№38

Податки & бухоблік, травень, 2022/№ 38 Інші номери журналу ›
  • Приймаємо й звільняємо працівників під час війни За трудовими відносинами завжди стоять не тільки певні юридичні процедури, а й долі та життя працівників. І під час війни це відчувається особливо гостро. Нові «воєнні» виклики в частині організації трудових відносин постають і перед роботодавцями. Все це змусило законотворців змінити певні норми трудового законодавства та кадрового діловодства. Тож пропонуємо розглянути трудові відносини під час війни з урахуванням останніх змін. І почнемо з особливостей укладання та припинення трудових договорів з працівниками під час дії воєнного стану.
  • Призупиняємо дію трудового договору Можливість призупинити дію трудового договору, укладеного з працівником, з’явилася відносно недавно. Причина цього зовсім не радісна — бойові дії, які ведуться на території населених пунктів, де знаходяться роботодавці/наймані працівники. Тож давайте розглянемо, що тягне за собою призупинення трудового договору? На який час можливо призупинити дію трудового договору? Хто може бути ініціатором? Як оформити таке призупинення? Чи можна звільнити працівника, з яким призупинено дію трудового договору?
  • «Воєнний» простій: від оформлення до оплати Якщо воєнні дії перешкоджають роботі підприємства, воно може оголосити простій. Про простій в умовах воєнного часу, його оформлення та оплату праці працівників у період простою поговоримо у цій статті.
  • Відпустка за свій рахунок в умовах воєнного стану: розбираємо проблемні питання Сьогодні все більше працівників оформлюють відпуски за свій рахунок на період воєнного стану. Що це за відпустка? Хто може нею скористатися? Яка її максимальна тривалість? Як оформити документально? Як відгукнеться перебування в такій відпустці в майбутньому? Відповіді на всі ці та інші запитання, що стосуються відпустки за свій рахунок на період воєнного стану — прямо зараз.
  • Чи можливо надати під час війни відпустку більше ніж 24 дні? Працівник звернувся з проханням надати йому щорічну основну відпустку тривалістю 30 календарних днів. Роботодавець не проти. Чи можливо це під час війни?
  • Неявки на роботу Невихід на роботу в мирний час — це було виключення зі звичних правил роботи. Неявки на роботу під час воєнного стану — для багатьох стали буденністю. Активні бойові дії на територіях, де знаходяться роботодавці чи проживають працівники, необхідність рятувати своє життя та життя своїх близьких, призвели, у тому числі й до втрати зав’язків між роботодавцями та працівниками. Як фіксувати неявки працівників на роботу? За яких обставин вони можуть стати у нагоді роботодавцям та чому невигідні працівникам? Відповіді на перелічені питання в цій статті.
  • Зміна істотних умов праці Доволі багато роботодавців сьогодні приймають рішення змінити розмір оплати праці працівників та/чи їх режим роботи, встановлюють працівникам неповний робочий час. Звісно, все це робиться не від хорошого життя. Проте, приймаючи такі рішення, слід розуміти, що розмір оплати праці та режим роботи є істотними умовами праці працівників. Чи є якісь особливості щодо їх зміни під час воєнного стану? Так, є. Про них саме зараз.
  • Переводимо працівника на іншу роботу Працівника потрібно перевести на іншу роботу чи в іншу місцевість разом з підприємством. На що звернути увагу? Як це документально оформити? Чи може бути ініціатором переведення роботодавець? Та що буде, якщо працівник відмовиться від пропозиції? Чи є якісь спецнорми, які регулюють переведення під час дії воєнного стану? Розбираємося!
  • Воєнні норми тривалості робочого часу Зміни у застосуванні трудового законодавства в період дії воєнного стану зачепили й норми робочого часу. Ці зміни продиктовані необхідністю під час війни працювати якомога більше й таким чином підтримувати економіку. Отже, розглянемо, як розрахувати норми тривалості робочого часу в воєнних умовах сьогодення.
  • Нюанси оплати праці під час війни Не будемо вас лякати: загальні правила оплати праці не змінилися. Проте певні нюанси вніс Закон № 2136. Його норми зарпацювали з 24.03.2022 та застосовуються до припинення або скасування дії воєнного стану. Тож, давайте пригадаємо, що змінилося, щоб нічого не пропустити.
  • Працівники на військовій службі: трудові гарантії Під час війни особливе значення мають трудові відносини з працівниками, призваними або прийнятими на військову службу. Поговоримо про трудові гарантії, що передбачені для таких працівників та їх документальне оформлення.
  • Лікарняні під час війни: збірка новацій Лікарняне законодавство не стоїть на місці. МОЗ та ФСС враховують ситуацію, в якій ми з вами знаходимося (неможливість дістатися до лікаря на прийом, перебої зі зв’язком, відсутність бланків листків непрацездатності тощо) та оперативно реагують на неї. Тож давайте в цій статті узагальнимо, що змінилося під час введення воєнного стану.
  • Календар бухгалтера на червень 2022 року
  • Перелік основних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі