Теми статей
Обрати теми

Граничний строк реєстрації податкової накладної минув до дати переходу на спецЄП: чи можна уникнути штрафу?

Децюра Сергій, податковий експерт
Підприємство — платник ПДВ перейшло 9 жовтня 2022 на спецЄП. До переходу воно не встигло зареєструвати податкову накладну за першу половину вересня. Чи має право підприємство скористатися положеннями п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ і зареєструвати таку накладну без штрафів після повернення на загальну систему оподаткування?

Загальне правило. З початком ВС законодавці зупинили перебіг податкових строків (у тому числі строків реєстрації ПН/РК) і дозволили зареєструвати воєнні ПН/РК протягом 6 місяців після закінчення ВС. Щоправда, надалі Закон України від 12.05.2022 № 2260-IX (набрав чинності з 27.05.2022) такі правила підкоригував і скасував призупинення строків реєстрації ПН/РК (п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Далі строк реєстрації ПН/РК для звичайних платників податків став залежати від можливостей платника, а саме від того, має він чи не має можливості виконати податкові обов’язки (у тому числі зареєструвати ПН/РК) протягом ВС. Порядок підтвердження платником можливості/неможливості виконати обов’язки і перелік документів повинен визначити Мінфін. Деталі у «Підтвердження неможливості — розбираємося з деталями» // «Податки & бухоблік», 2022, № 67.

Спецправила для спецЄП. Для платників, які перейшли на спецЄП, в абзаці п’ятому п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ прописані спеціальні правила виконання податкових обов’язків, у тому числі й специфічні строки для реєстрації ПН/РК.

Так, в абзаці п’ятому п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ говориться, що платникам, які перейшли на спецЄП, дано право виконати податковий обов’язок, граничний строк виконання якого припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року і до дня їх переходу на спецЄП, без штрафів протягом 60 календарних днів з дня переходу на систему оподаткування, на якій вони перебували до обрання спецЄП.

Отже, з цього випливає, що

суб’єкти, які перейшли на спецЄП, для визначення строків реєстрації ПН/РК за воєнні періоди мають визначитися, які граничні строки минули до переходу на спецЄП

І якщо строк реєстрації ПН/РК минув до переходу на спецЄП, то здається, що без штрафів платник спецЄП може зареєструвати такі ПН/РК уже після ВС. Виходить, йому мають вибачити його порушення. Головне, зареєструвати ПН/РК у 60-денний строк.

Якщо ж до дати переходу на спецЄП граничний строк реєстрації ПН/РК не сплив, то до них застосовуються свої правила (див. «Перейшли на спецЄП: які строки реєстрації ПН за останній ПДВ-період?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 86).

Таким чином, якщо говорити буквально, то абзац п’ятий п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ дає право платнику, який перейшов на спецЄП 09.10.2022, зареєструвати ПН/РК, складені у вересні та строк реєстрації яких сплив на дату переходу на спецЄП (мова йде про ПН/РК, складені у період з 1 по 15 вересня), без штрафів протягом 60 днів після повернення із спецЄП на свою стару систему оподаткування. Але це геть не логічно.

Вся справа в тому, що якщо спиратися на специфічні строки реєстрації ПН/РК із абзацу п’ятого п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, то виходить, що коли платник до переходу на спецЄП порушить строк реєстрації ПН/РК, то сам факт переходу на спецЄП звільняє його від штрафів за несвоєчасну реєстрацію таких ПН/РК. А це дає змогу без наслідків зареєструвати такі ПН/РК після відмови від спецЄП. Тобто, по суті, виникає законна шпарина, яка дає право уникнути штрафів при простроченні реєстрації ПН/РК.

Хоча цього бути не повинно. Бо коли платник допустив порушення, то його мають за це покарати. Той факт, що він у майбутньому обрав якусь систему оподаткування, від штрафу не повинно рятувати. Отже, незважаючи на формулювання абзацу п’ятого п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, вважаємо, що було б логічно, щоб без штрафів протягом 60 днів після відмови від спецЄП можна було зареєструвати саме ПН/РК, граничний строк реєстрації яких на дату переходу на спецЄП не скінчився, а не так, як сказано сьогодні.

Податківці намагалися розтлумачити цю норму, але вийшло у них вкрай невдало. Адже вони взагалі запропонували такий підхід: якщо платник переходить на спецЄП після 27.05.2022, то на нього взагалі правило «60 днів» не поширюється. Щоправда, йшлося про ПН/РК лютого — травня, але підхід зрозумілий (детально про це читайте у статті «Як підставили платників спецЄП з виконанням ПДВ-обов’язку» // «Податки & бухоблік», 2022, № 57).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі