№37

Податки & бухоблік, травень, 2022/№ 37 Інші номери журналу ›
  • Відновлюємо призупинену діяльність Підприємство з 25.02.2022 не працювало (перебуває у зоні бойових дій). Табель обліку використання робочого часу не вівся. З кінця травня хочемо поновити роботу. Як бути з табелем та як показати відсутність співробітників на роботі? Що робити з тими, хто не вийде на роботу (багато хто за кордоном і поки що не планують повертатися). Крім того, 26.02.2022 р. мобілізували нашого працівника. Середню зарплату йому не нараховували. Чи потрібно її нарахувати та виплатити за період, поки підприємство не працювало?
  • Працевлаштовуємо внутрішньо переміщених осіб Як можна прийняти внутрішньо переміщених осіб на роботу, якщо у них немає трудової книжки або в ній немає запису про звільнення? Які є пільги для роботодавців, що працевлаштували внутрішньо переміщених осіб? Про це читайте у нашій статті.
  • Звільняємо в період призупинення дії трудового договору Листи Мінекономіки від 17.05.2022 № 4706-06/25215-07, Держпраці від 09.05.2022 № 1922/4/4.1-ЗВ-22а
  • КЕП на токенах відтерміновано На початку 2022 року знову почалися розмови про необхідність переходу до застосування кваліфікованих електронних підписів, сертифікати ключів до яких слід зберігати на захищених носіях (токенах). Але через карантин, викликаний коронавірусом, початок переходу на токени був відтермінований до його закінчення. І от карантин вже скоро добігатиме кінця, а тому виникає запитання з тим з якої дати слід переходити на використання токенів? Про це і поговоримо далі.
  • Роздрібний акциз і МРЦ з тютюнових та РЕС*: заплутали вкрай! Законодавці непрофесійно прописаними нормами та «пересмикуваннями» дат сильно заплутали ситуацію з роздрібним акцизом. І нам буває зараз досить важко поясняти читачам деякі зміни, що відбуваються на цьому терені. Податківці нещодавно засипали свій сайт щодо тютюново-РЕСних питань, але деякі моменти заплутали ще більше… Тому у цьому матеріалі нагадаємо-підсумуємо-проаналізуємо основні новини, щоб ви змогли хоч якось орієнтуватись у цій «задимленій» мутній темі.
  • Якщо товар не доїхав до покупця через обстріл Покупець перерахував продавцеві передоплату за товар. Однак відправлений товар так і не доїхав до покупця, оскільки через бойові дії потрапив під обстріл під час перевезення. За договором ризики й контроль повинні були перейти до покупця після доставки товару і його фактичного одержання. Якими в цьому випадку будуть облікові наслідки в сторін?
  • Працівник застряг у відрядженні: як продовжити, звільнити, відзвітувати? Розглянемо доволі розповсюджений випадок — працівник поїхав у закордонне відрядження до 24.02.2022 і досі там сидить. Пройшло вже більше 60 календарних днів. Чи можна продовжити строк такого відрядження? Чи має в такому разі роботодавець право відшкодувати працівникові витрати за «зайві» дні відрядження? Як взагалі закрити таке відрядження і звільнити працівника дистанційно, якщо він не планує повертатися найближчим часом?
  • Адмінштрафи за порушення РРО-законодавства: подробиці Відповідно до Закону про РРО на час дії воєнного стану санкції за порушення його вимог не застосовуються. Крім санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів. Та ми б не радили в зв’язку з цим розслаблятися. Зокрема тому, що тих же адмінштрафів за аналогічні порушення ніхто й не думав відміняти. Здебільшого про них і пропонуємо вам поговорити!
  • «Кредити 5-7-9 %»: реалії сьогодення Вже більше двох років функціонує програма по видачі кредитів для суб’єктів підприємництва «Доступні кредити 5-7-9 %». Ані карантин, ані війна не можуть стати на заваді її роботі. Більше того, вже після початку війни програма значно розширила спектр своєї дії. Пропонуємо нагадати* основні деталі програми та детальніше розглянути останні зміни щодо її надання.
  • ЗЕД-розрахунки: детально про «90 днів» До нас надходять питання від наших шановних читачів щодо скороченого, 90-денного, строку розрахунків по ЗЕД-операціях. Питають щодо діючого механізму банківського нагляду, як впливає на нього наявність форс-мажорних обставин — воєнні дії, що ведуться на території України, та про інше... Тому згадаємо/розглянемо сьогодні разом механізм контролю «90 днів» і ще низку питань щодо цієї теми.
  • Придбали ДСП для захисту вікон: куди віднести витрати? Для захисту вікон придбали плити OSB. Як правильно провести їх в обліку? Віднести на вартість будівлі, але ж вони будуть демонтовані через деякий час? Або списати на витрати поточного періоду?
  • Відшкодування та облік послуги з резервування пального Підприємство зазвичай придбавало пальне для службового автомобіля на АЗС, при цьому талонами або паливними картами не користувалося. Водій щоразу розраховувався за нього готівкою або власною банківською карткою. Востаннє до авансового звіту він додав два чека РРО: один — за певну кількість бензину, інший — за послугу з резервування цієї ж кількості пального. Чи можна компенсувати обидві суми водієві та включити їх у витрати?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі