Теми статей
Обрати теми

Перевірки і призупинення строків

Децюра Сергій, податковий експерт
В світлі того що на час дії воєнного стану були призупинені всі без винятку податкові строки у платників податків виникає закономірне запитання, як це призупинення впливає на податкові перевірки? Відповідь на це запитання шукайте нижче.

Чи діє призупинення

Якщо бути формальним, то і на податкові перевірки поширюється призупинення строків згідно п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Річ у тому, що відповідно до норм цього підпункту зупиняється перебіг всіх строків які визначені податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи для платників податків та контролюючих органів,.

Випадки проведення податкових перевірок, а також строки їх проведення прописані у ПКУ, а тому якщо буквально дотримуватися вимог п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, то

на всі строки що пов’язані з перевірками поширюється зупинка строків на час ВС

Отже, з цього виходить, що коли до вас на перевірку прийдуть фіскали, то вони можуть сидіти у вас і пити каву не протягом строку виділено у ПКУ на проведення таких перевірок, а допоки їм не набридне.

Але ж це нісенітниця. Податківці повинні не заважати працювати якомусь одному суб’єкту господарювання, а мають ходити по перевірках різних суб’єктів і спонукати їх працювати в рамках закону. А якщо фіскали виявлять, що останні порушують законодавство. то вони мають карати їх по всій суворості закону.

Але на сьогодні виходить саме так.

Хоча одна справа, що зупинення строків із п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ стосується всіх перевірок. А інша справа що під час дії ВС (а саме на цей час введено зупинення строків із п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ) перелік перевірок, які можуть здійснити платники податків не так і багато.

Вся справа у п. 69.2 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, яким введено на час дії ВС мораторій на перевірки. Дія цього мораторію на сьогодні не поширюється тільки на два види перевірки:

1) камеральні перевірки і то не всі , а тільки перевірки:

— ПДВ-декларацій або уточнюючих розрахунків, в яких заявлено бюджетне відшкодування з ПДВ на основі ПН/РК, які зареєстровані у ЄРПН та митних декларацій.

Виключення тільки за операціями з: спирту етилового та інших спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, пива, тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, сигарет та цигарок, сигарил, а також рідин, що використовуються в електронних сигаретах;

— податкових декларацій платників сільгоспЄП.

2) всі фактичні перевірки.

Камеральні перевірки всіх інших декларацій, а також всі інші види перевірок, а саме документальні (планові, позапланові, виїзні, не виїзні та електронні) на час воєнного стану потрапили під заборону

Детально про мораторій на перевірки читайте у «Податки & бухоблік», 2022, № 26.

Підсумовуючи все вище сказане приходимо до висновку, що на час дії ВС призупиняються строки проведення деяких камеральних перевірок і всіх фактичних. Які саме строки призупиняються поговоримо далі.

Результати перевірок

Зупинення строків на час ВС стосується і строків оформлення податківцями результатів проведеної перевірки. А саме мова іде про строки реєстрації в контролюючому органі (акту чи довідки оформлених за результатами перевірок) і надіслані або вручення їх платнику податків.

Нагадаємо, що за результатами:

1) фактичної перевірки фіскали оформляють або:

— акт, якщо в результаті перевірки було виявлено порушення;

— довідку, якщо в результаті перевірки порушення відсутні.

2) камеральної перевірки оформляють тільки акт. Його надають тільки у разі встановлення під час перевірки порушень. Якщо порушень не виявили, то про це не повідомляють;

Ці акти та довідки фіскали мають зареєструвати у податковій і видати їх платнику у чітко встановлений строк. Наприклад, якщо мова іде про фактичну перевірку то це слід зробити не пізніше наступного робочого дня після закінчення перевірки.

Так от оскільки строк закінчення фактичної перевірки не закінченої до ВС, або розпочатої під час ВС припадає, як ми з’ясували вище, уже на періоди після закінчення ВС, то чекати на акт чи довідку можна аж до закінчення зупинених строків перевірки.

Звичайно якщо фіскали виявлять порушення, то вони тягти так довго з оформленням акту не будуть. А от з довідкою можливо доведеться зачекати після воєнних часів.

Заперечення до акту

Інколи платник податку може бути незгодний із висновками зробленими фіскалами під час перевірки. Якщо так стається, то у платників податку є шанс написати до нього заперечення.

Заперечення до акту слід подати фіскалам, які проводили перевірку, протягом 10 робочих днів з дня, наступного за днем отримання акту (довідки) (п. 86.7 ПКУ).

Так от цей строк також на час дії ВС зупинений. Тобто якщо ви отримали акт:

до початку ВС, а отже, відлік на подання заперечень розпочався до ВС, то закінчитися він має уже після ВС. А саме після ВС на подачу заперечень у вас ще будуть дні що не сплили із 10 денного строку до початку ВС.

під час дії ВС, то на час ВС відлік строку на подання заперечень не розпочнеться. Він розпочнеться уже після закінчення ВС.

Звичайно якщо ви можете подати заперечення під час ВС, то можете це зробити. Якщо ж хтось через бойові дії не може подати заперечення, то можна буде це зробити після ВС. А саме в строк що не закінчився до початку ВС чи в 10-денний строк що розпочнеться після ВС.

Це здається доволі гарною новиною, особливо якщо ви не встигаєте подати заперечення під час ВС. Водночас тут слід пам’ятати також і про іншу сторону медалі (зупинення).

Річ у тому, що отримані заперечення розглядає відповідна комісія протягом 10 робочих днів, що настають за днем отримання заперечень до акту перевірки та/або додаткових документів і пояснень. За результатами такого розгляду може бути переглянуто висновки, зроблені в акті.

Так от через призупинення строків на час ВС строк розгляду таких заперечень також призупинено. Водночас якщо фіскали впевнені у своїх висновках, то вони можуть не чекати так довго і винести вердикт набагато раніше.

ППР і їх оскарження

Якщо вам не вдалося відбитися від порушень, які фіскали виявили під час фактичної перевірки, то крім акту ви отримаєте і податкове повідомлення-рішення (ППР)

ППР приймається керівником контролюючого органу (його заступником або уповноваженою особою) протягом п’ятнадцяти робочих днів з дня, наступного за днем вручення платнику податків акта перевірки (п. 86.8 ПКУ). Якщо платник подавав заперечення, то — протягом п’яти робочих днів, наступних за днем розгляду заперечень комісією і надання відповіді платнику (п.п. 86.7.5 ПКУ).

Звертаємо увагу! Допоки не закінчаться строки виділені платнику податку на надання заперечень фіскалам на складений ними акт (а це як ми з’ясували відбудеться тільки після ВС) фіскали вам ППР направити не повинні.

Але де правила і де фіскали. Тому не виключено, що фіскали можуть проігнорувати зупинку строків під час ВС і направити вам ППР. Про те що і строки направлення платнику ППР також зупинені на час ВС ви вже зрозуміли. Інша справа що навряд чи фіскали захочусь тягти із направленням вам ППР.

Так от якщо так станеться, що ви отримаєте ППР під час ВС, то ви можете:

1) оскаржити рішення фіскалів. При цьому робити це можна як у адмінпорядку так і в судовому.

При цьому варто пам’ятати, що

строки адміноскарження на час ВС призупинені

Тобто якщо вони розпочалися до ВС, то на час ВС вони зупиняються і розпочнуть добігати після ВС.

Якщо ж ППР надійде протягом ВС (а це по суті порушення процедури оформлення результатів перевірки під час ВС), то ви можете оскаржувати ППР після закінчення ВС. Для вас строк відведений на оскарження потече тільки з першого дня закінчення ВС.

При цьому пам’ятайте допоки не закінчиться 10 робочих днів, що настають за днем отримання ППР (закінчення ВС) на подання скарги до ДПСУ, відображене у ППР податкове зобов’язання не буде узгоджене. Тобто воно лишається просто нарахованим, а не перетворюється у податковий борг до моменту закінчення процедури адміноскарження (п. 56.15 ПКУ).

Отже, оскільки на час дії ВС зупинено строки адміноскарження ППР, то протягом всього часу дії ВС виникнути податковий борг у платника податку не може. А от після ВС якщо не попіклуватися — цей строк може закінчиться. І от тоді вам у пригоді стане тільки судове оскарження.

2) погодитися з порушенням і визначеною сумою грошового зобов’язання. Тоді у загальному випадку сплатити нараховану суму грошового зобов’язання слід протягом 10 робочих днів, що настають за днем отримання ППР.

Так от якщо 10 днів на сплату не скінчилися до початку ВС чи ППР прийшло під час ВС, то донанарховані суми та штраф можна сплатити до закінчення 10 днів (чи залишку 10-денного строку який почав свій відлік до ВС) після ВС. Тому поспішати сплачувати суми по ППР під час ВС не слід.

Що можуть змінити

Законопроектом № 7311 законодавці мають намір дещо змінити правила зупинення строків, які стосуються перевірок. А саме вони мають намір виключити із переліку призупинених строків:

1) строки проведення камеральних перевірок, складення актів, подання та розгляду заперечень, прийняття, надсилання та оскарження ППР за результатами камеральних перевірок;

2) строки проведення фактичних перевірок, складення актів, подання та розгляду заперечень, додаткових документів та пояснень, прийняття, надсилання та оскарження ППР, адміністративного арешту майна за результатами фактичних перевірок.

Якщо цей Законопроект стане Законом, то з дати набуття його чинності всі призупинені строки про які було сказано вище відновлять свій відлік. Тому пам’ятайте про це, щоб не потрапили в халепу. Особливо це стосується закінчення строків сплати сум по ППР.

Висновки

  • На час дії ВС зупиняється перебіг строків проведення дозволених перевірок (деяких камералок і всіх фактичних перевірок).
  • На час дії ВС призупиняються також строки на видачу актів та довідок за результатами перевірок. Їх фіскали можуть направити аж після ВС.
  • Зупиняються на час ВС строки адміноскарження ППР. Їх можна оскаржити відразу після ВС.
  • Доки не спливуть зупинені строки на адміноскарження ППР, допоки зобов’язання нараховані у таких ППР не будуть узгоджені і у вас не виникне щодо них податкового боргу.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі