Теми статей
Обрати теми

Чергові інвалютні зміни від НБУ

Павленко Олексій, податковий експерт
Постанова Правління НБУ від 04.11.2022 № 227

Висновки документа

Фізособам-волонтерам дозволено придбавати за інвалюту тепловізори та інші контрольні та вимірювальні прилади.

Створено умови, щоб експортери мали змогу брати участь у тендерах на поставку товарів нерезидентам.

Розширено можливості роботи з інвалютою благодійними фондами

Цією постановою № 227 НБУ вніс чергові зміни до його провідної «воєнної» постанови № 18*.

* Постанова Правління НБУ «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану» від 24.02.2022 № 18.

Зміни почали застосовуватись з 5 листопада цього року!

Волонтерам. Перелік товарів військового призначення, за які фізичним особам (які не є суб’єктами підприємництва) дозволено перераховувати за кордон іноземну валюту, розширено кодом 9025 згідно з УКТ ЗЕД. До цього товарного коду, зокрема, входять вкрай необхідні нашим військовим тепловізори (код УКТ ЗЕД 9025 19 20 90), а також низка інших контрольних та вимірювальних приладів (зміна до п.п. 12 п. 14 постанови № 18).

Водночас пам’ятаємо, що ця норма дозволяє фізособам-волонтерам робити такі інвалютні перерахування у межах лише до екв. 400 тис. грн на місяць (за курсом НБУ).

Цей же код 9025 додано і до аналогічного переліку товарів військового призначення, наведеного в п. 145 постанови № 18. Норма цього пункту (за виконання наведених там умов!) дозволяє фізособам-волонтерам розраховуватись за кордоном за товари з цього «військового» переліку з гривневих рахунків картками без обмеження лімітом 100 тис. грн на місяць.

Експортерам. Дозволено проведення власних операцій банками, зокрема з метою забезпечення виконання зобов’язань клієнта-резидента перед замовником-нерезидентом тендера щодо експорту товарів (зміни до п.п. 1 п. 14 постанови № 18). Тобто банки отримали можливість надавати тендерні гарантії на експортні операції. Що має посприяти розширенню експорту українських товарів та поліпшити/розширити умови здійснення ЗЕД-діяльності для резидентів-експортерів.

Благодійним фондам. Нагадаємо, що банки не мають права купувати інвалюту за дорученням клієнта-резидента (крім фізособи), який має інвалютні кошти, розміщені на поточних та вкладних (депозитних) рахунках. Але з 5 листопада це обмеження не стосується благодійних фондів, а також Нацкомітету спорту інвалідів України. Адже наявність коштів на їх рахунках з цієї дати вже для цілей придбання ними інвалюти не має значення (нові пп. 22 та 23 п. 125 постанови № 18).

Держслужбовцям-оборонникам. Дозволено видавати готівкові кошти в інвалюті з інвалютного рахунку підприємства в обсязі, що перевищує екв. 100 тис. грн на день, для здійснення виплат на відрядження працівникам державних підприємств, що є виконавцями держконтрактів з оборонних закупівель (новий п.п. 10 п. 5 постанови № 18).

На рахунки таких працівників тепер не поширюються й заборони на видачу за межами України з рахунків готівкових коштів, наведені у п. 52 постанови № 18.

Рефінансування банків. У зв’язку з покращенням останнім часом функціонування банківської системи України НБУ відмінив бланкове рефінансування* банків для підтримки ліквідності. Крім того, звичайне рефінансування тепер здійснюватиметься НБУ лише терміном до одного року — раніше допускалася пролонгація ще на рік (зміни до п. 11 постанови № 18).

* Кредити овернайт та кредити рефінансування бланкові.

Крім того, у той же день (4 листопада) Правлінням НБУ було прийнято постанову № 228. Нею вносяться відповідні зміни до постанови Правління НБУ від 24.02.2022 № 22 щодо механізму рефінансування банків протягом воєнного стану.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі