Теми статей
Обрати теми

Податковий кредит за первинкою: місяць у місяць?

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Чи можна відобразити податковий кредит (ПК) на основі первинки не у місяці її складання, а у наступному, за аналогією з податковою накладною (ПН)?

Ви добре знаєте, що до війни існувало кілька категорій документів, на підставі яких можна було законно поставити вхідний ПДВ у ПК за придбаннями на території України (імпортний ПДВ зараз не чіпатимемо).

Головний з них — це власне ПН, зареєстрована в ЄРПН (п. 201.10 ПКУ). Податковий кредит за нею відображали як своєчасно (право на ПК виникало в періоді складання такої ПН), так і з запізненням (право на ПК виникало в періоді реєстрації ПН).

Не забувайте! З 01.01.2022 за платником податку, який не включив у відповідному звітному періоді до ПК суму ПДВ на підставі отриманої ПН, зареєстрованої в ЄРПН,

таке право зберігається протягом 365 календарних днів з дати складення ПН (замість 1095 днів, як це було раніше) (п. 198.6 ПКУ)

А от перехідні ПН, за якими вхідний ПДВ не було включено до податкового кредиту станом на 01.01.2022, можна включити до ПК до кінця поточного року, але не пізніше 1095 днів з дати їх виписки (п. 80 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). При цьому касовикам за перехідними операціями продовжили старі правила включення ПН до ПК.

Водночас, без отримання ПН, зареєстрованої в ЄРПН, відобразити кподатковий кредит дозволяли так звані замінники ПН, перераховані у п. 201.11 ПКУ, зокрема:

— транспортні квитки, готельні рахунки або рахунки за послуги зв’язку, інші послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку (без жодних сумових обмежень) і

— касові чеки (з обмеженням загальної суми придбаних за ними товарів/послуг не більше 200 грн. на день без ПДВ).

Про решту вимог, які ПКУ висуває до оформлення таких документів, читайте тут — i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2017/july/issue-61/article-29432.html.

Важливо! ПКУ не конкретизує, до складу податкового кредиту якого періоду включати суму ПДВ із замінників ПН. Разом з тим податківці завжди наполягали, що такі суми слід уключати до ПК період у період.

Якщо ж у періоді складання таких документів ПК не показали, податківці розцінювали це як помилку, однак дозволяли виправитися, подавши уточнюючий розрахунок (УР) до періоду, в якому вперше виникло право на ПК за тим чи іншим замінником ПН (див. 101.13 БЗ). Зробити це належало з урахуванням строків давності, передбачених ст. 102 ПКУ.

Із оголошенням воєнного стану (ВС), коли реєструвати ПН у ЄРПН стало неможливо, законодавець запровадив додаткову опцію (див. п. 322 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Наразі доки діє ВС, до складу податкового кредиту звітного періоду (!) без ПН від постачальника, зареєстрованої в ЄРПН,

можна включити вхідний ПДВ на підставі первинних (розрахункових) документів, складених за операціями з придбання товарів/послуг відповідно до Закону про бухоблік

Зверніть увагу! Ця норма тимчасова, і застосовувати її слід замість постійних норм пп. 201.10 і 201.11 ПКУ. Фактично це означає, що вона не тільки підмінює собою приписи п. 201.11 ПКУ, а ще й певним чином уточнює їх. І, серед іншого, чітко регламентує, до складу податкового кредиту якого періоду слід уключати суму ПДВ із отриманої первинки.

Отже, невизначеність, яка існувала з цього питання щодо замінників ПН, відтепер подолана на законодавчому рівні: ПК на підставі отриманої первинки слід уключати до складу податкового кредиту звітного періоду. Якщо ж цього не зробити, то до декларації з ПДВ треба буде подати УР із виправленням допущеної помилки.

Інша справа, що в більшості випадків уточнювати ПДВ-декларації воєнного часу багатьом доведеться хоч так, хоч інак. Адже п. 322 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ передбачає ще й таке: якщо протягом 6-ти місяців податковий кредит, задекларований під час дії ВС на підставі первинних (розрахункових) документів, підлягає обов’язковому уточненню (приведенню у відповідність) з урахуванням даних ПН, зареєстрованих у ЄРПН. Тож наразі немає жодної гарантії, що після війни ви отримаєте від свого постачальника зареєстровану ПН у визначений ПКУ термін і саме на ту суму, номенклатуру тощо, які зараз зазначені у виписаній вам первинці.

Звідси наша порада:

не варто зараз особливо перейматися тим, вчасно чи із запізненням ви відобразили податковий кредит на підставі первинки

Чому? Бо податкову звітність під час війни можна взагалі не подавати, а податок не сплачувати, якщо через певні обставини ви не маєте такої можливості*, причому без застосування до вас штрафних санкцій, якщо ці податкові обов’язки будуть виконані протягом шести місяців після припинення або скасування ВС в Україні (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

* Хоча не виключено, шо цю аж надто ліберальну норму скоро відредагують, поширивши її лише на платників податків, які знаходяться на тимчасово окупованих збройними формуваннями рф територіях або територіях, на яких ведуться бойові дії (див. законопроєкт від 24.04.2022 № 7311itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/39493).

Якщо ж попри все ви маєте змогу подавати ПДВ-декларації, досить буде і того, що ви покажете такий ПК у будь-якій з них. А вже потім, у мирний час, або відкоригуєте такі декларації через цю незначну помилку, або ж знімете «первинний» податковий кредит зовсім, якщо не дочекаєтесь належно оформленої ПН. Ні за те, ні за інше штрафів усе одно не буде.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі