Теми статей
Обрати теми

Податкова пільга — пряник із присмаком

Нестеренко Максим, податковий експерт
Слово «пільга» підсвідомо вселяє в нас відчуття позитиву. Ми уявляємо собі, що йдеться про певні послаблення, винятки із загальних правил. Це стосується у тому числі й податкових пільг. Їх розглядають як «милість» законодавця до певних категорій платників, можливість зекономити кошти і зменшити податкове навантаження. У цій статті будемо розбиратися, що таке податкові пільги!

Що таке податкова пільга?

У загальному розумінні пільга — це повне або часткове звільнення певних категорій осіб від обов’язку платити за отримані послуги, або надання цим особам додаткових послуг чи переваг порівняно із загальними правилами. Конкретно податкова пільга означає, що платник може не сплачувати податок або ж сплачувати його у меншому розмірі чи за більш низькою ставкою, ніж основна (п. 30.1 ПКУ).

Підставами для надання податкових пільг є особливості, що характеризують певну групу платників податків, вид їх діяльності, об’єкт оподаткування або характер та суспільне значення здійснюваних ними витрат (п. 30.2 ПКУ). Запам’ятайте:

податкова пільга можлива тільки в тому випадку, якщо у платника наявний об’єкт оподаткування

Тобто у платника є майно, операції чи інші причини для сплати податку, однак він може цього не робити через те, що законодавець наразі надає щодо них таке право. За відсутності об’єкта оподаткування говорити про податкову пільгу не доводиться — неможливо звільнити від сплати податків того платника, в якого немає підстав їх сплачувати.

Платник податків має право використовувати податкову пільгу з моменту виникнення відповідних підстав для її застосування і протягом усього строку її дії (п. 30.3 ПКУ). Тобто законодавець визначає, не лише в кого наявні права на податкові пільги. Обов’язково також визначається строк дії зазначених пільг. Тому ті, хто були пільговиками вчора, не обов’язково можуть бути ними завтра. І навпаки: завтра право на пільги можуть отримати ті, хто вчора на такий подарунок не міг навіть розраховувати.

Інколи для того, аби застосувати пільгу, потрібне додаткове підтвердження. Наприклад, аби не утримувати туристичний збір з постояльців, податковий агент має отримати від них документ, що підтверджує статус, який надає право на податкову пільгу згідно з п.п. 268.2.2 ПКУ.

Також знадобиться документ, аби підтвердити право на земельну пільгу, передбачену п.п. 69.14 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, щодо земельних ділянок, які засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди . Адже необхідно довести, що ваша земля саме на пільгованій території. Деякі пільги не потребують такого підтвердження. Докладніше про це розповідаємо у статті «Плата за землю і податок на нерухомість у воєнний час» // «Податки & бухоблік», № 54, 2022.html. Тож розбираємось у кожному випадку індивідуально.

Види податкових пільг

Податкових пільг існує багато і вони доволі різноманітні. Це обумовлено як розгалуженістю суспільних і державних інтересів, так і особливостями оподаткування кожним конкретним податком. Відтак, можна виділити одразу декілька критеріїв, за якими класифікують наявні податкові пільги. Для зручності зобразимо цю класифікацію у вигляді таблиці. Одразу зауважимо: про пільги будемо говорити в широкому сенсі слова.

Класифікація податкових пільг

Критерії для класифікації

Види податкових пільг

Приклади

податкових пільг

Об’єкт пільги

Платник

Пільги з податку на прибуток, екологічного податку, майнових податків тощо

Операція

Пільги з ПДВ, акцизного податку

Спосіб

застосування

Звільнення

Операції, перелічені у ст. 197 ПКУ (для ПДВ); підприємства, перелічені у ст. 142 ПКУ (для податку на прибуток); особи, перелічені у п.п. 268.2.2 ПКУ (для турзбору) тощо

Зниження ставки

Ставки ПДВ 14 %, 7 %, 0 %; нульова ставка акцизного податку (п.п. 229.1.1 ПКУ)

Причина

застосування

Суспільний інтерес

Пільги для благодійної допомоги (п.п. 197.1.15 ПКУ); пільги для боротьби з коронавірусом тощо

Підтримка галузі

Пільги для ІТ-галузі (п. 261 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ); пільги для літакобудування (п. 41 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ) тощо

Інвестиційний розвиток

Пільги для інвесторів, прописані у п. 55 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ

Оборона країни

Пільги, передбачені п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, п.п. 69.6 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ тощо

Зменшення негативних

наслідків

Пільги згідно з п. 142.2 ПКУ, п.п. 69.14 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ

Вплив

на бюджет

Втрати бюджету

Перелічені у Довіднику № 111/1

Інші пільги

Перелічені у Довіднику № 111/2

Наслідки податкових пільг

Платник, якому випало щастя у вигляді податкової пільги, отримує можливість зекономити кошти на сплаті податків. Водночас він зобов’язаний повідомити податкову, що користується пільгою. Були часи, коли для цього існував окремий Звіт про пільги. Наразі такого Звіту немає, натомість звітування про пільги з податків розкидано по деклараціях з цих податків. Як правило, для цього у декларації існує окремий розділ чи додаток.

Окремо слід сказати про платників ПДВ. Для них деякі податкові пільги є палицею з двома кінцями. З одного боку, це дає можливість не сплачувати ПДВ і складати пільгові податкові накладні (з позначкою «Без ПДВ») замість звичайних. З іншого боку, податковий кредит, відображений при придбаннях з ПДВ, використаних у пільгованих операціях, потрібно компенсувати згідно з п.п. «б» п. 198.5 ПКУ. А якщо ПДВ-придбання одночасно використовується у пільгованих і звичайних операціях — розподіляти податковий кредит згідно з п. 199.1 ПКУ.

Зверніть увагу! Тут ідеться виключно про платників, які користуються ПДВ-пільгами у вигляді операцій, звільнених від оподаткування (ст. 197, підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, міжнародними договорами/угодами). Якщо ви користуєтеся зниженими ставками ПДВ (наприклад, нульовою), у вас цієї проблеми немає. Адже операції, які оподатковуються за зниженими ставками, все одно залишаються ПДВ-оподатковуваними. Тож за ними податковий кредит не компенсується.

Відмова від податкової пільги

Вище ми вже переконалися, що інколи зворотною стороною податкової пільги є додаткова облікова морока. Тож почас (наприклад, якщо економія від пільги незначна) платники вважають за потрібне добровільно від неї відмовитися. Чи можна це зробити? Так, можна! Це право проголошує п. 30.4 ПКУ!

Платник податків має право відмовитися від використання податкової пільги чи зупинити її використання на один або декілька податкових періодів

Щоправда, тут існує виняток. І це, як не прикро, якраз податкові пільги з податку на додану вартість. Тобто саме з того податку, де наявність пільги змушує платника до додаткової мороки із компенсуючими податковими зобов’язаннями (п. 198.5 ПКУ). Від ПДВ-пільг платник не може відмовитися. Єдиний винятком із цього правила була «вугільна» ПДВ-пільга. Право відмовитися від неї було прямо прописано у п. 45 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. Однак починаючи з 1 січня 2022 року ця пільга не діє.

Отже, податкові пільги з ПДВ платник отримує в добровільно-примусовому порядку. Від пільг з інших податків можна відмовитися. І якщо ви це зробили, ці пільги безповоротно «згорають». Їх не можна перенести на інший податковий період і приберегти для погашення податків у майбутньому. Це вам не переплати і не від’ємне значення ПДВ та податку на прибуток.

Висновки

  • Податкова пільга надає право не сплачувати податок або сплачувати його за більш низькою ставкою.
  • Про використані пільги з кожного податку потрібно звітувати у спеціальному розділі чи додатку до декларації з цього податку.
  • Платник має право відмовитися від податкової пільги, крім пільг з ПДВ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі