Теми статей
Обрати теми

Відмовляємось від 2 % ЄП: заява і наслідки

Адамович Наталія, податковий експерт
Не дивлячись на привабливість єдиного податку зі ставкою 2%, деяким платникам наразі вигідніше повернутися на загальну систему або до лав спрощенців на ставку 3 %, щоб відновитися платниками ПДВ. Відмовитись від спец-ЄП можна в будь-який момент (не чекаючи скасування воєнного стану). Як подати Заяву на відмову і які перехідні наслідки чекають платників при відмові? Давайте розбиратися.

Строки для відмови від спец-ЄП

Відповідно до п.п. 9.9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ платник податку має право самостійно відмовитися від використання особливостей оподаткування (спец-ЄП групи 3 за ставкою 2 % доходу), передбачених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ. Це можно зробити, не чекаючи скасування воєнного стану, з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому прийнято таке рішення.

Як пояснюють податківц (див. питання 59 роз’яснення ДПСУ від 07.04.2022 і роз’яснення ГУ ДПС у Закарпатській області від 12.04.2022) заяву треба встигнути подати до першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому прийнято рішення про відмову від 2 % ЄП. Наприклад, у разі прийняття рішення про відмову від реєстрації платником ЄП групи 3 за ставкою 2 % з 01.06.2022, Заява про відмову повинна бути подана до контролюючого органу не пізніше 31.05.2022.

Чи можна залишись на ЄП у группі 3?

Так, можно. Ті платники, які до переходу на спец-ЄП були у группі 3 на ставці 3 %, без проблем можуть повернутися до старого життя. Як пояснюють податківці, платники ЄП групи 3 за ставкою 2 % протягом року не обмежені у праві змінити ставку ЄП третьої групи на 3 % або 5 % шляхом подання до контролюючого органу заяви про зміну ставки (див. питання 54 роз’яснення ДПСУ від 07.04.2022). Тому, ті платники, які до переходу на спец-ЄП працювали у группі 3 на ставці 3 % (з ПДВ), можуть не кидати спрощєнку, а просто змінити ставку.

Судячи с пояснень податкувців, після відмови від спец-ЄП (або автоматично після закінчення воєнного стану) платник може повернутися до системи оподаткування, на якій перебували до обрання спец-ЄП за ставкою 2 % доходу!

Тому ті платники, які , до переходу на спец-ЄП працювали на загальній системі (з податком на прибуток і ПДВ), мають змогу лише відмовитися від ЄП.

Складаємо Заяву

І для відмови, і для зміни ставки подаємо Заяву за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 16.07.2019 № 308. Проте, заповнюється заява по різному, залежно від мети переходу.

Обираємо іншу ставку ЄП. У Заяві на зміну ставки робимо позначку «Х» навпроти «Внесення змін». Ключовим у цій Заяві буде поле 5.2 — в ньому обов’язково зазначаємо дату, з якої платник хоче бути на новій ставці. Так, прийняв рішення змінити ставку з 1 червня 2022 року, після слів «дата (період) зміни з» прописуємо «першого червня дві тисячі двадцять другого року».

Змінюючи ставку із 2 % на ПДВшну 3 %, поля навпроти тексту «з групи на групу» пишемо с 3 на 3. Далі зазначаємо стару і нову ставки ЄП. Тобто у полі 5.2 має бути такий текст «зі ставки 2,00 на ставку 3,00 %» . Поле 5.3 судяци з пояснень податківців, можно не заповнювати. Вказана в ньому інформація не вплине на поновлення у платника реєстрації ПДВ після відмови від спец-ЄП.

Поля 6 — 9, заповюємо з тими ж даними, які проставляли при зміні ставки з 3 % на 2 %. .

Переходимо на загальну систему. У Заяві робимо позначку «Х» навпроти «Відмова». Поля 5.1 — 5.4 пропускаємо. У полі 5.5 вказуємо дату (період) відмови.

Так, прийняв рішення відмовитись від спец-ЄП з 1 червня 2022 року, після слів «дата (період) відмови від застосування спрощеної системи оподаткування з» прописуємо «першого червня дві тисячі двадцять другого року». Та ставимо позначку «Х» навпроти «самостійна відмова у зв’язку з переходом на сплату інших податків та зборів».

Як подати заяву?

Керуючись відповіддю податківців на питання 7, надіслати заяву можна за вибором у паперовій або в електронній формі. Також реалізована можливість подати заяву і через Е-кабінет. Він працює, але за особливим режимом — у робочі дні з 8 до 18 години (п.п. 69.18 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

1. Зайдіть в Е-кабінет.

2. Оберіть розділ «Ведення звітності», рік 2022, період — квітень.

3. Створіть Заяву (ФОП заповнює заяву за ідентифікатором F0102003, юрособа — за ідентифікатором J0102003).

4. Очікуйте на другу квитанцію про прийняття звітності, а потім — перевірте про внесення змін до Реєстру платників єдиного податку (перевірка — cabinet.tax.gov.ua).

Повертаємось до лав прибутківців: перехідне

Враховуємо «хвости». Так, відмовившись від 2 % ЄП і повернувшись на загальну систему, — відновлений платник може врахувати «хвости», що залишились неврахованими на дату переходу на ЄП за ставкою 2 % (п.п. 9.12 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ):

переплату з податку на прибуток підприємств, — у погашення грошових зобов’язань з податку на прибуток ;

авансові внески при виплаті дивідендів, — у зменшення нарахованного податку після відновлення;

від’ємне значення об’єкту оподаткування податком на прибуток підприємств, — у зменшення об’єкту оподаткування податком на прибуток підприємств.

проценти, які перевищують суму обмеження, визначеного п. 140.2 ПКУ, і збільшили фінрезультат до оподаткування, — зменшують фінрезультат до оподаткування з урахуванням обмежень, встановлених п. 140.2 ПКУ, після відновлення сплати податку на прибуток підприємств.

Складаємо звітність. Декларація з податку на прибуток складається платником, який протягом календарного року перейшов на ЄП за ставкою 2 %, у разі відновлення ним у цьому ж році сплати податку на прибуток, наростаючим підсумком з початку календарного року.

Тобто враховуємо і показники декларації з податку на прибуток, поданої платником при переході на ЄП за ставкою 2 %, за період з 1 січня звітного року по дату переходу на ЄП.

Ураховуючи норми пп. 9.11 і 9.12 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ, подати податкову декларацію з податку на прибуток платник має за період (періоди) протягом календарного року, в якому (яких) платник був платником податку на прибуток підприємств. Тобто повернувшись на загальну систему 01.06.2022 рок, платнику доведеться подавати декларацію за півріччя.

Результати діяльності за періоди перебування на спец-ЄП, при визначенні об’єкту оподаткування не враховуємо

Рахуємо дохід. Повернушись до кінця року із спец-ЄП на загальну систему оподаткування, дохід для цілей застосування п.п. 134.1.1 ПКУ, а саме визначення вартісного критерію в 40 млн грн: (1) не застосування податкових різниць і (2) можливості застосування виключно річного звітного періоду визначатиметься за увесь такий календарний рік. Тобто до річного доходу (рядку 01 декларації з податку на прибуток) включатиметься і дохід, отриманий під час перебування на спец-ЄП.

Як пояснюють податківці, у разі якщо значення рядку 01 податкової декларації з податку на прибуток підприємств за звітний період — 2022 рік не перевищує 40 млн гривень, платник може не застосовувати у такій декларації різниці визначені розділом ІІІ ПКУ та застосовує у 2023 році виключно річний звітний період (див. tax.gov.ua/data/files/266824.pdf).

Контрольовані операції. Господарські операції, здійснені платником за періоди перебування на сплаті ЄП за ставкою 2 %, при визначенні вартісного критерію контрольованих операцій — 10 млн грн, не враховуються.

А от для цілей застосування п.п. 39.2.1.7 ПКУ, а саме вартісного критерію визначення контрольованих операцій для цілей трансфертного ціноутворення (150 млн грн) обчислюється за весь звітний рік, — з урахуванням доходів на спец-ЄП.

Відновлюємо ПДВ-статус

Компенсуючі ПЗ. За вимогами п.п. 9.9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ платник ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ повинен нарахувати компенсуючі ПЗ за придбаними/виготовленими до початку застосування спец-ЄП товарами/послугами, необоротними активами, які використані в операціях, що не є об’єктом оподаткування, — поставлені, реалізовані в період перебування на ЄП з обороту.Визначити ПЗ з ПДВ доведеться також за товарами/послугами, що були придбані з ПДВ до переходу на спец-ЄП та (1) експортовані під час застосування ЄП за ставкою 2 % або (2) використані для виробництва продукції, експорт якої був здійснений під час застосування спецЄП (див. питання 17 з роз’яснення ДПСУ від 07.04.2022).

Щодо необоротних активів, вважаємо, йдеться про нарахування компенсуючого ПДВ саме за поставленими/реалізованими в період перебування ПДВ-платника на ЄП групи 3 зі ставкою 2 % доходу.

Нараховують компенсуючі ПЗ за умови, що суми ПДВ були включені до складу ПК на дату переходу на спец-ЄП. Зробити це ПДВ-платник повинен не пізніше останнього дня звітного періоду відновлення його ПДВ-реєстрації. Тобто, якщо реєстрація ПДВ відновлена з 01.05.2022, то нарахувати компенсуючі ПЗ слід не пізніше 31.05.2022.

ПДВ-базу при нарахуванні компенсуючих ПЗ визначають так:

за товарами/послугами — виходячи з вартості придбання таких товарів, послуг;

за необоротними активами які буди продані — виходячи з балансової (залишкової) вартості, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції, а в разі відсутності обліку необоротних активів — виходячи із звичайної ціни.

1) Придбали до спец-ЄПвикористалили після повернення на загальну систему (відновлення ПДВ). В такому разі ПК зберігається і компенсувати його не потрібно (див. питання 5 з роз’яснення ДПСУ від 07.04.2022, і БЗ 101.13).

2) Придбали на спец-ЄП — використали після повернення на загальну систему (відновлення ПДВ). В такому разі незважаючи на те, придбавались такі товари з ПДВ чи без, при їх подальшому постачанні доведеться сплатити ПДВ від усієї (!) їх договірної вартості (з урахуванням мінбази, п. 188.1 ПКУ). Бо ж ПК за такими придбаними товарами, які не продані в період застосування спец-ЄП, не відновлюється (див. питання 6 роз’яснення ДПСУ від 07.04.2022, БЗ 101.13).

Правила для касовиків. Як пояснюють податківці у розясненні ДПСУ від 18.04.2022 наслідки відмови від спец-ЄП у колишніх касовиків буть мати такий вигляд.

1) Постачання товарів/послуг до спец-ЄП — оплата на спец-ЄП.

Такі кошти включаються ним до доходу, що оподатковується за ставкою ЄП 2 %, а податкові зобов’язання з ПДВ, відповідно, не нараховуються.

Після відмови від спец-ЄП (відновлення ПДВ-реєстарції) платник ПДВ у податковій звітності за перший звітний період відповідно до п. 198.5 ПКУ нараховує ПЗ на вартість товарів/послуг, використаних (поставлених, реалізованих) у не оподатковуваних операціях, суми податку по яких були включені до ПК до дати переходу на спец-ЄП, виходячи з вартості придбання таких товарів, послуг.

2) Постачання товарів/послуг на спец-ЄП — оплата на спец-ЄП.

Такі кошти включаються ним до доходу, що оподатковується за ставкою 2 %, а ПЗ не нараховуються.

При придбанні товарів/послуг у період спец-ЄП ПК за такими операціями з придбання не формується, та ПЗ відповідно до п. 198.5 ПКУ після відмови від спец-ЄП (відновлення ПДВ-реєстарації) не нараховуються.

3) Постачання товарів/послуг на спец-ЄП — оплата після повернення на загальну систему (відновлення ПДВ).

За такими операціями визначають ПЗ за касовим методом.

При цьому, за товарами/послугами, які були придбані:

до переходу на спец-ЄП та використані в операціях з постачання товарів/послуг, оплата за які здійснена у період після переходу на загальну систему оподаткування, ПЗ відповідно до п. 198.5 ПКУ не нараховуються;

у період застосування спец-ЄП податковий кредит не формується.

4) Постачання до спец-ЄП — оплата після повернення на загальну систему (відновлення ПДВ).

За такими операціями визначають ПЗ за касовим методом.

За товарами/послугами, які були придбані для використання у таких операціях до дати переходу на спец-ЄП та використані в операціях з постачання товарів/послуг, оплата за які здійснена після переходу на загальну систему оподаткування, ПЗ відповідно до п. 198.5 ПКУ не нараховуються.

Висновки

  • Відмовляючись від ЄП за ставкою 2 %, заяву треба встигнути подати не пізніше останньго робочого дня місяця, в якому прийнято таке рішення.
  • Повернувшись на загальну систему, платники податку на прибуток мають змогу урахувати всі «хвости», які залишились уньго до переходу на спец-ЄП (переплата, авнсові внески, збитки тощо).
  • Результати діяльності за періоди перебування на спец-ЄП, при визначенні об’єкту оподаткування з податку на прибуток не враховуємо.
  • За усіма операціями, за якими друга подія відбулася вже після переходу на ЄП групи 3 за ставкою 2 % — ПЗ з ПДВ не буде. Не виникнуть ПЗ з ПДВ і коли друга подія буде здійснюватися після відновлення ПДВ-реєстрації.
  • Якщо придбані в час перебування на спец-ЄП товари будуть продані вже після відновлення ПДВ-статусу, тоді ПДВ доведеться сплатити від усієї їх договірної вартості без зменшення на ПК.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі