Теми статей
Обрати теми

Пільги з податку на нерухоме майно

Вишневський Михайло, податковий експерт
Платниками цього податку є як фізичні, так і юридичні особи — власники житлової та нежитлової нерухомості. Та оскільки «фізикам», у тому числі ФОП, цей податок розраховує контролюючий орган, про них тут не говоритимемо. А от «юрики», що самостійно декларують свої податкові зобов’язання, мають враховувати при цьому й існуючі пільги з податку на нерухомість.

Пільги з цього податку надаються шляхом:

виключення тих чи інших об’єктів нерухомості з переліку об’єктів оподаткування (див. п.п. 266.2.2, а також п.п. 38.6 підрозд. 10 розд. XX ПКУ). Юридичні особи — власники такої нерухомості декларацію щодо неї не подають (БЗ 106.07);

Якщо ж на об’єкт нерухомості встановлено нульову ставку податку, відзвітувати за такий об’єкт слід на загальних підставах

Про це йдеться в БЗ 106.07;

зменшення бази оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності фізичної особи (п.п. 266.4.1 ПКУ). Однак на юросіб така пільга не поширюється.

Місцеві пільги

Крім того, місцеві ради наділені повноваженнями встановлювати пільги з податку на нерухомість, який сплачується на відповідній території, з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності юридичних осіб, громадських об’єднань, благодійних і релігійних організацій (абзац перший п.п. 266.4.2 ПКУ). Донедавна це була єдина пільга з цього податку, прописана в Довіднику пільг (код 18010402).

З 01.07.2022 місцеві ради отримали також право встановлювати пільги з податку на нерухоме майно з об’єктів нежитлової нерухомості, що розташовані на території індустріального парку та перебувають у власності учасників індустріального парку

Така норма прописана в абзаці п’ятому п.п. 266.4.2 ПКУ. Код цієї пільги — 18010403.

Якщо якась із зазначених пільг поширюється на вас, то у відповідних колонках додатків 1 та/або 2 до декларації слід зазначити код пільги, розмір пільги (%) і суму пільги (у гривнях з копійками з двома знаками після коми), розраховану пропорційно кількості місяців перебування нерухомого майна у власності.

Воєнні пільги

Йдеться про звільнення від нарахування і сплати податку на нерухоме майно, передбачене п.п. 69.22 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Згідно з цією нормою юридичним особам воєнне звільнення надано за:

1) об’єкти житлової нерухомості за період з 1 березня 2022 року по 31 грудня 2022 року, якщо такі об’єкти:

— стали непридатними для проживання у зв’язку з військовою агресією рф;

— розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупованих територіях (БЗ 106.07);

2) об’єкти нежитлової нерухомості за період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, в якому припинено або скасовано воєнний стан (ВС), якщо такі об’єкти розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупованих територіях (БЗ 106.07).

При цьому юридичні особи — власники звільненої нерухомості

мають право уточнити задекларовані зобов’язання з податку на нерухоме майно протягом 6 календарних місяців після місяця, в якому припинено чи скасовано ВС

Зверніть увагу! Зменшити податкові зобов’язання за об’єкти нерухомості, розташовані на територіях, де не велися бойові дії (не були окупованими), у тому числі й за ті об’єкти, що виділялися тимчасово для потреб ЗСУ, військових адміністрацій, не можна (БЗ 106.07).

Перелік територій, на які поширюється воєнне звільнення від податку на нерухомість, а також порядок визнання житла таким, що стало непридатним для проживання у зв’язку з військовою агресією, має затвердити Кабмін. А цих документів, на жаль, і досі немає…

Якщо підходити до справи формально, то без цієї нормативки зазначене звільнення не працює. Разом з тим, кожний власник нерухомості теоретично може визначити, чи знаходиться його нерухомість у зоні бойових дій або окупації. Тож він уже зараз може зняти нараховані раніше податкові зобов’язання шляхом подання уточнюючої декларації (УД). Як це зробити, читайте в статті «Уточнюємо податок на нерухомість за воєнні періоди» // «Податки & бухоблік», 2022, № 64.

До відома! З тим, що можна уточнитися й раніше, не чекаючи закінчення/скасування ВС, згодні й фіскали. Однак до появи переліку звільнених територій подавати УД вони не радять (БЗ 106.07).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі