Теми статей
Обрати теми

«Кредити 5-7-9 %»: реалії сьогодення

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Вже більше двох років функціонує програма по видачі кредитів для суб’єктів підприємництва «Доступні кредити 5-7-9 %». Ані карантин, ані війна не можуть стати на заваді її роботі. Більше того, вже після початку війни програма значно розширила спектр своєї дії. Пропонуємо нагадати* основні деталі програми та детальніше розглянути останні зміни щодо її надання.

* Ви могли прочитати про програму в статтях «Доступний кредит 5-7-9» у «Податки & бухоблік», 2020, № 53 та «Кредит за програмою «5-7-9»: чи треба дисконтувати?» у «Податки & бухоблік», 2021, № 19.

Кому зараз дають?

Одержувачами пільгових кредитів можуть бути суб’єкти підприємництва, зокрема мікропідприємництва, малого, середнього, а з недавніх пір і великого підприємництва. Згідно з останньою редакцією п. 2 Порядку № 28* суб’єктом підприємництва (потенційним одержувачем пільгового кредиту) може бути резидент України:

* Порядок надання фінансової державної підтримки суб’єктам підприємництва, затверджений постановою КМУ від 24.01.2020 № 28.

1) ФОП, зареєстрована в установленому законом порядку;

2) юрособа, кінцеві бенефіціарні власники (контролери) якої є фізособами — резидентами України;

3) сільськогосподарський товаровиробник. Ця категорія досить нова. Про умови отримання нею пільгових кредитів ми не так давно розповідали у статті «Весняно-польові роботи у воєнний час» у «Податки & бухоблік», 2022, № 23.

4) суб’єкт великого підприємництва, який здійснює роздрібну торгівлю товарами, у структурі чистого доходу від реалізації яких (з урахуванням ПДВ) не менше 60 % належить до продуктів харчування разом з алкогольними напоями та тютюновими виробами станом на 01.02.2022 (далі — торгівельна компанія). Це — також нова категорія.

5) суб’єкт господарювання державного сектора економіки. Ця категорія взагалі «свіжоспечена»: вона з’явилася завдяки постанові КМУ від 29.04.2022 № 521.

Мета підтримки

За це питання відповідає п. 4 Порядку № 28.

Наразі тут слід звернути увагу, що напрями з п.п. 1 — 3 п. 4 Порядку № 28 є недоступними для суб’єктів великого підприємництва.

Також останнім часом було додано декілька напрямків, пов’язаних саме з військовою агресією РФ, воєнним станом. Як то фінансування суб’єктів підприємництва — сільськогосподарських товаровиробників (п.п. 4 п. 4 Порядку № 28). Строк звернення за підтримкою до 31.05.2022. А також фінансування суб’єктів підприємництва (крім суб’єктів підприємництва, які здійснюють виробництво та/або реалізацію зброї) для запобігання російській агресії та подолання її наслідків.

Зокрема, для переміщення підприємств з територій, що наближені до зони бойових дій або розташовані в ній, у безпечні регіони України (п.п. 5 п. 4 Порядку № 28).

Тут (п.п. 5 п. 4 Порядку № 28) строк звернення за підтримкою в період дії воєнного стану. А надаватися підтримка може на інвестиційні цілі, пов’язані із провадженням суб’єктом підприємництва господарської діяльності, та/або фінансування оборотного капіталу.

Обмеження

Для отримання держпідтримки суб’єкт підприємництва має відповідати критеріям, що їх названо у п. 8 Порядку № 28. Частину їх останнім часом зняли. Частину «заморозили» на період воєнного стану.

Але з’явилися і нові. Так зокрема, претендент на держпідтримку не може бути особою, учасником (акціонером, членом) або кінцевим бенефіціаром якої є громадяни держави, визнаної Україною державою-агресором або державою-окупантом, та/або особою, яка належить або належала до терористичних організацій, юрособою, в якій особа, яка належить або належала до терористичної організації, виступає учасником (акціонером, членом) або кінцевим бенефіціаром.

Як і раніше претендент не має підпадати під обмеження щодо надання державної підтримки, визначені ст. 13 Закону № 4618*.

* Закон України «Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні» від 22.03.2012 № 4618-VI.

Втім для торгівельних кампаній, мета отримання допомоги у яких запобігання російській агресії та подолання її наслідків (див вище), це обмеження (а також інші обмеження з п.п. 5 п.8 Порядку № 28) знято.

У якому вигляді надається підтримка

Вона надається зокрема у вигляді часткової компенсації відсоткових ставок за отриманими суб’єктами господарювання кредитами у національній валюті (відповідно до п. 7 Порядку № 28).

Тобто суб’єкт господарювання укладає з обраним ним банком кредитний договір на базових умовах. А Фонд розвитку підприємництва за цим договором бере на себе зобов’язання відшкодувати такому суб’єкту частину нарахованих відсотків (шляхом перерахування грошей банку).

Таким чином, суб’єкт буде сплачувати лише 5 %, або 7 %, або 9 %, або іншу ставку, яку вказано у п. 7 Порядку № 28 для конкретного випадку.

А подекуди і взагалі 0 %.

На що конкретно має бути взято кредит — сказано у п. 12 Порядку № 28.

Аграрії та великі торговельні компанії: ключові новації

Далі пропонуємо розглянути нові категорії потенційних одержувачів пільгових кредитів і умови, на яких вони можуть залучити позикові кошти.

Основні умови кредитування

Сільськогосподарський товаровиробник

Торговельна компанія

Мета фінансування

Провадження сільськогосподарської діяльності на період воєнного стану та протягом шести місяців після його припинення чи скасування (на придбання основних засобів та покриття будь-яких витрат, пов’язаних із провадженням сільськогосподарської діяльності в значенні Закону України від 24.06.2004 № 1877-IV)

Запобігання російській агресії та подолання її наслідків, зокрема задоволення потреб ЗСУ, інших військових формувань, утворених відповідно до закону, та/або населення, постраждалого внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану*, зокрема для переміщення підприємств з територій, що наближені до зони бойових дій або розташовані в ній, у безпечні регіони України (на інвестиційні цілі, пов’язані із провадженням господарської діяльності, та/або фінансування оборотного капіталу)

* Не стосується суб’єктів підприємництва, які здійснюють виробництво та/або реалізацію зброї.

Максимальний строк кредитування

6 місяців

1 рік

Граничний термін звернення за кредитом

До 31.05.2022

Останній день періоду воєнного стану (поки що — 25.05.2022)

Компенсація процентів до рівня

0 % річних протягом шести місяців, а після завершення цього періоду та до завершення строку кредитування — до рівня 5 % річних. Наше бачення цього формулювання знайде у статті «Весняно-польові роботи у воєнний час» у «Податки & бухоблік», 2022, № 23

0 % річних протягом воєнного стану та протягом одного місяця після його припинення чи скасування, а після завершення цього періоду та до завершення строку кредитування — до рівня 5 % річних;

5 % річних — для кредитів, розмір яких становить від 60 млн. до 1 млрд. грн, для торговельних компаній разом з учасниками групи пов’язаних з ним контрагентів

Процентна ставка за кредитом без урахування компенсації процентів (базова процентна ставка)

Визначається згідно з п. п. 8 п. 12 Порядку № 28 залежно від того, до якої категорії належить аграрій (до мікро-, малого, середнього чи великого підприємництва)

Не більше Індексу UIRD (три місяці) плюс п’ять процентних пункти

Максимальна сума кредиту (кредитів)

60 млн. грн

1 млрд. грн

До уваги береться сума, що надається суб’єкту підприємництва разом з учасниками групи пов’язаних з ним контрагентів

Як отримати?

Для отримання кредиту на пільгових умовах ФОП чи представник юрособи має звернутися із заявкою на участь у програмі до уповноваженого банку, який, у свою чергу, надасть вичерпний перелік документації, необхідної для подальшого оформлення кредиту.

Будьте готові подати, зокрема:

— інформацію про групу пов’язаних контрагентів та про отримання (неотримання) особисто та членами такої групи будь-якої державної допомоги та/або підтримки за період з 02.08.2017 р. за формою, встановленою Фондом розвитку підприємництва;

— інші документи/інформацію відповідно до внутрішніх процедур та правил уповноваженого банку.

Зараз перелік банків, які беруть участь у програмі, налічує 40 банків. Із повним їх списком ви можете ознайомитися за посиланням — 5-7-9.gov.ua (розділ «Банки партнери»).

Обраний вами банк на підставі одержаних документів приймає остаточне рішення про видачу кредиту. Після цього ви підписуєте договір з банком, а держава виплачує компенсацію, щоб ви отримали кредит під ставку 0, 3, 5, 7 або 9 % річних.

Додаткові витрати

Перед тим, як отримати пільговий кредит, врахуйте, що його отримання може супроводжуватися такими додатковими витратами (п. п. 9 п. 12 Порядку № 28):

одноразову комісію уповноваженому банку за надання кредиту — в розмірі не більше ніж 0,75 % суми наданого кредиту;

плати за отримання гарантії Фонду — в розмірі не більше ніж 0,5 % річних суми заборгованості суб’єкта підприємництва за кредитом, включеним до кредитного портфеля суб’єктів підприємництва, за яким Фондом надано гарантію;

плати за страхування ПрАТ «Експортно-кредитне агентство» фінансових ризиків за кредитним договором — у розмірі страхового тарифу, передбаченого відповідним договором страхування;

комісій, що покривають операційні витрати уповноваженого банку з обслуговування кредиту, які у сукупності за весь строк дії кредитного договору повинні становити не більше ніж 0,75 % суми наданого кредиту.

Крім того, якщо пільговий кредит одночасно включений до портфеля кредитів, часткове виконання боргових зобов’язань за яким забезпечується державною гарантією на портфельній основі, то розміри, умови та порядок сплати комісій за таким кредитом встановлюються окремим Порядком № 723*.

* Порядок надання державних гарантій на портфельній основі, затвердженим постановою КМУ від 14.07.2021 № 723. Зверніть увагу: до цього документа нещодавно внесли зміни тією ж «свіжою» постановою № 524 для того, щоб адаптувати документ під останні зміни до Порядку № 28.

Обліковуємо

Бухоблік. Отримання держпідтримки є цільовим фінансуванням, адже вона має чітку цільову спрямованість — для компенсації процентів за банківським кредитом. Обліковують цільове фінансування на субрахунку 482.

Банк нараховує проценти за кредитом щомісячно. З такою ж періодичністю здійснюється компенсація процентів Фондом розвитку підприємництва (згідно із п. 14 Порядку № 28).

Тому одержувачам держпідтримки наприкінці кожного місяця слід здійснити такі проведення:

— нарахували проценти за отриманий кредит: Дт 951 — Кт 684;

— погашено нараховані відсотки за рахунок Фонду прямо на рахунок банку: Дт 684 — Кт 482 і Дт 482 — Кт 718.

Податковий облік. Жодних різниць у податковому обліку з податку на прибуток не передбачено. У витратах обліковують суму процентів за базовою ставкою, а в доходах — суму держпідтримки.

У платників єдиного податку дохід на суму компенсації процентів не виникає, адже цільове фінансування в межах державних програм звільнене від оподаткування згідно із п. п. 4 п. 292.11 ПКУ.

У платників сільгоспЄП суми цільового фінансування не вплинуть на розмір сільгоспчастки, так як ці суми при розрахунку сільгоспчастки будуть виключені зі загального доходу аграрія через рядок 3.1 Розрахунку сільгоспчастки.

Дисконтуванню — ні-ні!

Хоча кредитор за програмою «5-7-9» платить відсотки за пільговою ставкою відсотків річних, яка на порядок нижча від ринкової, проте дисконтувати заборгованість за таким кредитом не треба!

Це справедливо й для нових одержувачів пільгових кредитів, які отримали змогу приєднатися до програму в часи війни.

Перший і головний аргумент для них — така заборгованість є поточною (короткостроковою), адже максимальний строк кредитування становить 6 місяців (для аграріїв) і 1 рік (для торговельних компаній). А дисконтуванню може підлягати виключно довгострокова заборгованість.

Більше того, не підлягає дисконтування і довгострокова заборгованість, яка отримана іншими користувачами в рамках програми. Пояснення цьому доволі просте: довгострокові зобов’язання, на які нараховуються відсотки, дисконтують тільки у тому випадку, якщо вони утворилися від видачі не на ринкових умовах. Тобто, наприклад, кредит отриманий під ставку, яка істотно нижче ринкової.

Якщо ж кредит отриманий під ринковий відсоток, заборгованість не дисконтуємо. Її теперішня вартість і так дорівнюватиме номіналу (тобто дисконт в цьому випадку дорівнює нулю).

Так от у позичальника перед банком виникають довгострокові зобов’язання за базовою, а не пільговою відсотковою ставкою. А Фонд розвитку підприємництва за таким кредитом покриває частину нарахованих відсотків перед банком у вигляді держпідтримки.

Висновки

  • Державна програма підтримки підприємництва «Доступні кредити 5-7-9 %» за період дії воєнного стану розширилася, щоб забезпечити можливість провести посівну кампанію аграріям і запобігти наслідкам збройної агресії, зокрема перемістити підприємства у безпечні регіони України;
  • Аграрії можуть отримати пільговий кредит до 31.05.2022 максимум на 6 місяців у сумі не більше 60 млн. грн. Фонд компенсує нараховані відсотки до рівня 0 % річних.
  • Торговельні компанії можуть отримати кредит до кінця дії воєнного стану максимум на 1 рік в сумі до 1 млрд. грн. Компенсація до рівня 0 % річних при цьому передбачена лише для кредитів у сумі до 60 млн. грн. і лише на період дії воєнного стану + 1 місяць після його завершення.
  • Для отримання кредиту треба звернутися із відповідною заявою та пакетом документів, передбаченими правилами банку, до одного із банків партнерів програми.
  • Отримання держпідтримки в бухобліку є цільовим фінансуванням. Жодних різниць із податку на прибуток не передбачено. В дохід єдиноподатника такі суми не включаються.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі