Теми статей
Обрати теми

Закриваємо «хвости» після ФОП-розреєстрації

Клец Віталіна, податковий експерт
ФОП знявся з держреєстрації. Але у нього все ще можуть бути непогашені борги, які він мусить сплатити, або борги контрагентів, які можуть надійти на його рахунок. Що з ними робити? Як врахувати та відзвітувати? І чи треба контрагенту утримувати ПДФО та ВЗ при погашенні заборгованості екс-підприємцю? Відповідаємо.

Питання 1. Сплачувати податкові борги чи їх спишуть?

Навіть якщо ФОП знявся з держреєстрації, він не звільняється від своїх податкових зобов’язань / боргів (п.п. 65.10.4 ПКУ). Тобто всі податки та ЄСВ треба сплатити. На строк давності особливо сподіватися не слід, бо на період війни його «заморожено» (п. 102.9 ПКУ).

Щодо «воєнних» строків сплати читайте статтю «Строки звітування та сплати для ФОП під час війни: оновлена версія» цього номеру.

Питання 2. Чи можна погасити борги перед партнерами (кредиторку) з власних коштів екс-підприємця після реєстрації припинення ФОП?

Якщо ФОП винен партнерам певну суму, її також треба погасити. Той факт, що він знявся з держреєстрації (зареєстровано припинення підприємницької діяльності), ролі не відіграє. Бо все майно і борги належать одній і тій самій фізособі. ФОП — то лише статус, який фізособа може як набувати, так і втрачати.

Тому після «ліквідації» ФОП його зобов’язання за укладеними договорами не припиняються, а залишаються за ним як за фізособою. Про це сказано і в ст. 52 ЦКУ: ФОП відповідає за своїми зобов’язаннями, пов’язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм майном.

Тому після зняття з держреєстрації цілком можливо погашати стару підприємницьку заборгованість власними коштами.

І пам’ятайте, оскільки ви сплачуєте борги вже як фізособа, а не ФОП, то:

— при виплаті боргів фізособам у вас уже немає обов’язку утримувати з них ПДФО з ВЗ та подавати звітність про суми нарахованого доходу. Це повинна робити сама фізособа;

— при виплаті юрособам або іншим ФОП ніяких нюансів немає.

Питання 3. На момент реєстрації припинення ФОП контрагенти були винні йому певну суму, яку так і не встигли погасити. Чи включати її до доходу?

Ні, це не дохід ФОП. За загальним правилом ФОП (єдинник, і загальносистемник) визнає дохід тоді, коли він отримує гроші від контрагента (готівкою чи безготівково). Тому якщо контрагент не заплатив, то звичайно, ні про який дохід говорити не можна.

З цим, до речі, погоджуються і податківці (категорія 103.02 БЗ).

Питання 4. Після розреєстрації підприємця контрагенти перерахували йому борги. Як врахувати такий дохід?

Логічно, що такий дохід не є підприємницьким, бо фізособа вже втратила ФОП-статус. І тому є дві новини: гарна і не дуже.

Гарна новина: ніяку уточненку до «ліквідаціної» деки подавати не траба, виправляти підприємницький дохід, раніше зазначений у деці, не треба.

Не дуже приємна новина: з отриманого доходу потрібно сплатити ПДФО та ВЗ (18% та 1,5%) так, як це роблять звічайні фізособи, тобто витрати від доходу не віднімаємо. Але тут важливо, хто вам платить:

— якщо ЮО або інший ФОП, то саме вони є податковими агентами, й повинні утримати ПДФО та ВЗ. Якщо не утримають, податківці штрафуватимуть саме їх, а не екс-підприємця, який отримав старі борги (п. 1251.4 ПКУ). До речі, такі платники повинні показати виплати доходу екс-підприємцю в додатку 4ДФ до об’єднаного звіту. При цьому ознака доходу вже буде не «157» (підприємницький дохід), а інша, наприклад «102» (виплати по ЦПД);

Увага юрособам та ФОП! Якщо ви виплачуєте дохід екс-підприємцю, потрібно утримати ПДФО та ВЗ. Без податків можна виплатити дохід тільки в тому випадку, якщо у вашого партнера є статус «ФОП» і на момент нарахування, і на момент виплати доходу!

— якщо звичайний громадянин, то сплатити податки доведеться самому екс-ФОП. А для цього після закінчення року потрібно буде подати деку про доходи (до 1 травня — п.п. 49.18.4 ПКУ) та сплатити ПДФО та ВЗ з отриманих боргів (без вирахування витрат)!

Не хочете переплачувати? Тоді краще попросіть партнерів погасити всі борги до того, як ви зніметеся з держреєстрації (щоб це було підприємницьким доходом та оподатковувалося за підприємницькими правилами).

Питання 5. ФОП був винен партнеру певну суму. Але знявся з держреєстрації, так і не погасивши борг. Партнер списав йому весь борг — вже після того, як ФОП знявся з держреєстрації. Чи потрібно відображати дохід та як?

Навіть після того, як ви втратили статус ФОП, у вас лишається обов’язок погасити всі борги. Але завжди є ймовірність того, що борг вам спишуть. У цьому випадку партнер, як правило, надсилає вам повідомлення про списання боргу.

Так от, спершу треба розібратися, списали вам борг до закінчення строку позовної давності чи після нього. При цьому обов’язково зверніть увагу, що строки давності не течуть (призупиняються) протягом:

— дії «ковідного» карантину. Тобто, з 12.03.2020 по 31.05.2022 (якщо його не продовжать). Це норма з п. 12 Прикінцевих та перехідних положень ЦКУ;

— дії в Україні воєнного, надзвичайного стану. Тобто з 24.02.2022. Це норма з п. 19 Прикінцевих та перехідних положень ЦКУ.

Тож малоймовірно, що строк давності сплив.

Борг списано…

Сума

боргу

Обов’язки боржника

(екс-ФОП)

Обов’язки кредитора (що списав борг)

до закінчення строку позовної давності

менше чи дорівнює 1625 грн (25% від МЗП)

екс-ФОП, якому списали борг, не повинен сплачувати ані ПДФО, ані ВЗ

Юрособа чи ФОП, який списав борг, повинен лише відобразити суму списаного боргу в об’єднаній звітності (додаток № 4ДФ) з ознакою доходу «189» (п.п. 165.1.55 ПКУ).

В графах 4 та 4а проставляємо «0,00». Податки не платимо.

більше 1625 грн (25% від МЗП)

сам екс-ФОП повинен сплатити ПДФО та ВЗ з усієї суми списаного боргу, а не тільки з перевищення!

Також треба подати декларацію про доходи після закінчення року

Зобов’язаний:

1) повідомити екс-ФОП про списання боргу (направляємо рекомендований лист з повідомленням про вручення або укладаємо відповідний договір, або надаєм повідомлення під особистий підпис екс-ФОП)*;

2) показати суму прощеного боргу в додатку за формою № 4ДФ з ознакою доходу «126» (як додаткове благо).

При цьому в графах 4 та 4а проставляємо «0,00». Податки не платимо.

* Якщо ви списали борг екс-підприємцю, але не повідомили його про це, ви повинні самі сплатити ПДФО та ВЗ замість боржника (п.п. «д» п.п. 164.2.17 ПКУ)

після закінчення строку позовної давності

менше чи дорівнює 1240,50 грн (50% ПМ)

Не підлягає оподаткуванню ПДФО та ВЗ. Тобто з такого боргу екс-ФОП ніяких податків не сплачує

Нічого не сплачує.

Він лише зобов’язаний подати додаток за формою № 4ДФ, у якому показати суму списаного боргу з ознакою доходу «194» (виплата інших доходів) — так рекомендують чинити самі податківці (категорія 103.25 БЗ)

перевищує 1240,50 грн (50% ПМ)

екс-ФОП повинен сплатити ПДФО та ВЗ (з усієї суми списаного боргу), подавши деку про доходи після закінчення року

А ось партнер, який списав вам борг, нічого платити повинен**. Йому треба лише зазначити суму списаного боргу в додатку № 4ДФ з ознакою доходу «107» (при цьому в графах 4 та 4а проставляються «0,00»)

** Якщо ви списуєте екс-підприємцю прострочену заборгованість, то його можна про це не повідомляти. В будь-якому випадку він сам має сплачувати ПДФО та ВЗ з суми списаного боргу

Висновки

  • Навіть якщо ФОП знявся з держреєстрації, він повинен погасити всі свої борги перед бюджетом та партнерами.
  • Якщо оплата від партнерів надходить екс-підприємцю вже після зняття його з держреєстрації, партнери зобов’язані утримати з нього ПДФО (18%) та ВЗ (1,5%).
  • Якщо ви — ЮО чи ФОП, яка списує борги екс-підприємцю, то не забудьте подати додаток № 4ДФ із сумою списаного боргу. Податки повинен сплатити сам екс-ФОП, але ви повинні проінформувати його про списання боргу (рекомендованим листом з повідомленням про вручення, договором чи повідомленням під підпис).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі