Теми статей
Обрати теми

Допомога фізособам у зв’язку з війною

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Війна згуртувала українців. Ми стали одним цілим. Ми допомагаєм один одному. Ділимося останнім. Перераховуємо кошти друзям та знайомим, знайомим знайомих на допомогу армії та цивільним. Не виключення тут й суб’єкти господарювання. А що з оподаткуванням ПДФО та ВЗ, якщо одержувач фізособа? Дивимося НКУ.
Зміст статті:

Сьогодні ми пропонуємо вам розглянути п.п. «в» п.п. 165.1.54 та п.п. 170.7.8 ПКУ. Вони працюють у парі та виводять з-під оподаткування суми (вартість) благодійної допомоги виплаченої (наданої) певним категоріям фізосіб протягом дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану благодійниками, у тому числі благодійниками — фізособами, у порядку, визначеному Законом № 5073*.

* Закон України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» від 05.07.2012 № 5073-VI.

На наш погляд, трішки невдале формулювання, в якому багатьох насторожує оте «у порядку, визначеному Законом № 5073». Може законодавець хотів сказати, що зазначену допомогу можуть надавати лише благодійні організації? Впевнені, що ні. Адже п. 5 ч. 1 ст. 1 Закону № 5073 до благодійників відносить дієздатну фізособу або юридичну особу приватного права (у тому числі (а не виключно) благодійну організацію), яка добровільно здійснює один чи декілька видів благодійної діяльності.

В свою чергу ч. 1 ст. 4 зазначеного Закону встановлює, що суб’єктами благодійної діяльності є благодійні організації, які утворені та діють відповідно до Закону № 5073, а також інші благодійники та бенефіціари.

Тож, вважаємо, що для цілей п.п. «в» п.п. 165.1.54 ПКУ благодійниками можуть виступати, як звичайні фізособи, так і юридичні особи приватного права. Проте стараємося не нехтувати документальним оформленням таких пожертв (детально про це читайте в статті «Документ про добро або Як оформити безоплатні передачі?» цього номера) та в наказі про їх проведення посилатися на Закон № 5073.

З надавачем благодійної допомоги, визначилися. Йдемо далі.

Отримувачі благодійної допомоги визначені п.п. «в» п.п. 165.1.54 ПКУ, а граничні неоподатковувані суми та цілі, на які може бути надано таку допомогу залежно від отримувача, наведені в п.п. 170.7.8 ПКУ. Всю цю розрізнену інформацію ми зібрали для вас в єдиній таблиці.

Проте звертаємо увагу, що зазначені в п.п. 165.1.54 ПКУ доходи не включаються до оподатковуваного доходу до 31 грудня (включно) року, наступного за роком, у якому завершено здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації. Це прямо зазначено в абзаці тринадцятому підпункту 165.1.54 ПКУ.

Тож, якщо в 2022 році зазначені заходи будуть звершені, то неоподатковувану на підставі п.п. 165.1.54 ПКУ благодійну допомогу можна буде надавати до закінчення 2023 року.

Умови щодо отримувача, напрямку та суми благодійної допомоги для її не оподаткування на підставі п.п. «в» п.п. 165.1.54 ПКУ

Отримувачі благодійної допомоги

(п.п. «в» п.п. 165.1.54 ПКУ)

Неоподатковувана сума допомоги та напрямок надання (норма ПКУ)

Учасники бойових дій — військовослужбовці (резервісті, військовозобов’язані) та працівники ЗСУ, Нацгвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Державної прикордонної служби, осіб рядового, начальницького складу, військовослужбовців, працівників МВС, Управління державної охорони, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, добровольчих формувань територіальних громад, поліцейських та працівників Нацполіції, які захищають (захищали) незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, беруть (брали) безпосередню участь у відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності в період дії воєнного, надзвичайного стану, перебуваючи безпосередньо в районах здійснення зазначених заходів (далі — учасники бойових дій)

Будь-яка сума (вартість), що надається для закупівлі або у вигляді спеціальних засобів індивідуального захисту (касок, бронежилетів, виготовлених відповідно до військових стандартів), технічних засобів спостереження, лікарських засобів, засобів особистої гігієни, продуктів харчування, предметів речового забезпечення чи інших товарів (робіт, послуг) за переліком, що визначається Кабінетом Міністрів України, чи для оплати (компенсації) вартості лікарських засобів, донорських компонентів, виробів медичного призначення, технічних та інших засобів реабілітації, платних послуг з лікування, забезпечення виробами медичного призначення, технічними та іншими засобами реабілітації, послуг медичної реабілітації, санаторно-курортного оздоровлення (абзац другий п.п. «а» п.п. 170.7.8 ПКУ)

Працівники підприємств, сил цивільного захисту, які залучаються (залучалися) та беруть (брали) безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ, перебуваючи безпосередньо в районах проведення бойових дій та у період здійснення бойових дій, у порядку, встановленому законодавством (далі — працівники зайняті в забезпеченні нацбезпеки), або члени їхніх сімей*

Будь-яка сума (вартість), що надається як допомога на лікування та медичне обслуговування (обстеження, діагностику), у тому числі для оплати (компенсації) вартості лікарських засобів, донорських компонентів, виробів медичного призначення, технічних та інших засобів реабілітації, платних послуг з лікування, забезпечення виробами медичного призначення, технічними та іншими засобами реабілітації, послуг медичної реабілітації, санаторно-курортного оздоровлення (абзац третій п.п. «а» п.п. 170.7.8 ПКУ)

Фізичні особи, які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, де проводяться (проводилися) бойові дії, та/або які вимушено покинули місце проживання у зв’язку з проведенням бойових дій у таких населених пунктах** (далі — фізособи з територій проведення бойових дій)

Будь-яка сума (вартість), що надається як допомога на лікування та медичне обслуговування (обстеження, діагностику), у тому числі — для оплати (компенсації) вартості лікарських засобів, донорських компонентів, виробів медичного призначення, технічних та інших засобів реабілітації, платних послуг з лікування, забезпечення виробами медичного призначення, технічними та іншими засобами реабілітації, послуг медичної реабілітації, санаторно-курортного оздоровлення (абзац третій п.п. «а» п.п. 170.7.8 ПКУ)

Всі перераховані вище категорії осіб, а саме: учасники бойових дій,

працівники, зайняті в забезпеченні нацбезпеки, або члени їхніх сімей,

фізособи з територій проведення бойових дій

Сума, що сукупно протягом звітного року не перевищує 500 встановленої законом на 1 січня звітного року розмірів мінімальної заробітної плати (далі — МЗП), (в 2022 році — 3250000 грн***), виплачена (надана) на потреби за Переліком, затвердженим постановою КМУ від 26.11.2014 № 653**** (п.п. «б» п.п. 170.7.8 ПКУ)

* До членів сімей належать: дружина, чоловік, які не одружилися вдруге, батьки, дід та баба (якщо батьки померли), неповнолітні діти, повнолітні діти з інвалідністю.

** У п.п. «в» п.п. 165.1.54 ПКУ не конкретизовано, яким документом визначається перелік території населених пунктів, де проводяться (проводилися) бойові дії. Тож, вважаємо, що тут благодійники мають право використовувати будь-які офіційні документи, що вказують на ведення бойових дій на території, де проживає чи з якої виїхала особа.

*** Якщо загальна сума отриманої благодійної допомоги протягом звітного (податкового) року перевищує зазначений граничний розмір, сума перевищення над таким розміром оподатковується ПДФО (18 %) та ВЗ (1,5 %). Також в цьому випадку отримувач — платник податку зобов’язаний подати річну податкову декларацію із зазначенням сум благодійної допомоги.

**** КМУ затвердив наступний Перелік потреб, сума благодійної допомоги для задоволення яких не включається до оподатковуваного доходу платників податку на доходи фізичних осіб:

1) відновлення втраченого майна: закупівля товарів (послуг), необхідних для відбудови пошкодженого (знищеного) житла, господарських будівель і споруд; забезпечення: побутовою технікою вартістю до 3 МЗП за одиницю, але не більше трьох одиниць різного побутового призначення; меблями загальною вартістю до 15 МЗП; транспортними засобами (легковими автомобілями, мотоциклами, мопедами тощо, крім сільськогосподарської техніки) вартістю до 100 МЗП;

2) забезпечення житлом та житлово-комунальними послугами, а також паливом, необхідним для приготування їжі та обігрівання приміщення, транспортне обслуговування, пов’язане з переміщенням осіб з тимчасово окупованої території України та території проведення антитерористичної операції;

3) забезпечення речами індивідуального користування (взуття, одяг, білизна тощо), засобами особистої гігієни та предметами домашнього вжитку (крім меблів та побутової техніки), у тому числі інструментами, необхідними для особистих професійних занять (швейні, музичні тощо), крім: виробів з дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення, напівдорогоцінного каміння, обробленого та необробленого дорогоцінного каміння; годинників, мобільних телефонів вартістю більше 2 МЗП та зброї; виробів із шкіри, килимових, швейних, трикотажних, текстильних виробів вартістю більше 3 МЗП за одиницю та загальною вартістю більше 10 МЗП; виробів з хутра, а також виробів з деревини, що відповідають товарній позиції 4420 згідно з УКТЗЕД; виробів мистецтва, предметів колекціонування або антикваріату;

4) надання медичної допомоги, крім передбаченої абзацами другим і третім підпункту «а» підпункту 170.7.8 ПКУ, що надається в будь-якій сумі (див. табл. вище);

5) забезпечення продуктами харчування (крім алкогольних, слабоалкогольних напоїв);

6) забезпечення дитячими товарами та дитячим харчуванням;

7) закупівля для фізосіб, які здійснюють ведення особистого селянського господарства (за наявності у них земельних ділянок сільгосппризначення на праві власності чи користування): насіння і садивного матеріалу сільгоспкультур для проведення польових робіт; сільськогосподарських та свійських тварин (одного коня, однієї корови або телиці, кози чи свині), птиці (не більше 20 гусей, качок, курей, індиків тощо), бджолосімей (не більше 10); корму для худоби в обсязі, необхідному для її годівлі до початку вигону на пасовище або збору нових кормів; сільгосптехніки загальною вартістю до 50 МЗП, інвентарю та обладнання загальною вартістю до 10 МЗП;

8) забезпечення здобуття або продовження здобуття певного освітнього рівня;

9) здійснення заходів, спрямованих на психологічну та соціальну реабілітацію осіб;

10) надання юридичної допомоги особам для відновлення та захисту їх прав у зв’язку з виникненням обставин, що зумовили надання благодійної допомоги.

Ложка дьогтю для тих податкових агентів, хто буде надавати благодійну допомогу на підставі пп. 165.1.54 та 170.7.8 ПКУ в грошовій сумі. Оскільки така допомога є цільовою, то скоріш за все податківці захочуть бачити документи, що підтверджують її використання саме на зазначені цілі. Тож не втрачайте з отримувачами зв’язок та просіть документи, що підтверджують трати.

Звітність

Оскільки отримувачами допомоги у зв’язку з війною є фізособи, а її надавачами — податкові агенти, то неодмінно виникає питання щодо відображення цієї виплати в 4ДФ. Адже цього обов’язку ніхто не відміняв і ніяких послаблень у зв’язку з війною законодавець тут не передбачив.

Тож у разі надання такої допомоги, що не оподатковується ПДФО та ВЗ на підставі п.п. «в» п.п. 165.1.54 та п.п. 170.7.8 ПКУ, її суму слід відобразити в 4ДФ з ознакою доходу «187».

Ми розуміємо, що сьогодні не та ситуація, щоб перед тим, як дати шматок хліба людині, що покинула своє житло, тікаючи від куль, вимагати у неї реєстраційний номер облікової картки платника податків для 4ДФ чи рахувати на скільки ж вона наїла.

Тому давайте поміркуємо, чи є варіант законно втікти від 4ДФ? Так, через відсутність персоніфікації.

Для цілей податкових цілей надавачу допомоги — податковому агентові важливо визначити не лише об’єкт оподаткування ПДФО і ВЗ (суму (вартість) допомоги), але й суб’єкта оподаткування — платника податку. Тобто персоніфікувати одержувача доходу.

Це підтверджують податківці в листі від 19.08.2020 № 3464/ІПК/99-00-04-05-03-06 (ср. ). Вони зазначають, що оподаткування доходів фізичних осіб розглядається лише у разі їх одержання безпосередньо конкретним платником податку.

Тож, якщо ви забезпечуєте обідами чи місцем для ночівлі осіб, що прямують на захід з регіонів, де ведуться бойові дії, без їх персоніфікації, то в 4ДФ такі доходи не відображаєте.

Проте чим вужче коло отримувачів допомоги та чим вища її сума (вартість), тим важче буде довести податківцям, що персоніфікація не проводилася. Тож, якщо, наприклад, щедре будівельне підприємство передало конкретним мешканцям села, на території якого велись бойові дії, будматеріали для ремонту пошкоджених будинків, то краще зібрати податкові номери одержувачів допомоги та відобразити їх доходи в 4ДФ.

Висновки

  • Підпунктом «в» п.п. 165.1.54 та п.п. 170.7.8 ПКУ передбачена можливість надання цільової благодійної допомоги фізособам з територій проведення бойових дій.
  • В розд. І 4ДФ таку цільову благодійну допомогу відображаємо з ознакою доходу «187».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі