Теми статей
Обрати теми

Забули КЕП у дома: як підписати Е-звітність

Децюра Сергій, податковий експерт
Щоб подати звітність в електронному вигляді потрібно обов’язково мати діючий кваліфікований електронний підпис (КЕП). Але через початок воєнних дій деякі бухгалтери покидаючи рідні місцевості могли забути в похапцях свої КЕП. І от тепер коли прийшов час подавати звітність перед ними постає запитання: як подати звітність в електронному вигляді. Про це поговоримо далі.

Скасування КЕП

Якщо ви забули КЕП на території, де ведуться бойові дії і вже забрати їх звідти не можете, то у вас не лишається іншого варіанта для подання звітності у електронному вигляді як визнати свій КЕП втраченим.

Визнаючи свій КЕП втраченим особа достроково скасовує дію свого КЕП. Щоб визнати КЕП втраченим КЕП, який втрачений можна трьома шляхами:

1) за електронним запитом. Тобто вам слід звернутися до надавача електронних довірчих послуг (ЕДП), раніше вони звалися АЦСК з електронним запитом на скасування дії попереднього сертифіката КЕП. Але якщо у вас один КЕП, і ви саме його забули вдома, то скористатися цим варіантом не вдасться.

Якщо ж у вас з собою є діючі КЕП, який дає доступ до програм надавача ЕДП, а ви втратили, наприклад, КЕП для підпису податкових накладних, то тоді цим варіантом скасування забутого в домі КЕП можна скористатися.

2) за заявою у письмовій формі. Таку заяву подають до надавача електронних послуг, за встановленою надавачем ЕДП формою. Додатково надається засвідчена власником копія паспорта громадянина України або іншого документа, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи.

3) у телефонному режимі. Заява в усній формі подається клієнтом (підписувачем) до надавача ЕДП засобами телефонного зв’язку. Щоб заяву прийняли користувач повинен повідомити адміністратору реєстрації наступну інформацію:

— ідентифікаційні дані власника та серійний номер кваліфікованого сертифіката;

— ключову фразу голосової автентифікації.

Наприклад, якщо у вас був підпис, який вам надавав надавач ЕДП податківців, то можна звернутися за телефоном або електронною поштою, вказаними за посиланням: acskidd.gov.ua/etrusted-services.

Заява в усній формі приймається тільки у випадку позитивної автентифікації (збігу голосової фрази та ідентифікаційних даних користувача з інформацією в реєстрі сертифікатів).

Двома останніми варіантами можуть скористатися ті юрособи, які забули вдома всі ЕЦП/КЕП.

Новий КЕП

Після того як ви скасуєте дію одного КЕП, щоб подати звітність в електронному вигляді слід буде отримати новий КЕП. Щоб це зробити вам слід звернутися до надавача ЕДП з пакетом таких документів

— заповненою та підписаною Реєстраційною карткоюдля юрособи, у двох примірниках. Форму такої картки розробляє надавач ЕДП. Якщо ви отримуєте КЕП через банківську установу, то будете заповнювати реєстраційну картку, яку розробив банк. Зазвичай вона заповнюється автоматично після вибору на сайті банку функції — створити КЕП.;

— додатком до Реєстраційної картки (в разі одночасного отримання ЕДП для більш ніж однієї особи), у двох примірниках

— оригінал статуту юрособи або його нотаріально засвідчена копія (крім тих хто зареєструвався або вніс зміни в установчі документи починаючи з 01.01.2016 та мають електронний примірник документів, який розміщено у ЄДР);

— засвідчені копії документів, що підтверджують належність заявника (окрім керівника) до юрособи та його повноваження (наказ/витяг з наказу про призначення на посаду, або трудовий договір);

— оригінал та засвідчена копія паспорта громадянина України (копії 1-2 сторінок (3-6 за наявності відміток), або копія з обох сторін безконтактного електронного носія (у випадку наявності паспорта громадянина України виготовленого у формі ID-картки), або паспорта громадянина України для виїзду за кордон з відміткою про постійне місце проживання в іноземній державі.

— засвідчена копія ідентифікаційного номера. Ті особи що відмовилися від цього номера і мають відповідні позначки у паспорті мають подати копію сторінки паспорта з відповідною відміткою.

До відома! За наявності відображення паспорта громадянина України/ паспорта громадянина України для виїзду за кордон в застосунку «Дія», версії не нижче 2.0, копія паспорта та облікової картки платника податків надається за допомогою функції «Шерінг» застосунку «Дія». Щоб подивитися версію за стосунку «Дія» слід зайти в застосунок у розділ «Меню» і прокрутити вірно що зявиться у кінець. І там буде написано версію за стосунку разом із фразою «Version».

Після подачі цього пакету документів надавач електронних довірчих послуг видасть заявнику новий КЕП. Як виберете надавача ЕДП радимо відразу у нього уточнити чи приймають вони до отримання документи онлайн чи слід буде підти у відділення надавача ЕДП для отримання КЕП.

Звертаємо увагу! Якщо ви переїхали в іншу місцевість, то подавати цей пакет документів ви маєте надавачу ЕДП за місцем свого знаходження. Це не обов’язково має бути старий надавач ЕДП. Можна звернутися до будь-якого.

Повідомлення про новий КЕП

Щоб можна було використовувати нові ЕЦП/ КЕП для подачі звітності потрібно після отримання таких нових ключів повідомити податкову про застосування саме їх для підпису своєї звітності.

Якщо цього не зробити, то податківці відмовляться прийняти підписану новими ключами звітність. Так як дані про ваш новий ЕЦП/КЕП будуть відсутні у їх базі дані даних.

Про це свідчить п. 3 розділу ІІІ Порядку № 557*. В якому говориться, що для надання права підпису електронних документів іншим особам, яким делеговано право підпису, платник (автор) повідомляє про таких осіб контролюючий орган, на обліку в якому перебуває платник (автор), шляхом направлення повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого електронного підпису в електронному вигляді за формою згідно з додатком 2 до Порядку № 557.

* Порядок обміну електронними документами з контролюючими органами, затверджений наказом Мінфіну від 06.06.2017 № 557.

Повідомлення може бути направлено через: Електронний кабінет або інше програмне забезпечення, яке використовує платник.

Щоб направити таке повідомлення слід авторизуватися у Електронному кабінеті Потім зайти у розділ «Введення звітності» і створити документ за формою J1391103 (для юридичних осіб) або F1391103 (для фізичних осіб).

При заповненні табличної частини Повідомлення вноситься така інформація:

— прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) відповідальної особи, якій надається право підпису електронних документів;

— реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності), номер паспорта для фізосіб, які відмовилися через релігійні переконання від індефікаційного номеру;

— посада фізособи, якій делеговано право підпису електронних документів (наприклад, Бухгалтер);

— тип підпису: Директор/Бухгалтер/Підпис податкових накладних/Печатка/ Технологічний сертифікат/Уповноважена особа;

— ініціали та прізвище керівника;

— посада, ініціали та прізвище виконавця та контактний телефон.

У полі «Виконавець» при заповненні Повідомлення вказується особа, ЕЦП/КЕП якої накладений на сформоване Повідомлення.

Після отримання другої квитанції від податківців можна сміливо використовувати нові отримані ЕЦП/КЕП для підписання звітності.

Слава Україні!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі