272 мають право тільки ті працівники, роботодавці яких (юрособи чи ФОП) перебувають на обліку як платники ЄСВ в адміністративно-територіальних одиницях що зазначені у Переліку, який наведений у додатку до розпорядження Кабміну від 06.03.2022 № 204-р.

До цього переліку спочатку входило 12 областей (Волинська, Донецька, Житомирська, Запорізька, Київська, Луганська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Херсонська та Чернігівська область) та м. Київ

Згодом Кабмін відніс до цього Переліку, ще одну область — Дніпропетровську.

img 2

Перелік в «Дії» територій на яких виплачується матдопомога

ФОП. Теж саме стосується і підприємців. Тобто щоб ФОП на себе міг отримати 6500 грн, він має бути зареєстрований платником ЄСВ саме в одному із вище наведених регіонів. Той факт де він саме веде діяльність для отримання 6500 грн значення немає. Тобто по суті ФОП має повне право, будучи зареєстрованим платником ЄСВ у м. Києві і ведучи діяльність у Львові, отримати 6500.

При цьому отримати допомогу можуть тільки діючі ФОП. Якщо ФОП перебуває у стані припинення, то він отримати допомогу не зможе.

Подання звітності

Працівники. Щоб працівник юрособи чи ФОП мав право отримати 6500 грн, роботодавець мав подати в установленому законодавством порядку звітність з ЄСВ, тобто об’єднану звітність за IV квартал 2021.

При цьому, звертаємо увагу, що у Порядку № 1272 не говориться про те, що у такій звітності має бути нараховано ЄСВ за працівника, який бажає отримати допомогу. Вимога звучить так, що всі працівники роботодавця із певної території мають право на допомогу, якщо роботодавець просто подасть об’єднану звітність за певний період. Те чи вказаний був у звітності працівник (тобто особа працювала у IV квартал 2021), чи ні (була прийнята на роботу у І кварталі 2022 року), значення не має.

Водночас у «Дії» вимога звучить по іншому. Там чомусь говорять про те, що допомогу можуть отримати тільки працівники, за яких роботодавець подав ЄСВ-звітність за IV квартал 2021.

img 3

Вимоги «Дії» для працівників, які бажають отримати допомогу

Тобто здається, що «Дія» буде відмовляти у допомозі працівникам, які почали працювати у певної особи у 2022 році, а у IV кварталі 2021 вони ніде не працювали. Чому розробники «Дії» висувають таку вимогу, не ясно.

Хоча на практиці є випадки коли «Дія» приймала заявку на виплату допомоги від осіб, які були найняті на роботу у 2022 році. Чи буде їм виплачена допомога покаже час.

Крім того немає і вказівки у Порядку № 1272 про те, що допомогу мають право отримати тільки ті особи, за яких у 2021 році роботодавець сплачував ЄСВ.

Водночас є одна умова, повз якої не можна пройти. У Порядку № 1272 говориться, що ЄСВ-звітність має бути подавана в установленому законодавством порядку. Враховуючи це, здається, що коли ЄСВ-звітність за IV квартал 2021 була подана роботодавцем несвоєчасно, то є велика вірогідність, що працівники такого роботодавця можуть не отримати допомогу з формальних підстав. Той факт що ЄСВ-звітність буде подана пізніше цю ситуацію навряд чи виправить.

ФОП. Щоб ФОП міг отримати допомогу на себе, він повинен був подати податкову звітність за IV квартал 2021 або 2021 рік.

Мова іде про подачу:

— ФОП групи 3 — декларації з ЄП та додатка ЄСВ до неї за IV квартал 2021;

— ФОП групи 1-2 — декларації з ЄП та додатка ЄСВ до неї за 2021рік;

— ФОП-загальносистемниками — річної декларації про майновий стан та додатка ЄСВ до неї за 2021 рік.

До відома! Як було сказано вище, чомусь розробники Дії говорять, що допомогу у 6500 грн ФОП-загальноситсемникам отримувати не можуть. Хоча обмеження по системі оподаткування для ФОП сам Порядок № 1272 не встановлює.

Також у Порядку № 1272 не встановлено залежність отримання допомоги від того чи сплачував ФОП ЄСВ «за себе» у 2021 році. Тобто, з цього можна зробити висновок, що у випадку якщо ФОП є пенсіонером і тому у минулому році був звільнений від сплати ЄСВ «за себе», то він всерівно має право на допомогу, якщо він зареєстрований на території де ведуться бойові дії і він подав звітність за IV квартал 2021 або 2021 рік.

Водноча у роз’ясненні, які дає Дія чомусь говориться, що отримати із числа ФОП допомогу у 6500 грн можуть тільки ті ФОП, які сплатили ЄСВ за IV квартал 2021 (за жовтень, листопад та грудень). Тому доки не спробуєте, то не дізнаєтесь про те чи на практиці можуть такі ФОП, отримати допомогу чи ні.

Порядок отримання допомоги

Тим працівникам, роботодавці яких виконали вище наведені умови, а також ФОП, далі слід діяти так як у випадку отримання ковідної 1000 грн.

До відома! Отримати допомогу можуть працівники підприємства чи ФОП незалежно від того де вони зараз находяться (в Україні чи виїхали за кордон). Головне щоб роботодавці чи ФОП виконали вказані вище вимоги.

Тобто їм потрібно:

— установити мобільний додаток Порталу Дія, та пройти електронну ідентифікацію та автентифікацію;

— обрати у мобільному додатку Порталу Дія послугу «єПідтримка»;

— відкрити поточний рахунок із спеціальним режимом використання. Якщо ви отримували ковідну тисячу, то вам потрібно просто вибрати карту, на яку приходила 1000 грн;

— подати запит.

Якщо ви відповідаєте всім вимогам, які встановлені для отримання допомоги і вам приходить відмова, то спробуйте перевстановити Дію на мобільному пристрою і подати заявку ще раз. Якщо після декількох спроб подати заявку не вдається, то тоді зателефонуйте на техпідтримку. Там мають прийняти ваш запит і після вирішення проблеми дати відповідь.

Після того як заявка прийнята, слід просто очікувати надходження коштів.

Якщо кошти надійшли — можете їх витрачати.

Звертаємо увагу тільки на те що:

— кошти (6500 грн) можна використовувати на будь-які цілі;

— термін використання таких коштів не встановлено.

Слава Україні!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі