Теми статей
Обрати теми

Декларація з спецЄП: перший погляд

Децюра Сергій, податковий експерт
Мінфін нарешті таки затвердив форму Податкової декларації платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в України (наказ від 26.04.2022 № 124). Про те, що це за декларація і як її заповнити за квітень поговоримо далі.

Форма декларації

З квітня 2022 багато суб’єктів господарювання (як ФОП так і юрособам) стали платниками спецЄП, тобто 3 групи ЄП із ставкою 2 %. Звітувати цим платникам законодавці наказали щомісяця у місячні строки, тобто протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця (п.п. 9.7 та 9.6 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

І от минув квітень. А отже невдовзі прийде час звітування за перший звітний період на спецЄП — квітень (п.п. 9.6 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Зробити це всім хто був на спецЄП у квітні 2022 (як з 1 квітня, так і з будь-якого іншого дня місяця) слід не пізніше 20.05.2022. Хоча на сьогодні п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ на час дії ВС всі строки, в тому числі і подання звітності з спецЄП, призупинені. Тому по суті це не гранична межа на яку слід орієнтуватися для подачі декларації з спецЄП за квітень. Хоча податківці хотіли б бачити декларації з спецЄП у себе за квітень саме не пізніше цієї дати*.

* Звичайно уже є ініциативи прописані у законопроєкті № 7311-д про те що призупинка строків на час ВС має діяти тільки для платників, які знаходяться на території, де ведуться бойові дії чи перебувають у окупації. Для всіх інших перебіг строків потече з дати коли законопроєкт № 7311-д стане законом. Детально про строки читайте у «Податки & бухоблік», 2022, № 32.

Але щоб це зробити Мінфін мав затвердити форму декларації для платників спецЄП. З своїм завдання він впорався. Так наказом від 26.04.2022 № 124 (набув чинності з 06.05.2022) Мінфін затвердив форму Податкової декларації платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в України (далі — декларація з спецЄП).

А отже, у платників спецЄП є форма яку можна використати для звітування за квітень. Тому далі коротко пробіжимося по основах заповнення декларації з спецЄП при звітуванні за квітень.

Способи подачі

Звичайно всі суб’єкти господарювання які обрали спецЄП, бажають подати звітність з спецЄП в електронному вигляді. Але щоб це сталося розробниками програного забезпечення, в тому числі розробники Електронного кабінету платника до 20.05.2022, ще мають зробити електронну форму декларації з спецЄП.

Чи встигнуть вони це зробити до дати звітування за квітень, покаже тільки час. Сподіваємося що у них все вдасться.

Якщо ж у них це не вдасться, то для всіх платників спецЄП будуть діяти ще два інших способи звітування: особисто і по пошті. Пам’ятайте тільки те, що

коли ви вирішите подати декларацію з спецЄП по пошті, то щоб це зробити своєчасно вам слід її подати не пізніше ніж за 5 днів до закінчення цього строку подання податкової декларації

Зауважимо! За загальним правилом великі і середні підприємства (які також можуть обрати спецЄП) повинні подавати декларації тільки у електронному вигляді (п. 49.4 ПКУ), Водночас на час дії ВС це правило не діє. Так як згідно із п.п. 69.26. підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ на час дії ВС всім платникам податків дано право подавати податкову декларацію в паперовій формі. Тому, якщо навіть до 20.05.2022 не з’явиться електронної форми декларації з спецЄП всі можуть подати її на папері. А враховуючи простоту заповнення цієї декларації (про це далі), то зробити це буде не складно.

Чи можна не подати?

Водночас багато хто може просто принципово чекати появи електронної форми звітності. Тоді виникає запитання, що буде якщо не подати до 20.05.2022 декларацію з спецЄП?

На наш погляд, за прострочення звітування з спецЄП покарати навряд вдасться.

По-перше, до 31.05.2022 триває карантин викликаний коронавірусом. А на час дії карантину діє мораторій на штрафи встановлений п. 521. підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, Тому без штрафів прикрившись карантинним мораторієм можна подати декларацію з спецЄП до кінця травня;

По-друге, 20.05.2022 р. взагалі не є граничним строком подання декларації. Як ми казали вище, на час дії ВС всі строки, в тому числі подання звітності з спецЄП, призупинені (п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ);

По-третє, протягом дії ВС буде тривати звільнення від штрафів за несвоєчасну подачі декларації з спецЄП, якщо у платника немає змоги в цей період виконати обов’язок щодо подання такої звітності. При цьому щоб не було штрафів звітність слід подати протягом 6 місяців після ВС (п. 69.1 підроз. 10 розд. ХХ ПКУ).

Водночас законопроєктом № 7311-д хочуть звільнення від штрафів за не подання звітності (п. 69.1 підроз. 10 розд. ХХ ПКУ) лишити тільки для платників які знаходяться на території де ведуться бойові дії чи яка знаходиться в окупації. При цьому вони, за оновленими правилами, отримають звільнення якщо подадуть декларацію протягом 3 місяців після ВС.

Для всіх інших звільнення від штрафів за не подачу звітності з дати набуття чинності законопроєктом № 7311-д втратить силу. Але вони будуть зобов’язані без штрафів подати декларацію з спецЄП протягом місяця з дня набрання чинності законопроєктом №7311-д,.

Отже, як бачимо, у випадку коли фіскали до 20.05.2022 не створять електронної форми декларації з спецЄП, то можна ризкнути не подати звітність з спецЄП і чекати доки з’явиться електронна форма. Але так робити можна тільки допоки діє для всіх звільнення від штрафів за не своєчасне подання звітності і триватиме встановлений місяць для подання звітності без штрафів визначений законопроєктом № 7311-д.

Розібравшись із подачею декларації перейдемо до її заповнення. А з іншими цікавинками подання декларації з спецЄП ви можете ознайомитися в наступному номері.

Склад звітності

Мінфін для платників спецЄП затвердив окрему форму декларації, а не почав коригувати діючу звітність із ЄП. Нова форма звітності є доволі простою і не повинна викликати проблем із заповненням.

Загалом декларація з спецЄП складається із самої форми декларації і двох додатків до неї., а саме:

додатку 1 «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік». Цей додаток будуть заповнювати всі платники спецЄП, як юрособи, так і ФОП, які володіють або користуються (орендують) сільгоспугіддями. При цьому заповнювати додаток 1 потрібно буде тільки при звітуванні за грудень звітного року. Тобто якщо платник спецЄП володіє чи користується сільгоспугіддями, то при звітуванні за квітень подавати додаток 1 разом з декларацією не слід. Якщо ви сільгоспугіддя не використовуєте, то додаток 1 ви взагалі ніколи подавати не будете.

додаток 2 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску». Цей додаток якщо і доведеться подавати, то тільки ФОП. Юрособи цей додаток не заповнюють і не подають.

ФОП подаватимуть цей додаток тільки якщо вони не звільнені від сплати ЄСВ за себе. І то робити їм це потрібно буде при звітуванні за грудень, або коли будуть переходити з спрощеної на загальну систему оподаткування, або ліквідуватися.

З вище наведено випливає, що

через це в загальному випадку додатки 1 та 2 за квітень 2022 року із декларацією з спецЄП не подаються.

Тому далі поговоримо виключно про заповнення само форми декларації

Заповнення декларації

Шапка декларації. Форма декларації з спецЄП складається з шапки і трьох розділів. У шапці декларації наводяться всім відомі реєстраційні дані про платника податку і податковий орган в який подається декларація.

Якщо заповнювати декларацію через Електроннйи кабінет (коли ця форма там з’явиться), то шапка декларації заповниться автоматично. Максимум це вам слід буде поставити позначку «Х» у полі де вибирається статс декларації (звітна, нова звітна чи уточнююча) і період подачі (порядковий номер місяця в році за який подається декларація і рік подачі).

Розділ 1. У розділі 1 декларації з спецЄП платник має провести нарахування податкових зобов’язань за відповідний місяць. Це по суті найголовніший розділ декларації.

При цьому варто враховувати що у декларації податок нараховується окремо за кожний звітний період, а не наростаючим підсумком з початку року як це відбувається у випадку звітування з звичного ЄП платниками групи 3. Воно і не дивно. У ПКУ не встановлено граничної межі доходу який може отримати платник за рік , щоб перебувати на спецЄП. А тому і рахувати річний дохід нідочого.

Звертаємо увагу, на одне не співпадіння! У п. 9.7 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ є чомусь згадка про те що звітність має складатися наростаючим підсумком. Але на наш погляд це просто недогляд законодавця. Цей недогляд буде виправлений після того як набуде чинність законопроєкт № 7311-д (ср. ).

Сам розділ І складається із двох рядків, а саме:

рядка 01 в якому відображають обсяг доходу (у гривнях з копійками) за звітний місяць, що оподатковується за ставкою 2 %. При цьому в цей рядок слід вказувати всі суми коштів, які є доходом платника спецЄП і надійшли йому протягом періоду коли він був платником спецЄП.

рядка 02 в якому відображається сума податкових зобов’язань з спецЄП за звітний місяць. Щоб визначити цю суму вам слід знайти 2 % від доходу отримано за звітний місяць, для цього потрібно значення рядка 01 помножити 2 і поділити на 100. Дані в цьому рядку відображаються також у гривнях з копійками.

Показник який буде відображено у рядку 02 і буде податком який слід сплатити у бюджет за звітний місяць

Звертаємо увагу! В декларації немає рядків для відображення нарахованого ЄП із доходів від заборонених видів діяльності за підвищеною ставкою (для ФОП за ставкою 15 %, а для юросіб — за подвійною ставкою). Здається що Мінфін вважає, що і з доходів від заборонених видів діяльності податок слід платити за звичайною ставкою (2%).

По ідеї після заповнення шапки і розділу І можна припиняти заповнення декларації з спецЄП за квітень. Так як інші два розділи заповнюється тільки коли платник спецЄП має:

— розрахувати мінімальне податкове зобов’язання (розд. ІІ). Рахувати МПЗ слід тільки за результатами року. Тому при звітуванні за квітень про розділ ІІ як і про додаток 1 в якому рахують МПЗ говорити ще дуже зарано;

—виправити помилку (розд. ІІІ). Водночас всі платники спецЄП звітуючи за квітень будуть взагалі звітувати за перший звітний період функціонування спецЄП. Отже про виправлення помилок також ще говорити зарано.

Це тільки перший погляд на декларацію з спецЄП. Детально про неї заповнення цієї декларації читайте у наступному номері.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі