Теми статей
Обрати теми

Платник спецЄП виплачує дивіденди: яка ставка

Нестеренко Максим, податковий експерт
Підприємство — платник спец-ЄП у 2022 році виплачує дивіденди за 2021 рік і за І квартал 2022 року. За якою ставкою оподатковуються ці дивіденди у випадку, якщо отримувачем дивідендів є фізична особа?

Запитання цікаве. Адже ставка ПДФО дійсно залежить від податкового статусу емітента. Логіка читача, який його поставив, полягає у тому, що йдеться про дивіденди за 2021 рік та І квартал 2022 року. Тобто за періоди, коли підприємство перебувало на загальній системі оподаткування.

Міркування дійсно небезпідставні, але ставка ПДФО не залежить від того, на якій системі оподаткування підприємство-емітент перебувало тоді, коли заробляло прибуток, який виплачується інвесторам-фізособам у вигляді дивідендів. Значення тут має виключно податковий статус емітента на момент нарахування дивідендів.

Розважте самі: саме про це говорять п.п. 167.5.2 та п.п. 167.5.4 ПКУ, якими і встановлено відмінність у ставках.

Ось так звучить п.п. 167.5.2 ПКУ:

«5 відсотків — для доходів у вигляді дивідендів по акціях та корпоративних правах, нарахованих резидентами — платниками податку на прибуток підприємств…»

А ось так звучить п.п. 167.5.4 ПКУ:

«у половинному розмірі ставки, встановленої у п. 167.1 ПКУ — для доходів у вигляді дивідендів по акціях та/або інвестиційних сертифікатах, корпоративних правах, нарахованих нерезидентами, інститутами спільного інвестування та суб’єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток»

Тобто в цьому випадку, коли дивіденди нараховує платник-спецЄП, то ставка 9 %.

Як бачимо, обидві законодавчі норми говорять виключно про нараховані дивіденди. Зауважте: не виплачені, а саме нараховані. Тобто на якій системі оподаткування був емітент, коли загальні збори ухвалювали протокол про виплату дивідендів, такою і буде ставка ПДФО, за якою оподатковуються дивіденди.

Якщо на момент ухвалення протоколу ви ще не перейшли на спецЄП, ставка ПДФО буде 5 %. Навіть якщо на момент виплати цих дивідендів ви вже перейшли на спецЄП. Якщо ж на дату ухвалення протоколу ви вже платник спецЄП — ставка спецЄП складатиме 9 %. Навіть якщо виплата цих дивідендів відбудеться вже після повернення емітента зі спецЄП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі