Теми статей
Обрати теми

Рестарт реєстрації ПН/РК, звітування та сплати податків

Войтенко Тетяна, податковий експерт
У ВРУ зареєстрували законопроєкт № 7360, яким пропонується внести чергові зміни до ПКУ. Перед вами дайджест запланованих новацій. Детально проаналізуємо вже закон, звичайно, коли його буде прийнято.

Податковий обов’язок

Відразу зауважимо! Податкові обов’язки щодо дотримання строків реєстрації податкових накладних (ПН) та розрахунків коригування (РК) в ЄРПН, подання податкової звітності та сплати податків планують відновити виключно для тих платників податків, у яких є можливість їх виконувати та у яких така можливість відновилась.

А от за відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок передбачається, що він як і раніше звільнятиметься від відповідальності, якщо виконає такі обов’язки протягом шести місяців після припинення воєнного стану (ВС).

Втім, незрозуміло, хто має встановлювати факти такої «можливості» чи «неможливості». За поясненням нардепів перелік документів, які підтверджуватимуть неможливість виконання податкових обов’язків, встановлюватиме Мінфін. Але в самому законопроєкті № 7360 це не зафіксовано.

У які строки залежно від можливості/неможливості виконувати податкові обов’язки треба буде за законопроєктом № 7360 подавати звітність, сплачувати податки та реєструвати ПК/РК, див. у таблиці.

Строки реєстрації ПН/РК, подання звітності та сплати податків

Можливість виконати податковий обов’язок

платник має

платник не має

відновилась

ПК на підставі первинки*

За податкові періоди лютий, березень, квітень та травень 2022 року**

* Також можна показувати ПК на підставі первинки за отриманими від нерезидента послугами з місцем постачання на митній території України в періоді декларування податкових зобов’язань (ПЗ).

** Наразі така можливість передбачена на період дії ВС (п. 322 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

Граничний строк реєстрації ПН/РК*

До 15 липня 2022 року**

Протягом шести місяців після припинення ВС

Протягом 60 календарних днів з першого дня місяця наступного за місяцем відновлення таких можливостей***

* У ці ж строки треба буде уточнити (привести у відповідність) задекларований на підставі первинних документів ПК.

** Щодо ПН/РК, граничний строк реєстрації яких припадає на періоди з 24.02.2022 до дня набрання чинності цього закону.

*** Щодо ПН/РК, граничний строк реєстрації яких припадає на періоди з 24 лютого 2022 року до дня відновлення можливості виконувати обов’язки.

Подання звітності

До 20 липня 2022 року*

Протягом шести місяців після припинення ВС

Протягом 60 календарних днів з першого дня місяця наступного за місяцем відновлення таких можливостей**

* Якщо граничний строк подання звітності припадає на періоди з 24.02.2022 до дня набрання чинності цього закону.

** Якщо граничний строк подання звітності припадає на періоди з 24 лютого 2022 року до дня відновлення можливості виконувати обов’язки.

Сплата податків та зборів

Не пізніше 31 липня 2022 року*

Протягом шести місяців після припинення ВС

Протягом 60 календарних днів з першого дня місяця наступного за місяцем відновлення таких можливостей**

* Якщо граничний строк сплати податків та зборів припадає на періоди з 24.02.2022 до дня набрання чинності цього закону.

** Якщо граничний строк сплати податків та зборів припадає на періоди з 24 лютого 2022 року до дня відновлення можливості виконувати обов’язки.

Звільнення для ЄП-платників на 2 %

Окреме звільнення від відповідальності за несвоєчасне виконання податкових обов’язків законопроєкт № 7360 передбачає для платників єдиного податку (ЄП) за ставкою 2 %. Йдеться про ПЗ, граничний строк виконання яких припадає на період починаючи з 24.02.2022 до дня переходу на ЄП за ставкою 2 %.

Тож відповідальності не буде за умови, якщо такі податкові обов’язки щодо реєстрації ПН/РК, подання звітності, сплати податків і зборів, такі платники виконають протягом 60 календарних днів з дня переходу на систему оподаткування, на якій вони перебували до обрання спецЄП (напевно мається на увазі — протягом 60 днів із дня переходу на спрощену систему).

Самовиправлення помилок

Якщо у податкових періодах до 20.07.2022 самостійного виправити помилки, що призвели до заниження ПЗ у звітних (податкових) періодах, що припадають на період дії ВС, тоді не доведеться нараховувати та сплачувати самоштраф, передбачений п. 50.1 ПКУ (у розмірі 3 % або 5 %), та пеню.

Водночас ПДВ-платникам до припинення ВС заборонять подавати уточнюючі розрахунки до ПДВ-декларацій за звітні періоди до лютого 2022 року із показниками на зменшення ПЗ та/або декларування бюджетного відшкодування.

Бюджетне відшкодування ПДВ

Коментований законопроєкт № 7360 планує доповнити підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ новим п.п. 69.29. Він визначить долю ПДВ, віднесеного до складу ПК при придбанні товарів, які у подальшому були знищені (втрачені) внаслідок дії обставин непереборної сили у період ВС. Такий вхідний ПДВ не буде включатися до обрахунку суми бюджетного відшкодування, а підлягатиме зарахуванню до складу ПК наступного звітного (податкового) періоду до повного погашення.

Також передбачається відновити відшкодування сум ПДВ з бюджету. А от від відшкодування ПДВ облігаціями внутрішньої державної позики, судячи з усього, відмовились.

Камеральні та документальні перевірки

Законопроєкт № 7360 пропонує відновити:

1) всі без виключення камеральні перевірки;

2) документальні позапланові перевірки, що проводяться:

— на звернення платника податків та/або

— з підстав, визначених п.п. 78.1.7 (реорганізація, припинення, банкрутство) та 78.1.8 ПКУ (заявлено до відшкодування з бюджету ПДВ та/або задекларовано від’ємне значення ПДВ більше 100 тис. грн) та/або

— в частині дотримання граничних строків надходження товарів за імпортом та/або валютної виручки за експортом.

У разі виявлення порушень за результатами проведення перевірок до платників не буде діяти ні воєнний, ні карантинний мораторій на застосування штрафних санкцій. Тобто тут без штрафів не обійдеться.

Якщо цей закон приймуть, він набете чинності з дня, наступного за днем опублікування. Виключення — норми в частині камеральних перевірок декларацій та уточнюючих розрахунків (у разі їх подання), до яких подано заяву про повернення суми бюджетного відшкодування. Вони почнуть діяти з 02.06.2022.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі