Теми статей
Обрати теми

Постачальник перейшов на спецЄП: що з податковим кредитом

Нестеренко Максим, податковий експерт
У квітні 2022 року покупець придбав товар у платника ПДВ. Податковий кредит не відображено. Починаючи з 01.07.2022 постачальник перейшов на спецЄП, так і не зареєструвавши квітневу ПН. Чи можна зберегти податковий кредит за цією операцією?

Можна, але є низка застережень. Якщо вам потрібен цей податковий кредит вже зараз, ви зможете відобразити його лише через УР до квітня 2022 року. Цей висновок випливає із сукупності трьох перелічених нижче обставин.

По-перше, чинне законодавство дозволяє за податкові періоди лютий — травень 2022 року відображати податковий кредит без наявності зареєстрованих у ЄРПН податкових накладних. Такий податковий кредит може відображатися на підставі первинних або розрахункових документів, які підтверджують операцію з придбання (п. 322 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

Залежно від того, яка подія була першою — оприбуткування чи оплата, — такими первинними документами будуть:

— або документи на оприбуткування (прибуткова накладна, прибутковий ордер тощо) в поєднанні з документами від постачальника (видаткова накладна, специфікація тощо);

— або документи, які підтверджують оплату (платіжне доручення, банківська виписка тощо).

По-друге, відобразити цей податковий кредит покупець може лише у квітні 2022 року. Річ у тім, що правило 365 днів працює тільки для зареєстрованих податкових накладних (п. 198.6 ПКУ). У нашому випадку податковий кредит відображається не на підставі ПН, а на підставі первинних документів.

Завдяки вищезгаданому спецправилу вони тимчасово отримали статус замінника податкової накладної. А для замінників ПН ніякого 365-денного періоду не передбачено. Тож за такими документами податковий кредит безпечніше відображати в тому ПДВ-періоді, яким датовано первинний документ.

Оскільки первісно податковий кредит у квітні не відображався, відобразити його можна лише одним шляхом. А саме: подати уточнюючий розрахунок до декларації з ПДВ за квітень 2022 року. За допомогою цього уточнюючого розрахунку платник може повернути загублений податковий кредит. Тобто відтворити ситуацію, в якій він начебто первісно відобразив податковий кредит за первинними документами.

По-третє, податковий кредит, відображений за первинними документами, в нашому випадку не потрібно знімати за відсутності ЄРПН-реєстрації вхідної ПН станом на 15.07.2022. Річ у тім, що платникам спецЄП дозволено зареєструвати їхні ПН, за якими граничний строк реєстрації припав на період до переходу на спецЄП, в особливі строки. А саме: протягом 60 календарних днів після повернення зі спецЄП (п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Але граничний строк реєстрації ПН припадає вже на період після такого переходу. Враховуючі, що ваш постачальник перейшов на спецЄП після 27.05.2022, то із застосуванням 60-денного періоду можуть бути проблеми (докладніше див. статтю «Перейшли на спецЄП: які строки реєстрації ПН за останній ПДВ-період?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 86).

Втім ми сподіваємося на позитивне вирішення цього питання, а тому вважаємо, що якщо вхідну ПН постачальник зареєструє протягом вищезгаданого 60-денного періоду, податковий кредит зберігається (див. запитання 2 розд. І інформлиста № 3/2022).

А якщо не подавати уточнюючий розрахунок і не відображати податковий кредит за первинкою? Що ж, у такому випадку залишається лише чекати. Чекати ЄРПН-реєстрації. І якщо ваш постачальник незабаром повернеться зі спецЄП, а податковий кредит вам не «горить», можна почекати. У будь-якому випадку без первинки (тобто на підставі ПН) податковий кредит можна відображати лише в періоді ЄРПН-реєстрації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі