Теми статей
Обрати теми

Перенесення і призупинення подачі фінзвітності

Децюра Сергій, податковий експерт
Багато платників мають щокварталу подати у статистку і з квартальною декларацією з податку на прибуток у податкову фінансову звітність. Враховуючи це, виникає запитання: як введення воєнного стану (ВС) впливає на строки подання фінзвітності. Відповідь на це запитання шукайте нижче.

Строки звітування

Хто подає. Річну фінзвітність подають усі підприємства без винятку.

Що стосується квартальної фінзвітності, то на сьогодні її не подають тільки (Закон про бухоблік та п. 2 Порядку № 419):

1) мікропідприємства (крім тих, хто зобов’язаний складати МСФЗ-звітність). Але якщо мікропідприємство:

— є платником податку на прибуток — високодохідником, то вони також повинні будуть складати квартальну фінзвітність і подавати її податківцям у складі квартальної декларації з податку на прибуток;

— були у І кварталі платниками податку на прибуток річниками, а потім з ІІ кварталу перейшли на спецЄП. Тоді вони мають подати декларацію з податку на прибуток за І кварталі з нею подати квартальну фінзвітність;

2) підприємства — платники ЄП групи 3;

3) неприбуткові організації.

Усі інші юрособи, крім тих, що перелічені вище, мають подавати квартальну фінзвітність.

Подання фінзвітності у статистику. У органи статистики подають (п. 5 Порядку № 419):

1) квартальну фінзвітність (у складі Балансу і Звіту про фінрезультати) не пізніше 30 числа місяця, що настає за звітним кварталом;

2) річну фінзвітність (у складі Балансу і Звіту про фінрезультати) усі юрособи не пізніше 28 лютого року, що настає за звітним роком.

Крім того підприємства, які зобов’язані оприлюднювати річну фінзвітність, мають подавати також повторно річну фінзвітність у статистику, але у повному комплекті.

Таку повторну повнокомплектну річну фінзвітність:

— середні підприємства (що не звітують за МСФЗ) подають не пізніше 1 червня року, що настає за звітним роком;

— підприємства, що звітують у МСФЗ-форматі, подають в ті ж строки, що й для оприлюднення фінзвітності. Наприклад, великі — неемітенти повинні подати її не пізніше ніж до 1 червня, а ПАТ — не пізніше ніж до 30 квітня року, що настає за звітним періодом.

Подання фінзвітності у податкову. Усі платники податку на прибуток подають податківцям річну фінзвітність у складі прибуткової декларації протягом 60 календарних днів після закінчення року. У цей строк фінзвітність фіскалам подають усі прибутківці у складі Балансу і Звіту про фінансові результати. Ці дві форми є додатком до прибуткової декларації (звіту неприбуткової організації) та її невід’ємною частиною.

Крім того

податківцям підприємства, які зобов’язані оприлюднювати фінзвітність, подають фінзвітність повторно

Подавати повторно вони мають повний комплект річної фінзвітності разом з аудиторським звітом не пізніше 10 червня року, наступного за звітним (див. лист ДПСУ від 24.09.2021 № 3563/ІПК/99-00-21-02-02-06).

Квартальну фінзітність подають у податкову тільки платники податку на прибуток, що звітують щокварталу (тобто високодохідні платники податку на прибуток). Подають вони у податкову квартальну фінзвітність у складі Балансу і Звіту про фінрезультати разом із декларацією з податку на прибуток у строк для подачі квартальної декларації. Тобто це слід зробити протягом 40 календарних днів після закінчення кварталу.

Із загальними строками подання фінзвітності у статистику і податкову можна ознайомитися у «Податки & бухоблік», 2022, № 25 та 2021, № 104.

Перенесення строків

Подаємо у статистку. Якщо говорити про строки подання фінзвітності у статистику, то на час дії ВС призупинки строків подання такої звітності не було.

Застосувати до подання фінзвітності у статистику вимог п. 102.9 ПКУ та п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ не вдасться. Так як строки подання фінзвітності у статистику не контролюються фіскали. А щоб п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ міг заморозити певні строки, ці строки мають контролювати податківці.

Водночас це не говорить про те, що ви маєте і під час дії ВС подавати фінзвітність тільки у загальні строки, про які згадано вище. Річ у тому, що Законом № 2115 ще на початку війни, було продовжено строки подання неподаткової звітності (в цей перелік потрапляє і фінзвітність). А саме

законодавці дали добро на подання фінзвітності у статистику протягом 3-х місяців після припинення чи скасування ВС або стану війни

На цьому наголошує і Мінфін у інформаційному повідомленні від 11.03.2022.

Тому якщо ви не подали річну фінзвітність за 2021 рік (строк подачі не пізніше 28 лютого 2022 року) чи не подали квартальну фінзвітність (строк подачі не пізніше 30 днів після кварталу — 02.05.2022), то ви можете це зробити протягом 3-х місяців після закінчення ВС.

При цьому, якщо подати звітність у цей строк, то ви уникнете будь-якої відповідальності.

Подаємо у податкову. Як ми сказали вище, фінансова звітність подається також і в податкову при подачі декларації з податку на прибуток. Така фінзвітність є невід’ємною складовою декларації з податку на прибуток.

Враховуючи це, вважаємо, що на подання фінзвітності у податкову поширюються ті ж правила, що і на подання самої декларації з податку на прибуток, з якою подається така фінзвітність.

Отже, оскільки на період дії ВС п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ призупинено в сі строки, в тому числі і подання податкової звітності, то граничний строк подання фінзвітності у податкову закінчиться в той же день, що і декларації з податку на прибуток, у складі якої вона подається.

Водночас уже з’явився Законопроект №7311, за яким зупинення строків подання звітності хочуть обмежити тільки для хто знаходиться на території де ведуться бойові дії чи які знаходяться в окупації. Для всіх інших зупинка припиняє діяти з дня перетворення цього Законопроекту на Закон. Але подати звітність якщо її граничний строк подання припадає на березень — травень слід протягом місяця після того як Законопроект № 7311 стане законом.

Оприлюднена фінзвітність

Декілька слів скажемо про випадок подання платником податку на прибуток, який оприлюднює фінзвітність, у податкову всього комплекту фінзвітності разом із аудиторським звітом.

Перш за все зазначимо, що на час дії ВС оприлюднювати фінзвітність можна не у загальновизначені строки, а протягом 3-х місяців після припинення чи скасування ВС або стану війни. Так як і на оприлюднення фінзвітності поширюється дія перенесення строків що містяться у Законі № 2115. Це підтверджує і Мінфін у інформаційному повідомленні від 11.03.2022.

Що ж стосується строків подання оприлюдненої фінзвітності і аудиторського висновку у податкову, то строки подання такої звітності прописані окремо в п. 46.2 ПКУ і не прив’язані до подання декларації з податку на прибуток. Але ми все рівно вважаємо, що на строк подачі такої фінзвітності прямо поширюються вимоги п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ про призупинення строків. Річ у тому, що строк подання такої фінзвітності контролюється фіскалами і визначений у ПКУ.

Нюанс призупинення тут криється в тому, що строк подання звітності не прив’язаний до якоїсь події (закінчення періоду, подання звітності чи виплати доходу), а визначається конкретною датою (10 червня). Тому здається, що якщо ВС триватиме довше ніж строк подачі фінзвітності з аудиторським висновком, то закінчиться граничний строк подання такої фінзвітності датою закінчення ВС.

Водночас, якщо ви не встигнете до закінчення ВС подати таку фінзвітність у податкову, то наразі перейматися не потрібно. На сьогодні вас від відповідальності захистить п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, відповідно до якого платник податку може без штрафів подати звітність (в тому числі і фінзвітність із аудиторським звітом), строк подачі якої припав на ВС, якщо подасть її протягом 6 місяців після ВС.

Отже, надання дозволу подати без штрафів оприлюднену фінзвітність у податкову протягом 6 місяців дає змогу підприємствам навіть після ВС виконати аудиторську перевірку і без штрафів подати фінзвітнітсь з аудиторським звітом у податкову.

Вище вказані норми можуть бути скоро підкориговані законопроєктом № 7311. Ним мають намір урізати перелік осіб, для яких дотримання строків подання звітності призупиняється. А саме з дати перетворення його в закон призупинення строків буде стосуватися не всіх платників, а тільки тих, які знаходяться на території тимчасово окупованій рф або на території, на якій ведуться бойові дії. Та й виконати свій обов’язок такі платники повинні будуть протягом трьох (!) місяців після завершення бойових дій та/або деокупації територій — а не протягом 6 місяців після завершення ВС.

Ці нововведення добре вживаються із перенесенням строку оприлюднення фінзвітності за Законом № 2115 (ср. ).

Що стосується платників, які знаходяться на іншій території, то з дати, коли вище згаданий законопроєкт стане законом, потечуть призупинені строки, які скінчилися під час дії ВС.

Отже, наприклад, якщо до 10 червня законопроект № 7311 стане законом, то розраховувати на продовження строків подання фінзвітності з аудиторським висновком у податкову підприємства, які знаходяться на більш-менш мирній частині України, уже не зможуть.

Хоча якщо цю звітність подати протягом одного місяця з дня набрання чинності законопроєктом № 7311, то штрафів вам напевно уникнути вдасться. Хоча тут також є один нюанс. Законопроєкт № 7311 говорить що скористатися правом на подачу без штрафів оприлюдненої звітності у строк протягом місяця напевно буде також проблематично. Так як там мова іде про подачу у місячний строк звітності граничний строк подання якої припадає на березень-травень 2022. Строк же подачі у податкову оприлюдненої фінзвітності 10 червня.

Тому радимо тим підприємствам, які знаходяться на мирній території уже зараз починати проводити аудиторську перевірку, щоб через законодавчі нововведення не потрапити на штраф.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі