Теми статей
Обрати теми

Вирішили не сплачувати ЄСВ за мобілізованого: що у бухобліку

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Приводом для написання цієї статті стала ситуація, описана нашим читачем. Підприємство прийнято рішення не сплачувати ЄСВ з середнього заробітку мобілізованого працівника. Якщо ЄСВ нараховувати, але не сплачувати, як яким чином сальдо по субрахунку 651 має бути списано? Що ж відповідаємо на питання.

Пояснимо про що йде мова.

З 17.03.2022 запрацював новий п. 920 розд. VIII Закону № 2464. Він надав право платникам єдиного податку, які обрали спрощену систему оподаткування — фізичним особам — підприємцям, які належать до 2 та 3 груп платників єдиного податку (ЄП), а також юридичним особам, які належать до 3 групи платників ЄП під час періоду мобілізації, визначеного Указом Президента від 24.02.2022 № 69/2022 (далі — Указ № 69/2022), за власним рішенням не сплачувати ЄСВ за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до ЗСУ.

Тож, щоб спрацювало звільнення, повинні бути дотримані наступні умови:

1. Скористатися звільняючими приписами п. 920 розд. VIII Закону № 2464 можуть лише роботодавці:

— ФОП — єдиноподатники 2 та 3 груп;

юрособи — єдиноподатники 3 групи.

Роботодавці-загальносистемники сплачують ЄСВ за загальними правилами.

2. ЄСВ можна не сплачувати за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до ЗСУ.

За працівників, які прийняті на військову службу за контрактом, або тих, що були призвані на військову службу до початку мобілізації, та працівників, що уклали контракт добровольця тероборони, ЄСВ сплачуємо в загальному порядку.

3. Звільнення від сплати ЄСВ діє обмежений період, а саме під час періоду мобілізації, визначеного Указом Президента від 24.02.2022 № 69/2022. Відповідно до цього Указу мобілізація проводиться протягом 90 діб з 24.02.2022.

Разом з тим звільняючий п. 920 розд. VIII Закону № 2464 набрав чинності з 17.03.2022. Тож, скоріш за все, податківці будуть настоювати на можливості несплати ЄСВ лише з середнього заробітку, який нараховано за дні з 17.03.2022.

4. Рішення про несплату ЄСВ роботодавці — ЄП 2 та 3 груп приймають самостійно.

Рекомендуємо прийняте рішення про несплату ЄСВ оформити відповідним наказом (розпорядженням)

Увага! Абзацом другим п. 920 розд. VIII Закону № 2464 встановлено, що суми ЄСВ, нараховані та не сплачені зазначеними роботодавцями, будуть сплачені за рахунок дербюджету, крім періодів, у яких наймані працівники, призвані під час мобілізації на військову службу до ЗСУ, отримували доходи у вигляді грошового забезпечення, з яких було сплачено ЄСВ за рахунок держбюджету. Що це означає? Що місяці несплати ЄСВ роботодавцем в будь-якому випадку не випадуть з пенсійного стажу працівника. Вони будуть «закриті» або за рахунок окремої сплати ЄСВ з держбюджету, або за рахунок ЄСВ, що сплачувався з грошового забезпечення військовослужбовця.

Повертаємося до запитання. Якщо підприємство відносить на витрати ЄСВ, нарахований на базу нарахування мобілізованого працівника, то в бухобліку, на наш погляд, це слід відобразити так: одночасно з нарахуванням ЄСВ (залежно від функціональних обов’язків працівника, це може бути, наприклад, Дт 91, 92, 93, 94 — Кт 651) визнаємо доходи Дт 651 — Кт 719.

Разом з тим, вважаємо за можливе використовувати інший варіант щодо нарахованого, але не сплаченого ЄСВ з доходу мобілізованого працівника, а саме: нараховано ЄСВ Дт 377 (бюджет) — Кт 651, прийнято рішення про несплату ЄСВ Дт 651 — Кт 377 (бюджет).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі