Теми статей
Обрати теми

Екоподаток: без пільг, але з воєнним звільненням

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Жодних пільг у розд. VIII ПКУ, що регулює порядок справляння екологічного податку, ви не знайдете. Немає їх і в жодному з двох Довідників пільг (111/1 і 111/2). Разом з тим на період воєнного стану (ВС) певні послаблення з цього податку все ж з’явилися. Згадаємо про них разом.

Ви, безперечно, знаєте, що суб’єкти господарювання стають платниками екоподатку, лише коли здійснюють (див. п. 240.1 ПКУ):

1) викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення;

2) скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об’єкти;

3) розміщення відходів, крім розміщення відходів як вторинної сировини на власних територіях;

4) утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені);

5) тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк.

Так от, з 1 січня 2022 року по 31 грудня року, в якому буде припинено чи скасовано ВС, не нараховується та не сплачується екологічний податок платниками цього податку:

— зареєстрованими (взятими на облік) за місцем розміщення стаціонарних джерел забруднення,

— за утворення радіоактивних відходів та тимчасове зберігання радіоактивних відходів.

Зазначене звільнення поширюється лише на території, на яких ведуться (велися) бойові дії, та на території, тимчасово окуповані збройними формуваннями рф

Перелік таких територій традиційно має визначити Кабмін. Та, на жаль, він і досі цього не зробив. За таких обставин податківці у БЗ 117.01 фактично дозволили не декларувати та не сплачувати екоподаток за I, II, III та IV квартали 2022 року.

Наша порада: насамперед визначтеся, чи велися (ведуться) бойові дії на тій території, де розміщені ваші стаціонарні джерела забруднення*. Якщо так, то екодекларації щодо таких джерел забруднення у поточному році можна не подавати.

* «Радіоактивну» складову екоподатку не чіпатимемо в силу її специфічності.

Причому ділити 2022 рік на період до і після початку війни не потрібно. Воєнне звільнення від екоподатку діє весь календарний рік, тобто з 1 січня по 31 грудня.

Скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об’єкти (п.п. 242.1.2 ПКУ), на наш погляд, цілком охоплюються цим звільненням

Пояснюється це тим, що термін «стаціонарні джерела забруднення» включає в себе й ті джерела, що здійснюють скиди у водні об’єкти (п.п. 14.1.230 ПКУ).

А от якщо суб’єкт господарювання здійснює розміщення відходів (п.п. 242.1.3 ПКУ) на окупованих територіях і в зоні бойових дій, формально виходить, що за цей тип забруднення екологічний податок у 2022 році сплачувати потрібно, незважаючи на війну.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі