Теми статей
Обрати теми

Неприбуткова організація перераховує благодійному фонду: важливість Статуту

Солошенко Людмила, податковий експерт
Чи може неприбуткова організація під час військового стану перераховувати кошти недержавним благодійним фондам, які не мають поточного рахунка у Нацбанку, якщо це не передбачено її Статутом? Чи це погрожує втратою статусу неприбутковості?

Уважаємо, що така операція можлива, якщо грошова допомога, що перераховується, відповідає цілям (завданням) і напрямам діяльності неприбуткової організації (НПО).

Нагадаємо, що згідно з п.п. 133.4.2 ПКУ неприбутковим організаціям дозволено використовувати отримані доходи виключно за двома напрямами — на:

— фінансування витрат на утримання НПО й

реалізацію цілей (завдань) і напрямів діяльності, визначених статутними документами НПО.

Однак у період дії воєнного стану неприбутковим організаціям без обмежень (тобто незалежно від статутних документів і без загрози втрати неприбуткового статусу) також дозволяється використовувати доходи на військово-оборонні цілі (п. 63 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ) і перераховувати кошти, передавати майно, надавати послуги / благодійну допомогу:

армії (ЗСУ), Нацгвардії, СБУ, Державній прикордонній службі, військовим формуванням і з’єднанням, військовим частинам, добровільним формуванням територіальних громад та іншим одержувачам, переліченим у п. 63 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ;

закладам охорони здоров’я державної/ комунальної власності або структурним підрозділам з питань охорони здоров’я обласних/міських держадміністрацій;

фізичним особам (які не є засновниками / учасниками / пов’язаними особами) з територій бойових дій або переселенцям, а також

— перераховувати кошти на спецрахунки для збору коштів, відкриті НБУ.

Така допомога не буде вважатися порушенням п. 133.4 ПКУ, за це не виключать із Реєстру НПО.

Однак, як бачимо, кошти, що перераховуються вами, у «воєнні» умови з п. 63 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ не вписуються (не той одержувач, рахунок відкритий не в НБУ). А що за загальними правилами?

Загальні правила говорять: неприбуткова організація може використовувати доходи для реалізації цілей (завдань) і напрямів діяльності, визначених статутними документами НПО. Тобто важливо, щоб допомога надавалася в межах статутної діяльності й перераховувалася на цілі, закріплені в статутних документах, заради яких і створювалася НПО (при цьому статутні документи можуть і не містити вичерпного переліку її одержувачів).

Причому податківці навіть у мирний час були не проти надання неприбутковою організацією допомоги іншій НПО, за умови (!), що таке перерахування:

— відповідає напрямам і цілям діяльності НПО;

— не суперечить вимогам профільного закону, що регулює діяльність НПО;

— не містить ознак майнового інтересу членів (учасників) і не використовується для вигоди членів (учасників) НПО (лист ДПСУ від 19.02.2020 № 665/6/99-00-07-02-02-06/ІПК).

У такому випадку, як пояснювали контролери, не виникає підстав для виключення неприбуткової організації з Реєстру НПО. До слова, і за Законом України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» від 05.07.2012 № 5073-VI благодійні організації створюються для надання допомоги бенефіціарам (у числі яких також можуть бути й НПО).

Тому якщо перерахування допомоги благодійному фонду буде відповідати цілям і напрямам діяльності НПО, то навіть за відсутності відповідного застереження в Статуті, неприбуткову організацію не можуть позбавити неприбуткового статусу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі