№21

Податки & бухоблік, березень, 2022/№ 21 Інші номери журналу ›
  • ПДВ-наслідки для ЄП-платників за ставкою 2 % ДПСУ у Фейсбук (m.facebook.com/story.php?story_fbid=273085088322816&id=100068639806681) роз’яснила особливості застосування єдиного податку (ЄП) групи 3 за ставкою 2 % для платників ПДВ і навела своє бачення ПДВ-наслідків відновлення нарахування та сплати ПДВ після завершення воєнного стану. У чому їх суть? Розповідаємо…
  • Чи є вигода у новому ЄП для платника сільгоспЄП Нещодавно законодавці дали змогу суб’єктам господарювання обрати групу 3 ЄП, яка працює за спеціальними правилами (сплачують 2 % від доходу). Цією групою ЄП зацікавилися і платники сільгоспЄП. А саме, у них виникло запитання: чи можуть вони обрати спецЄП і як це вплине на розмір сплачених ними податків? Відповіді на ці та інші запитання шукайте у цій статті.
  • Трудовий договір в умовах воєнного часу: укладення, призупинення, припинення… Умови воєнного стану вимагають змін у всіх сферах, у тому числі й в сфері трудових відносин. Адже окремі положення старого доброго КЗпП виявилися непристосованими до «життя» під час війни. Тож поява Закону № 2136* була вкрай потрібна. Його норми працюють під час воєнного стану, як виключення з норм КЗпП. Тож давайте прямо зараз розглянемо, що змінюється в оформлені трудових відносин з працівниками. А ось про організацію робочого часу та часу відпочинку в період дії військового стану, поговоримо в наступній статті.
  • Норми, тривалість та оплата праці у період дії воєнного стану Війна — не час для розваг та відпочинку. Тож прагнення законодавців максимально збільшити робочий час, пожертвувавши часом відпочинку, цілком зрозуміла. Давайте поглянемо, що в них вийшло? Які зміни приніс з собою Закон № 2136*?
  • Підприємство переїжджає з працівниками Уряд анонсував розширення програми евакуації підприємств із зони бойових дій на захід України. Обіцяють, що підприємствам будуть створені належні умови для роботи на новому місці та можливості працевлаштування людей. Але ж на цих підприємствах вже є працівники! Як бути з ними? Всіх звільнити? Ні! Запропонувати переїхати разом з підприємством.
  • Допомога армії: податкові нюанси під час воєнного стану В умовах війни армія стає головним суб’єктом, який забезпечує підтримку не тільки державного, але й суспільного ладу. Тож не тільки тилові служби забезпечення, а й суб’єкти господарювання усіх форм власності масово передають нашим Збройним Силам кошти, військову амуніцію, пальне, ліки, продукти харчування. Воєнний стан вніс зміни до правил оподаткування таких операцій, для чого ухвалено спочатку Закон України від 03.03.2022 № 2118-IX, а потім більш радикальний Закон України від 15.03.2022 № 2120-IX. У сьогоднішній статті розбираємося із новими правилами більш детально!
  • Благодійна допомога фізособам під час війни Усі зусилля українського народу спрямовані на опір військової агресії Російської Федерації. Не останню роль у наближенні перемоги грає благодійна допомога, що надається для укріплення обороноздатності країни, допомоги нужденним, постраждалим внаслідок бойових дій. Нещодавно були введені нові правила оподаткування благодійної допомоги, що надається фізособам під час дії воєнного чи надзвичайного стану. Подробиці читайте далі.
  • Забули КЕП у дома: як підписати Е-звітність Щоб подати звітність в електронному вигляді потрібно обов’язково мати діючий кваліфікований електронний підпис (КЕП). Але через початок воєнних дій деякі бухгалтери покидаючи рідні місцевості могли забути в похапцях свої КЕП. І от тепер коли прийшов час подавати звітність перед ними постає запитання: як подати звітність в електронному вигляді. Про це поговоримо далі.
  • Ціни під час війни: контроль і штрафи Страшні події в Україні кардинально змінили життя кожного з нас. І те, що кілька тижнів тому вважалося більш-менш простою справою — тепер перетворилося на подвиг. Торгівля продуктами харчування, надання житла для біженців тощо. Бо навіть привозити товар подекуди доводиться під кулями. Однак треба визнати, що ціни на продукти харчування, оренду житла та інші звичні речі виросли дуже сильно. А держава, між іншим, продовжує контролювати та регулювати ціни. Тож у цьому матеріалі розберемося з тим як саме це відбувається та що може загрожувати за ігнорування обмежень.
  • Про акциз (у тому числі, про пальне), ліцензії та перевірки В цьому матеріалі коротко підсумуємо основні новини, які відбулися з початку війни й до дати написання матеріалу в галузі акцизного податку та обігу підакцизного пального/спирту етилового. Зокрема, розглянемо зміни, що привнесені Законами від 03.03.2022 № 2118-IX (далі — Закон № 2118) та від 15.03.2022 № 2120-IX (далі — Закон № 2120) у площині акцизного податку, ліцензування операцій з підакцизними товарами та фактичних перевірок. А також — деякі роз’яснення ДПСУ на цьому терені.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі