Теми статей
Обрати теми

СпецЄП і роздрібний продаж пального: чи можливий симбіоз

Вишневський Михайло, податковий експерт
Після оновлення системи моніторингу ПН/РК у підприємства, яке займається торгівлею вроздріб пальним (через АЗС), було заблоковано велику кількість ПН. Щоб зменшити ризик блокування, підприємство має намір обрати спецЄП. Чи може стати платником спецЄП роздрібний торговець паливно-мастильними матеріалами?

Загальні заборони. З 01.04.2022 законодавці вирішили підтримати економіку і запровадили спеціальний ЄП групи 3 із ставкою 2 % (спецЄП). У першій його редакції (запроваджений цей режим був Законом України від 15.03.2022 № 2120-IX) стати платником спецЄП мали будь-які (1) фізичні особи — підприємці (ФОП) і (2) юридичні особи — суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми (п.п. 9.2 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

Головне, щоб їх обсяг доходу протягом календарного року не перевищував 10 млрд грн і вони не займалися забороненими видами діяльності.

До заборонених видів діяльності перший варіант спецЄП відносив у тому числі виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів, крім (п.п. 1 п.п. 9.3 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ):

роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів (ПММ) в ємностях до 20 літрів;

— діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин.

Із цього випливало, що оптові торговці ПММ точно не можуть розраховувати на спецЄП. А от роздрібні торговці могли, але тільки за умови, що будуть продавати ПММ у ємностях до 20 літрів або торгуватимуть згаданим алкоголем. Якщо ж роздрібний торговець продав пальне на розлив (наприклад, через АЗС) або торгував іншим підакцизним товаром, не згаданим у п.п. 1 п.п. 9.3 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ, то ця версія спецЄП не давала йому права бути на спецЄП.

Згодом законодавці прийняли рішення відкоригувати перший варіант спецЄП. А саме з подання Закону України від 21.06.2022 № 2325-IX було скасовано вимогу про те, що стати платником спецЄП може той суб’єкт, у якого дохід більше 10 млрд грн, а також уточнено перелік заборонених видів діяльності.

Зокрема, під забороною так і лишилися виробництво, експорт, імпорт та оптовий продаж підакцизних товарів. А от роздрібний продаж підакцизкою отримав зелене світло. Так, після цих змін суб’єктам господарювання дозволили поряд із роздрібним продажем паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів і роздрібну торгівлю будь-якими підакцизними товарами (п.п. 1 п.п. 9.3 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

Роздрібний продаж ПММ. Якщо буквально читати вищенаведений заборонений вид діяльності для роботи на спецЄП, то можна констатувати, що

торгувати пальним на спецЄП можна

Вся справа в тому, що згідно з п. 215.1 ПКУ підакцизними товарами є:

— спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво (крім квасу «живого» бродіння);

— тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну;

— рідини, що використовуються в електронних сигаретах;

пальне, у тому числі товари (продукція), що використовуються як пальне для заправлення транспортних засобів, обладнання або пристроїв з двигунами внутрішнього згоряння із запалюванням від стиснення, з двигунами внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням, з двигунами внутрішнього згоряння з кривошипно-шатунним механізмом та коди яких згідно з УКТ ЗЕД не зазначені у п.п. 215.3.4 ПКУ (крім газу природного у газоподібному стані за кодом 2711 21 00 00 згідно з УКТ ЗЕД);

— автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли, транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб і більше, транспортні засоби для перевезення вантажів;

— електрична енергія.

Отже, як бачимо, паливо, що може продаватися через АЗС, є підакцизним товаром. А роздрібна торгівля будь-якими видами підакцизних товарів у діючій на сьогодні редакції п.п. 1 п.п. 9.3 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ платникам спецЄП дозволена. Таким чином, ПКУ на сьогодні дає право і роздрібному торговцеві пального бути платником спецЄП.

Що думають фіскали. На місцях податківці проти того, щоб платником спецЄП ставали роздрібні торговці пальним (через АЗС). Вони наполягають, що дозволено із числа підакцизного пального торгувати уроздріб тільки пальним в ємностях до 20 літрів.

Водночас, як ми з’ясували вище, норми ПКУ говорять взагалі про інше. Там дано прямий дозвіл на торгівлю всіма видами підакцизних товарів.

Можливо, законодавці мали на меті дати право торгувати на спецЄП уроздріб усіма видами підакцизних товарів, крім палива. Така думка виникає через те, що у п.п. 1 п.п. 9.3 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ і досі йде мова про продаж підакцизних ПММ (маємо на увазі палива) тільки у ємностях до 20 літрів. Але ця вимога повністю поглинається дозволом на торгівлю всіма підакцизними товарами. Тому, за великим рахунком, роздрібний торговець пальним (через АЗС) має повне право бути платником спецЄП.

Інша справа, що саме фіскали дають добро на потрапляння до переліку платників спецЄП.

Фіскали можуть відмовити підприємству — роздрібному торговцю пальним бути платником спецЄП

Якщо ж все-таки такі роздрібні торговці якось (через недогляд фіскалів) просочяться до лав платників спецЄП, то от тоді вони отримують право користуватися благами спецЄПешної системи оподаткування.

Хоча не виключено, що після того, як фіскали виявлять той факт, що роздрібний торговець пальним став платником спецЄП, вони будуть всіма правдами і неправдами (як показала практика, в тому числі і вдаючись до шантажу) змушувати його відмовитися від спецЄП. Але як ми з’ясували, законних підстав для цього немає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі