Теми статей
Обрати теми

Двопроцентник чи не двопроцентник: «підводні камені»

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
ФОП подав заяву про перехід на ставку 2 % єдиного податку. Відмови не отримав, але і до Реєстру платників єдиного податку його досі не внесено. Податківці кажуть, що фізично не встигають обробляти заяви. І , мовляв, якщо немає відмови, вважайте себе платником на ставці 2 %. Воно то добре, але чи не вилізе це боком?

Як «по закону». Наразі згідно п.п. 9.8 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ чітко встановлено, що суб’єкт господарювання вважається платником єдиного податку (ЄП) групи 3 зі ставкою 2 % із наступного робочого дня після подання заяви. Це якщо заяву про перехід подано починаючи з 01.04.2022 і мова не про новостворених суб’єктів.

І тут власне уже зрозуміло, що одразу на наступний робочий день ми не побачимо, перевели нас на ставку 2 % чи ні, бо:

— за загальним правилом (ст. 299 ПКУ) у податківців є 2 робочих дні на реєстрацію/відмову в реєстрації суб’єкта платником ЄП;

— за спеціальним правилом (п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ) для податківців на час воєнного стану зупиняється перебіг строків, визначених зокрема податковим законодавством. Як наслідок, названих вище строків податківці можуть і не дотримуватися.

Висновок. Навіть на рівні ПКУ немає нічого суперечливого в тому, що деякий час ми не будемо розуміти, чи перевели нас на ЄП 2 %. Але

якщо податківці нам не відмовлять, то у будь-якому разі ми будемо вважатися платниками ЄП 2 % із наступного робочого дня після подання заяви.

Поправки «по факту». На практиці бажаючих перейти на ЄП 2 % виявилось досить багато. Це перший момент. Другий момент — опрацювання документів, що надходять в електронному вигляді від платників податків, зареєстрованих у «гарячих» регіонах, здійснюється податківцями ГУ ДПС інших регіонів. Це, як розуміємо, створює додаткове навантаження на податківців.

У підсумку, деякі платники не отримують «зворотного зв’язку» досить довго. Податківці при цьому дійсно кажуть, що ті суб’єкти господарювання, які подали відповідну заяву та не отримали мотивовану відмову, можуть вважати себе платниками ЄП за ставкою 2 %. Як ми вже вияснили — із наступного робочого дня після подання заяви.

Але виникає питання щодо цієї відмови. Чи можемо ми бути впевненими, що податківці нам її не надсилали. Що якщо вони її надішлють, але пізніше.

Нагадаємо, що

успішна друга квитанція про прийняття ЄП-заяви свідчить лише про те, що податківці цю заяву прийняли.

Відповідно вона не свідчить про те, що податківці нам не відмовили у переході на ЄП 2%!

На надсилання вмотивованої відмови у податківців за ПКУ є 2 робочих дні (п. 299.5 ПКУ). І в одній із своїх консультацій (107.01.08 БЗ) вони говорили саме про ці 2 робочі дні. Втім ця консультація наразі втратила чинність. А з урахуванням норми із п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ (див. вище) податківці можуть дозволити собі цього строку не дотримуватися.

Тож «мовчанка» податківців протягом 2 робочих днів не є безперечним доказом того, що вони не надіслали вам відмову. Втім якщо ви все вірно зробили, коли заповнювали заяву, та отримали успішну другу квитанцію про її прийняття, то ризик відмови, вочевидь, є мінімальним.

Чи не «вилізе боком»? Які негативні наслідки може мати те, що єдиноподатник групи 3 за ставкою 2 % не має документального підтвердження свого статусу?

По-перше, ймовірні ризики при співробітництві з контрагентами, якщо йдеться про колишнього загальносистемника. Для уникнення подвійного оподаткування при виплаті доходу на користь «новоспеченого» спецЄПшника контрагент має отримати від нього копію витягу з реєстру платників ЄП. Втім, як ми вище з’ясували, поки дані заяви про перехід на спрощену систему оподаткування не оброблені податківцями, в реєстрі такого новачка попросту не буде. Відтак і отримати відповідний витяг не вийде.

Який же вихід із ситуації? Вважаємо, що ФОПу в такому випадку достатньо підтвердити свій підприємницький статус. Для цього підійде копія витягу або виписки з ЄДР. Згодом, отримавши витяг з реєстру платників ЄП, спецЄПшник-новачок може надати своєму контрагенту й копію такого витягу (вона підтвердить не лише статус підприємця, але й те, що він є єдиноподатником спецгрупи 3 «заднім числом»).

А от якщо до переходу на ЄП 2 % ФОП і так був єдиноподатником, то проблем із підтвердженням ЄП-статусу немає, адже в реєстрі платників ЄП ФОП уже є. Тобто ФОП відразу надасть копію витягу з реєстру платників ЄП. І той факт, що в ньому значилася інша група / ставка ЄП, значення немає. Бо це ніяк не пливає на необхідність утримання ПДФО/ВЗ із виплати. Згодом, отримавши новий витяг, можна теж надати його контрагенту.

По-друге, можуть виникнути питання при поданні декларації за ЄП 2 %. Якщо податківці ще «не сприймають» вас як платника групи 3 за ставкою 2 %, вони мабуть «здивуються» отриманню такої декларації. Та із сплаченим ЄП потім можуть виникнути питання.

Але це вже дуже довго податківці мають не реагувати на вашу заяву. Бо на подання ЄП декларації в вас є законні календарних 20 днів після закінчення місяця переходу (п.п. 9.7 та 9.6 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). А на сплату — ще додатково 10 календарних днів.

Нагадаємо, що зараз п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ взагалі виконати свою податкову місію фактично дозволяє протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні. Поки що, нагадаємо, він триває до 25 травня, але ймовірно його продовжать.

Але стосується він лише тих, у кого відсутня можливість своєчасно виконати свій податковий обов’язок. Для тих, у кого така можливість є, регулювання змінюється прийнятим 12.05.2022 Законом на базі проєкту № 7360. Згідно з цим законом, звітувати / платити по граничних термінах (звітування/сплати), які будуть наступати:

— до набрання чинності цім Законом, слід буде до 20.07.2022 (звітування) / не пізніше 31.07.2022 (сплата);

— після набрання чинності цим Законом, слід буде вчасно.

Інакше — штраф. Тут на згадку ще приходить «карантинне» звільнення від штрафів за деякі податкові порушення (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). В тому числі й за несвоєчасне подання ЄП-звітності/сплату ЄП. Але це «карантинне» звільнення з високою долею вірогідності протримається лише до 31.05.2022.

Тож якщо ясності із переведенням вас на ЄП немає дуже довго, а граничні строки подання ЄП-декларації за ставкою 2 % будуть вже після набрання чинності Законом, про який йшлося вище, то ЄП-декларацію краще буде подати у встановлений строк. Навіть без повної ясності щодо свого ЄП-статусу. Зі сплатою ЄП 2 % теж саме.

По-третє, якщо не проблеми, то, скажімо так, питання можуть виникнути із ПДВ-статусом новоспеченого спецЄПшника, якщо раніше він був платником ПДВ. Справа в тому, що реєстрація платником ПДВ є призупиненою.

З якої саме дати? Із робочого дня, наступного за днем подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування.

Саме з цього дня платник більше не повинен нарахувати та сплачувати ПДВ за операціями з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, та при ввезенні товарів на митну територію України.

Втім скористатись ПДВ-звільненням при ввезені до того, як ФОП попаде до реєстру платників ЄП, вочевидь не вдасться.

Щодо ПДВ-звільнення за іншими операціями ФОПу доведеться прийняти на себе деякі штрафні ризики, оскільки можливість «тягнути» з поданням звітності / сплатою податків суттєво обмежується (див. вище щодо подання ЄП-декларації). Тож якщо декларацію не буде подано/податок не сплачено (виходячи із припущення, що ФОП є платником ЄП 2 %), а потім з’ясується, що на 2 % його не перевели, то у деяких випадках вже можуть бути проблеми.

По-четверте, варто пам’ятати, що перехід до лав спецЄПшників супроводжується застосуванням особливих правил оподаткування до так званих перехідних операцій. Чи можна з упевненістю керуватись ними, не маючи документального підтвердження свого нового статусу? Якщо керуватися тим, що платник на момент здійснення другої події вже є платником єдиного податку за ставкою 2 %, то, безперечно, діяти потрібно саме так.

Підсумуємо. Деякі ризики в тому, що ФОП не може довго зрозуміти, чи перевели його на ЄП 2 %, є. Втім якщо ФОП все вірно зробив, коли заповнював заяву, та отримав успішну другу квитанцію про її прийняття, ризик відмови, вочевидь, є мінімальним. А за законом, якщо податківці ФОП не відмовлять, то у будь-якому разі ФОП буде вважатися платником ЄП 2 % саме із наступного робочого дня після подання заяви.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі