№36

Податки & бухоблік, травень, 2022/№ 36 Інші номери журналу ›
  • Новий ФОП: перші кроки у воєнний час Війна змусила багато переосмислити. Але як і раніше найпопулярнішою формою ведення бізнесу залишається ФОП. У цьому номері ми зібрали всі питання, що стосуються діяльності ФОП. Починаючи від реєстраційних дій та закінчуючи оподаткуванням та застосуванням РРО. А почнемо з першого кроку – реєстрації підприємцем. Давайте разом прощупаємо ґрунт на предмет наявності… ні, не мін, а «підводного каміння». Поїхали!
  • Як закрити ФОП під час війни Якщо під час війни у ФОП не має діяльності, то не обов’язково ліквідувати ФОП. Адже сплату тих же ЄП та ЄСВ наразі лібералізовано. Але, якщо ви все-таки твердо вирішили це зробити, ось вам відповіді на ТОП-питання.
  • Закриваємо «хвости» після ФОП-розреєстрації ФОП знявся з держреєстрації. Але у нього все ще можуть бути непогашені борги, які він мусить сплатити, або борги контрагентів, які можуть надійти на його рахунок. Що з ними робити? Як врахувати та відзвітувати? І чи треба контрагенту утримувати ПДФО та ВЗ при погашенні заборгованості екс-підприємцю? Відповідаємо.
  • ФОП виїхав із зони бойових дій: як змінити місцезнаходження? Ми розповідали про те, що деякі юрособи бояться співпрацювати з ФОП із зони активних бойових дій, щоб не мати клопоту з утриманням ПДФО та ВЗ (стаття «Виплата ФОПам зі сходу та півдня України: що з утриманням ПДФО та ВЗ» цього номеру). І хоча насправді ніякого клопоту у більшості випадків зовсім немає, ті ФОП, які не хочуть ризикувати і втрачати партнерів, воліють офіційно змінити місцезнаходження після переїзду з «гарячої» точки до більш спокійного регіону. Як же це зробити? Все досить просто.
  • «Бездіяльні» під час війни ФОПи: що варто врахувати? Через війну багатьом підприємцям довелося зупинити свою діяльність. Хтось її вже зміг відновити, хтось — ні. Зараз пропонуємо розібратися, що робити зі своїм підприємницьким статусом тим ФОПам, яким зараз не до бізнесу.
  • ФОП vs воєнний стан: особливості роботи На час дії воєнного стану для підприємців передбачені певні податкові пільги. Але держава постійно щось змінює в правилах роботи бізнесу під час воєнного стану. Тож давайте в цій статі систематизуємо інформацію про те, які є на сьогодні особливості в діяльності ФОП — пов’язані з дією воєнного стану.
  • СпецЄП Практика попередніх місяців показала, що запровадження спец-ЄП було доволі ефективним кроком. Чимало підприємців вже скористалися цим правом і перейшли на його сплату. Причому йдеться у тому числі про тих, хто за звичайних умов ніколи не могли розраховувати на спрощену систему. Пропонуємо вашій увазі статтю, в якій розкрито усі особливості роботи, з якими стикаються спеціалізовані єдиноподатники.
  • Алкоголь/тютюн на спрощенці? Так До цього часу спрощенка була закрита для тих, хто має справу з алкоголем (за деякими виключеннями) та тютюном. Тож для них і обирати було ні з чого. У плані системи оподаткування. Загальна система і крапка. Але часи змінюються.
  • Строки звітування та сплати для ФОП під час війни: оновлена версія Незважаючи на те що для ФОП під час дії воєнного стану передбачені певні «пільги» щодо сплати податків /ЄСВ (зокрема є можливість не сплачувати ЄСВ «за себе»), все одно виникають обов’язки щодо сплати тих чи інших податків/зборів і подання звітності. Нещодавно прийнятий Закон № 2260 суттєво змінив підходи щодо того в які строки мають сплачуватися податки та подаватися звітність під час дії воєнного стану. Отже, щоб не натрапити на штрафи, треба врахувати нові правила, які ми з вами зараз і проаналізуємо.
  • Виплата ФОПам зі сходу та півдня України: що з утриманням ПДФО та ВЗ Наразі мільйони наших людей переїхали із зони активних бойових дій у більш спокійніші регіони України. Багато серед них і ФОП. І от виявляється, що юрособи/ФОП подекуди побоюються з ними мати відносини. Мовляв, хто знає, може податківці будуть наполягати, що з виплат на користь цих ФОП слід було утримувати ПДФО та ВЗ. Розбираємося!
  • Якщо ФОП мобілізований ФОП мобілізований. Як в такому випадку бути зі сплатою податків та поданням звітності? Чи подбала держава про те, щоб у мобілізованих ФОП було менше з цим проблем? Давайте, розбиратися.
  • ФОП на ЄП переїхав: за якою ставкою платити єдиний податок Клята війна в одну мить зламала мільйони доль. Ще вчора ви дрібний підприємець — чоботар або перукарка, ресторатор або швачка, власник невеличкого магазинчика або майстерні, а вже сьогодні — біженець… Та українці не звикли сидіти без діла, бо треба й сім’ю годувати, й економіку підіймати. Тож багато хто відновив свою підприємницьку діяльність на новому місці. Наша стаття допоможе розібратися, куди і, головне, скільки єдиного податку має тепер сплачувати ФОП-єдиноподатник.
  • Як працювати з РРО/ПРРО у воєнний час Є певні особливості щодо застосування РРО/ПРРО на період війни. Як працювати, якщо немає інтернету чи закінчилась стрічка для друку фіскальних чеків? Чи треба перереєстровувати РРО/ПРРО, якщо ви змінили місце роботи? Як працювати з КУРО? Чи подавати звіт ЗВР-1? Як вести товарний облік та чи зможуть податківці штрафувати за РРО/ПРРО-порушення? Чи потрібні токени для ПРРО? Детальні відповіді — прямо зараз.
  • POS-термінал та військовий стан Поглянемо на питання застосування POS-терміналів в умовах дії воєнного стану. Забігаючи уперед, зазначимо, що про ніякі послаблення не йдеться. Скоріш є запит на «посилення уваги» до тих, хто не хоче виконувати чинних вимог. Тож поглянемо на це питання у тому числі з перевірочно-штрафної сторони.
  • А що з товарним обліком у ФОП під час війни? Коли бізнес з усіх сил намагається вижити від час війни, буває, що іноді не до первинки. Тим більше, якщо мова йде про ФОП, а не про юросіб. Але коли ситуація більш-менш нормалізується, стає питання: а чи зобов’язаний ФОП мати документи на товар та вести товарний облік? І що робити, якщо деяких документів немає?
  • Адмінштрафи за порушення РРО-законодавства: подробиці для ФОПів На відміну від штрафів за Законом про РРО, податківці войовничо налаштовані щодо притягнення суб’єктів господарювання до адміністративної відповідальності. Тож саме про РРО-адмінштрафи і пропонуємо вам поговорити прямо зараз!
  • Перелік основних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі