Теми статей
Обрати теми

Перехід на спец-ЄП: процедура

Нестеренко Максим, податковий експерт
Автоматично перейти на спец-ЄП, на жаль, неможливо. Тож ті, хто хоче це зробити, мають дотримати певну процедуру. У цій статті будемо розбиратися, що ж це за процедура і як її застосувати!

Перехід на спец-ЄП — через Заяву

Для обрання або переходу на сплату спец-ЄП суб’єкту господарювання слід подати до податкового органу відповідну Заяву (п.п. 9.8 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Для спец-ЄП не передбачено якоїсь спеціальної форми Заяви про перехід. Тому слід користуватися тією ж самою формою, яку застосовують при переході на «звичайний» ЄП. Тобто — Заявою за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 16.07.2019 № 308.

Подача цієї Заяви для переходу на спец-ЄП має дві принципових відмінності.

По-перше, у такої Заяви немає визначеного строку подання. Враховуючи те, що перейти на спец-ЄП можна фактично з будь-якого робочого дня (п.п. 9.8 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ), Заяву можна подавати, не відштовхуючись від граничних строків подання.

По-друге, до такої Заяви не додається Розрахунок доходу, про який згадує п.п. 298.1.4 ПКУ (п.п. 9.8 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Це логічно: на спец-ЄП немає жодних обмежень на дохід, тож Розрахунок доходу при переході на цю особливу спрощенку кандидатам ні до чого.

Надіслати Заяву для обрання спец-ЄП можна за вибором у паперовій або в електронній формі (див. запитання 7 розяснення ДПСУ від 07.04.2022). Також реалізована можливість подати заяву і через Е-кабінет — в меню «Введення звітності» приватної частини Електронного кабінету. ФОП заповнює заяву за ідентифікатором F0102003, юрособа — за ідентифікатором J0102003.

Як заповнити Заяву?

Із самого початку при заповненні Заяви будуть певні відмінності, в залежності від того, ким за своїм податковим статусом є кандидат у платники спец-ЄП. Тут можливі два варіанти.

Варіант 1. Кандидат у спец-ЄП перебуває на загальній системі. Тоді при переході на спец-ЄП він у Заяві позначає поле «Реєстрація (перехід)».

Варіант 2. Кандидат у спец-ЄП є «звичайним» єдиноподатником. У такому разі, щоб змінити звичайний ЄП на спеціальний, кандидат має позначити поле «Внесення змін».

Перелік обов’язкових відомостей, які мають міститися у Заяві на ЄП-перехід, визначено п. 298.3 ПКУ. До такий відомостей відносяться (згідно з п. 298.3 ПКУ):

— найменування суб’єкта господарювання, код за ЄДРПОУ (для юрособи) або П.І.Б. ФОП, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта;

— податкова адреса суб’єкта господарювання;

— місце провадження господарської діяльності;

— обрані суб’єктом господарювання види господарської діяльності згідно з КВЕД ДК 009:2010;

— обрані суб’єктом господарювання група та ставка єдиного податку або зміна групи та ставки єдиного податку;

— кількість осіб, які одночасно перебувають з фізичною особою — підприємцем у трудових відносинах, та середньооблікова чисельність працівників у юрособи;

— дата (період) обрання або переходу на спрощену систему оподаткування.

При цьому податківці роз’яснюють, що при переході на спец-ЄП, у Заяві обов’язковими для заповнення є рядки 1, 2, 3, 4, 5.1, 5.1.1 (обов’язково зазначається ставка у відсотках до доходу — 2%), 6, 8. Натомість графи Заяви, що стосуються реєстрації платником ПДВ, в даному випадку не заповнюються (див. роз’яснення від 23.03.2022 ГУ ДПС у Львівській обл.; ГУ ДПС у Вінницькій обл.).

Тож важливо правильно заповнити основну частину Заяви. Що зазначається у її полях? Представляємо вам це у нашій наступній таблиці 1!

Таблиця 1 — Заповнення Заяви про перехід на спец-ЄП

Поле Заяви

Що зазначається

1

Орган ДПС, до його подається Заява. За замовчуванням це податкова, в якій кандидат має основне місце обліку. Податківці визнають, що кандидат-юрособа, в якої є філії, не має повідомляти про перехід на ЄП податківців за місцезнаходження філій (БЗ 108.01.01)

2

Код ЄДРПОУ (для юросіб) і РНОКП або серія і номер паспорта (для ФОП)

3

Найменування кандидата як суб’єкта господарювання. Якщо у юрособи є філії, податківці теж хочуть бачити їх найменування у Заяві (БЗ 108.01.01)

4

Податкова адреса кандидата, а саме місце проживання (для ФОП) і місцезнаходження (для юросіб)

5.1

Зазначається дата переходу на спец-ЄП. Враховуючи норми п.п. 9.8 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ при переході пізніше, ніж 01.04.2022 тут має бути наступний робочий день після подання Заяви. Це поле заповнюють лише ті кандидати, які бажають перейти на спец-ЄП із загальної системи. Ті, хто переходять зі «звичайного» ЄП це поле не заповнюють

5.1.1

Це ключове поле. Кандидат у спец-ЄП, який переходить із загальної системи, тут (у клітинці для відсотків) зазначає ставку ЄП у розмірі 2 % від доходу, у полі «група» вказує «3» і проставляє позначку «Х» у полі «без реєстрації ПДВ». Ті, хто переходять зі «звичайного» ЄП це поле не заповнюють

5.2

Це поле заповнюють «звичайні» єдиноподатники, які вирішили стати платниками спец-ЄП. Якщо вони належать до групи 3, достатньо заповнити інформацію про зміну ставки. Наприклад, якщо на групі 3 платник ЄП мав ставку 5 %, він зазначає в цьому полі, що перейшов зі ставки 5 % на ставку 2 %. Якщо ж кандидат належить до групи 1 чи 2, він має заповнити інформацію також і про зміну своєї групи на 3. І, звичайно, потрібно проставити позначку «Х» у полі «без реєстрації ПДВ». Ті, хто переходять з загальної системи це поле не заповнюють

5.3

Враховуючи те, що платник спец-ЄП має особливий (призупинений) ПДВ-статус, це поле не заповнюємо. Тобто вже діючий платник ПДВ НЕ просить анулювати його ПДВ-реєстрацію, а неплатник ПДВ — НЕ просить його зареєструвати

6

Тут зазначається місцезнаходження офісу, магазину, нерухомості, що здається в оренду, майстерні чи іншого об’єкта, де кандидат здійснює господарську діяльність. Якщо таке місце не визначене (наприклад, перевезення чи торгівля), податківці рекомендують у графі «Область, район, населений пункт» зазначати «Надання послуг на території України» та/або «Торгівля на території України». Якщо ж кандидат займається ЗЕД, тоді у цій же графі пишемо «Виконання робіт чи надання послуг за межами України (експорт)» та/або «Поставка товарів за межами території України (експорт)» (утім, вважаємо, що логічніше вказувати своє місцезнаходження). Інші графи поля 6 не заповнюємо (БЗ 107.01.01).

Код адміністративної одиниці поки що зазначаємо згідно з КОАТУУ, адже форму Заяви не адаптовано під Кодифікатор, затверджений наказом від 26.11.2020 № 290. А от найменування адмінтеродиниці рекомендуємо зазначати актуальне. Тобто якщо відбулося перейменування, зазначаємо перейменовану (нову) назву. І якщо внаслідок адмінреформи населений пункт почав відноситися до іншого адміністративного району, зазначаємо нову назву району

7

Ця графа призначена для зазначення кількості осіб, які одночасно перебувають з ФОПом у трудових відносинах та СОКП у юрособи. На нашу думку, зазначати цей показник у Заяві кандидатам на спец-ЄП не потрібно. Адже для них кількість працівників ніяк не обмежується. Податківці, схоже, згодні з таким висновком

8

Види діяльності, якими кандидат збирається займатися на спец-ЄП. Нагадуємо, що деякі види діяльності для спец-ЄП заборонені (п.п. 9.3 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Тому в цьому полі їх бути не повинно. Водночас рекомендуємо зазначати у Заяві всі можливі для вас види діяльності, не заборонені на спец-ЄП. Аби згодом ви не «попали» на здійснення діяльності, не зазначеної у Реєстрі. Кількість видів діяльності у Реєстрі платників ЄП — не обмежена (БЗ 107.01.01). Тому і в Заяві їх можна зазначити скільки завгодно

Зверніть увагу! Навіть якщо ви переходите зі звичайного ЄП, потрібно зазначити тут усі види діяльності, якими ви плануєте займатися на спец-ЄП.

9

Ми вже говорили, що наявний податковий борг — не перешкода, аби бути платником спец-ЄП (див. запитання 36 розяснення ДПСУ від 07.04.2022). До того ж податківці дозволяють кандидатам у спец-ЄП це поле у Заяві узагалі не заповнювати

10

У кандидатів на спец-ЄП обсяг доходу не обмежений, тому вони це поле не заповнюють

Приклади заповнення Заяви наводимо в додатку до статті:

https://i.factor.ua/files/journalArticle/120143/file/3-1.pdf

https://i.factor.ua/files/journalArticle/120143/file/3-2.pdf

Кілька слів про новостворених суб’єктів господарювання. Чи можуть вони заявити про своє бажання стати платником спец-ЄП безпосередньо у заяві на держреєстрацію? Податківці про це не говорили, але, на нашу думку, немає жодних перешкод. Адже можливість одразу повідомити держреєстратору про своє бажання бути платником ЄП законодавством передбачена (п.п. 4 п.п. 298.1.1 ПКУ). І спец-ЄП тут не виняток.

Однак податківці з посиланням на п.п. 9.8 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ можуть наполягати саме на окремій Заяві.

Статус платника спец-ЄП

Новостворені суб’єкти господарювання, які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали Заяву про обрання спец-ЄП, вважаються платниками цього податку з дня їх державної реєстрації.

А от діючі суб’єкти господарювання (юрособи та ФОП) вважаються спецЄПшниками (п.п. 9.8 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ):

з 01 квітня 2022 року — у разі подання заяви до 01 квітня 2022 року;

з наступного робочого дня після подання такої заяви — у разі подання заяви починаючи з 01 квітня 2022 року.

Реєстрація платником спец-ЄП здійснюється шляхом внесення інформації про суб’єкта господарювання до Реєстру платників ЄП. Перевірити належність суб’єкта до платників спец-ЄП можна на вебпорталі ДПС за посиланням: cabinet.tax.gov.ua/registers/edpod (див. запитання 4 розяснення ДПСУ від 07.04.2022).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі