Теми статей
Обрати теми

Спец-ЄП і ПДВ — несумісні сумісності

Нестеренко Максим, податковий експерт
У платників спец-ЄП з ПДВ — особливі відносини. Ці платники можуть мати такий ПДВ-статус, якого не має жодна інша група платників. У цій статті будемо розбиратися з ПДВ-нюансами, пов’язаними з роботою на спец-ЄП!

ПДВ-нюанси, пов’язані з роботою на спец-ЄП, встановлюють спеціальні пп. 9.5, 9.9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ. Розберемо їх по черзі!

Спец-ЄП = ПДВ-звільнення

Платники спец-ЄП звільняються від обов’язку нараховувати та сплачувати ПДВ:

1) за операціями з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України.

Звільнення стосується у тому числі й випадків, коли платник спец-ЄП виступає отримувачем послуг від нерезидента, місце постачання яких знаходиться на митній території України (п.п. «б» п. 185.1 ПКУ). У загальному випадку отримувач таких послуг нараховує ПДВ згідно зі ст. 208 ПКУ. Але платники спец-ЄП цей ПДВ не нараховують (див. запитання 72 роз’яснення ДПСУ від 07.04.2022).

Звільнення не працює, якщо ідеться про постачання товарів, які мають походження з держави-агресора. При постачанні таких товарів ПДВ платник спец-ЄП має нараховувати у загальному порядку;

2) при ввезенні товарів на митну територію України.

Виняток із цього правила — імпорт з держави-агресора. Такий імпорт оподатковується у платників спец-ЄП на загальних підставах. А якщо ухвалять законопроєкт № 7311-д, платники спец-ЄП можуть узагалі залишитися без звільнення від ПДВ при імпорті.

Отже, спец-ЄП — це той унікальний випадок, коли від ПДВ звільняється саме платник, а не операція. Тут НЕ ідеться про ПДВ-пільги, перелічені у ст. 197 ПКУ та у підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. Тут ідеться про те, що саме платники спец-ЄП не нараховують і не сплачують ПДВ із тих самих операцій, з яких інші суб’єкти господарювання ПДВ неодмінно сплачують. Крім того, платники спец-ЄП звільняються від обов’язку подавати податкову звітність з ПДВ.

Призупинення ПДВ-реєстрації

Якщо до переходу на спец-ЄП суб’єкт господарювання був зареєстрований платником ПДВ, на період перебування на спец-ЄП його ПДВ-реєстрація призупиняється. Це означає, що для платників спец-ЄП призупиняються права та обов’язки, встановлені розд. V та підрозд. 2 розд. XX ПКУ.

Наголошуємо: ПДВ-реєстрація не анулюється, а саме призупиняється. Тому платник ПДВ при переході на спец-ЄП НЕ нараховує податкові зобов’язання на придбані з ПДВ товари, послуги та необоротні активи, які він не встиг використати в оподатковуваних операціях. Це передбачено п. 184.7 ПКУ, але тільки у випадку, коли ПДВ-реєстрація анулюється. У платників спец-ЄП ПДВ-розреєстрації немає, тож їх ця вимога не стосується. Податківці теж схиляються до такого висновку (див. запитання 1 роз’яснення ДПСУ від 07.04.2022).

Усі операції з постачання товарів, робіт та послуг, здійснені платником спец-ЄП, вважаються такими, що не є об’єктом оподаткування ПДВ. Тобто на такі операції платник спец-ЄП не складає і не реєструє податкові накладні. Також ці операції не включаються у розрахунок ПДВ-мільйона для цілей обов’язкової ПДВ-реєстрації. Тому коли платники повернуться зі спец-ЄП на загальну систему, операції з постачання, здійснені на спец-ЄП у розрахунок ПДВ-мільйона не потраплять. А от безпосередньо під час перебування на спец-ЄП про ПДВ-реєстрацію не йдеться. Правило ПДВ-мільйона для платників ЄП груп 1 — 3 не працює (п. 181.1 ПКУ). Це якщо раптом платник спец-ЄП до переходу на цю систему оподаткування ще не був зареєстрований платником ПДВ.

За операціями з придбання платник спец-ЄП, звичайно ж, ніякого податкового кредиту не має. Податкові накладні, складені платниками ПДВ на його придбання, складаються як на звичайного неплатника ПДВ.

Спец-ЄП і СЕА ПДВ

На період перебування на спец-ЄП СЕА щодо призупинених платників ПДВ теж призупиняється. Фактично їх ПДВ-ліміт заморожується в тому стані, в якому він знаходився на момент переходу на спец-ЄП. Усі операції, здійснені на спец-ЄП, на показник ПДВ-ліміту жодного впливу не мають. І це не дивно: адже на вихідні операції платник спец-ЄП не складає податкові накладні, а у вхідних податкових накладних він взагалі не позначений, а фігурує неплатник ПДВ.

Дізнатися про те, що контрагент став платником спец-ЄП можна з даних ЄП-Реєстру (див. запитання 4 роз’яснення ДПСУ від 07.04.2022). А якщо продавець навіть «проґавив» зміну ПДВ-статусу покупця, що став платником спец-ЄП, і продовжував складати на нього податкові накладні як на платника, це ПДВ-ліміту не допоможе. Якщо дата податкових зобов’язань припадає на період, коли покупець був платником спец-ЄП, вхідний ПДВ до показника ∑НаклОтр не включається. До того ж, враховую чи те, що СЕА ПДВ наразі практично не працює, може ітися про випадки, коли в майбутньому реєструватимуться податкові накладні на операції, складені під час перебування покупця на спец-ЄП.

Компенсуючі податкові зобов’язання

За вимогами п.п. 9.9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ платник ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ повинен нарахувати компенсуючий ПДВ за придбаними/виготовленими до початку застосування спец-ЄП товарами/послугами, необоротними активами, які використані в операціях, що не є об’єктом оподаткування. За умови, що такі товари поставлені або реалізовані в період перебування на спец-ЄП з обороту. Нараховують компенсуючий ПДВ за умови, що суми вхідного ПДВ були включені до складу ПК до переходу на спец-ЄП. Зробити це ПДВ-платник повинен буде не пізніше останнього дня звітного періоду, в якому буде відновлено ПДВ-реєстрацію.

ПДВ-базу при нарахуванні компенсуючого ПДВ визначають так:

за товарами/послугами — виходячи з вартості придбання таких товарів, послуг;

за необоротними активами — виходячи з балансової (залишкової) вартості, що склалася станом на початок звітного періоду, протягом якого здійснюються такі операції, а в разі відсутності обліку необоротних активів — виходячи із звичайної ціни.

Зауважте! При переході на спец-ЄП втрачаються підстави для застосування нульової ПДВ-ставки при експорті товарів.

Відповідно, визначити компенсуючі податкові зобов’язання з ПДВ доведеться за товарами/послугами, що були придбані з ПДВ до переходу на спец-ЄП та (1) експортовані під час застосування спец-ЄП за ставкою 2 % або (2) використані для виробництва продукції, експорт якої був здійснений під час застосування спец-ЄП (див. запитання 17 роз’яснення ДПСУ від 07.04.2022).

Відповідно, платник зобов’язаний скласти не пізніше останнього дня ПДВ-періоду, в якому буде відновлено його ПДВ-реєстрацію, і зареєструвати в ЄРПН зведену ПН за такими товарами/послугами, необоротними активами (див. БЗ 101.13). Тобто податковий кредит потрібно компенсувати в тому періоді, коли платник повернеться зі спец-ЄП на попередню систему оподаткування.

Щодо необоротних активів, вважаємо, йдеться про нарахування компенсуючого ПДВ саме за поставленими/реалізованими в період перебування ПДВ-платника на спец-ЄП. Податківці з цим погоджуються. Але тут же заявляють, що компенсуючий ПДВ за п. 198.5 ПКУ не нараховуються за необоротними активами, які в період перебування платника на ЄП за ставкою 2 % доходу, використані частково (див. запитання 13 роз’яснення ДПСУ від 07.04.2022).

Схоже, що під використанням податківці розуміють ситуацію, коли необоротний актив був введений в експлуатацію та повністю замортизований на спец-ЄП. Якщо ж він амортизувався і на ЄП, і продовжують використовуватись після відновлення його реєстрації платником ПДВ, то нараховувати компенсуючий ПДВ після відновлення ПДВ-реєстрації не потрібно. Податківці теж погоджуються з цим (див. роз’яснення ДПСУ від 06.05.2022). На наш погляд, так само треба чинити коли об’єкт амортизувався і до переходу на ЄП при його ліквідації (або повній амортизації) під час спец-ЄП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі