Теми статей
Обрати теми

Благодійний фонд компенсує ФОП групи 2 витрати на харчування переселенців

Децюра Сергій, податковий експерт
ФОП платники ЄП групи 2 замається діяльністю ресторанів, наданням послуг мобільного харчування, тобто продає готові страви у кафе. Після початку війни він почав безоплатно годувати у своєму кафе переселенців. На сьогодні до ФОП звернулася благодійна організація, яка має намір компенсувати ФОП витрати на харчування переселенців. Чи має право ФОП безоплатно харчувати переселенців, та чи має право отримати оплату від благодійного фонду?

Чи можна годувати безкоштовно? Так, ФОП платник ЄП групи 2 має повне право безкоштовно годувати переселенців. Заборони на безоплатне розповсюдження своєї продукції (в тому числі і вигляді передачі обідів переселенцям) норми ПКУ не містять.

В ПКУ лише існує заборона на негрошові розрахунки. Але негрошова форма розрахунків і безоплатне надання харчування це зовсім різні поняття. Тому ця заборона тут не працює.

Отже, ФОП групи 2 платник ЄП має право надавати допомогу переселенцям у вигляді безоплатного харчування.

Що стосується виникнення доходу переселенців у вигляді безоплатно наданого харчування, то, на наш погляд, оподаткований дохід у них в даному випадку не виникатиме. Адже працюють абз. «в» п. 165.1.54 ПКУ та абз. «б» п. 170.7.8 ПКУ. Детально про це читайте у статті "Допомога фізособам у зв’язку з війною". Та й з персоніфікацією не все гаразд.

Отримання допомоги від благодійного фонду. Якщо благодійний фонд має таке бажання, то він може просто компенсувати ФОПу (який за власною ініціативою годував переселенців) понесені тим витрати. Для цього він може просто надати ФОПу безповоротну фіндопомогу.

Така безповоротна фіндопомога включається до єдиноподаткового доходу, адже п. 292.11 ПКУ виключень не передбачає.

Інша справа — чи забажає благодійна організація надавати фіндопомогу саме ФОП. Справа в тому що всі благодійні фонди зазвичай є неприбутковими організаціями. А щоб бути неприбутківцем вони мають витрачати кошти на поставлені в статуті цілі. Навряд чи у статуті благодійних організацій міститься вказівка на те, що вони мають право надавати фіндопомогу ФОП, в тому числі і ФОП групи 2. Тому зазвичай сама благодійна організація відмовляється від таких умов компенсації витрат ФОП-благодійникам.

Отримуємо оплату від благодійного фонду. На наш погляд, найкращим варіантом фінансування витрат ФОП групи 2 на ЄП на харчування переселенців є оформити з благодійною організаціє звичайний договір про організацію харчування переселенців.

Дехто може сказати, що якщо так зробити, то ФОП порушить правила перебування на ЄП, а саме буде надавати послуги не платнику ЄП.

На справді це не так, навіть якщо замовником буде неплатник ЄП. Справа в тому, що бути платником ЄП групи 2, можуть підприємці, які дотримуються вимог, прописаних у п. 2 п. 291.4 ПКУ, а саме:

— здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам ЄП та/або населенню;

— займаються виробництвом та/або продажем товарів;

— здійснюють діяльність у сфері ресторанного господарства.

Уже тільки з цього можна зробити висновок, що заборона на надання послуг загальносистемникам не стосується здійснення діяльності у сфері ресторанного господарства.

З цим погоджуються на сьогодні і податківці (див. БЗ 107.01.02). Свій дозвіл вони обґрунтовують положеннями абз. третього п. 1.3 Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, затверджених наказом Мінекономіки від 24.07.2002 № 219 (ср. ). В ньому прямо говориться, що заклад ресторанного господарства (а саме ним являється кафе, яке тримає ФОП на ЄП групи 2) — організаційно-структурна одиниця у сфері ресторанного господарства, яка здійснює виробничо-торговельну діяльність: виробляє і (або) доготовляє, продає і організовує споживання продукції власного виробництва і закупних товарів, може організовувати дозвілля споживачів.

Виходячи з цього фіскали вважають, що ФОП — платник ЄП групи 2, не порушує правила перебування на ЄП, якщо приймає замовлення від загальносистемників на обслуговування свят, банкетів, інших спеціальних замовлень, оскільки платник ЄП під час обслуговування таких замовлень здійснює продаж і організацію споживання продукції власного виробництва і закупних товарів. Той факт, що споживати оплачені страви будуть переселенці тут жодної ролі також не гратиме.

На доказ цього можна привести роз’яснення фіскалів із категорії 107.01.01 БЗ. З нього можна зробити висновок, що ключовим для втрати статусу платника ЄП є факт надання послуг загальносистемнику. Якщо послуги йому не надавалися, то умови роботи у групі 2 не порушено. Незалежно від того, чи платив загальносистемник гроші за такі послуги.

Тому, якщо до ФОП групи 2 на ЄП звернеться благодійна організація з пропозицією годувати переселенців, то нагодуйте їх досхочу. Покарати вас за такі дії ніхто не зможе. Отже допомагаймо один одному і все буде Україна!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі