Теми статей
Обрати теми

ПДВ та акциз за останній день місяця, якщо Z-звіт зробили невчасно

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Підприємство роздрібної торгівлі здійснює продаж підакцизних товарів із застосуванням РРО. У зв’язку з відключенням електроенергії 31 жовтня не вдалося вчасно сформувати Z-звіт, його виконали тільки наступного дня, 1 листопада. Якою датою складати податкову накладну за щоденними підсумками операцій, проведених 31 жовтня? У якому звітному періоді відображати податкові зобов’язання з ПДВ та акцизного податку за цим запізнілим Z-звітом — у жовтні чи в листопаді?

Податкову накладну за щоденними підсумками операцій, які відбулися 31 жовтня (так звану підсумкову ПН), слід скласти останнім днем жовтня і зареєструвати в ЄРПН в установлені ПКУ строки. Суми ПДВ та акцизного податку за товарами, фактично реалізованими цього дня, ви маєте задекларувати у відповідній податковій звітності за жовтень.

Далі — докладніше.

ПДВ. Складати ПН за щоденними підсумками операцій, якщо ПН не була складена на ці операції, дозволяє п. 201.4 ПКУ. У ньому наведено вичерпний перелік випадків, коли замість складання індивідуальних ПН на кожну операцію можна відбутися оформленням підсумкової ПН. Зокрема, ПН за підсумками дня може бути складена у разі постачання товарів/послуг за готівку кінцевому споживачеві (неплатнику ПДВ), розрахунки за які проводяться через (див. лист ДПСУ від 07.04.2020 № 1405/6/99-00-07-03-02-06/ІПК):

— касу платника або банку;

— РРО та/або ПРРО;

— банківську установу із застосуванням платіжних карток (безпосередньо на поточний рахунок постачальника);

— платіжний пристрій (безпосередньо на поточний рахунок постачальника).

Що є джерелом даних для підсумкової ПН? Ані в ПКУ, ані в підзаконній ПДВшній нормативці відповіді на це запитання немає. Фіскали ж практично у всіх своїх роз’ясненнях на цю тему згадують про Z-звіт. Наприклад, у БЗ 101.15 (тут і тут) вони говорять, що

підсумкова ПН складається на підставі показників РРО (касових звітів), а загальна сума за такою ПН має відповідати фактичній сумі виторгу за день та сумі ПДВ, відображеній у Z-звіті

Однак це в жодному разі не означає, що за відсутності Z-звіту (через вихід із ладу РРО, відключення електроенергії, забудькуватість касира тощо) ви не повинні належним чином нарахувати податкові зобов’язання (ПЗ) з ПДВ і скласти ПН. Тут п. 201.1 ПКУ невблаганний: що б там не трапилось, платник податку має скласти ПН, причому на дату виникнення податкових зобов’язань.

У свою чергу, дата виникнення ПЗ з ПДВ нерозривно пов’язана з настанням першої події — постачання або передоплати (п. 187.1 ПКУ). Для роздрібної торгівлі такою датою є:

— при розрахунках за готівкудата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої — дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку (п.п. «а» п. 187.1 ПКУ);

— при розрахунках платіжними карткамидата виписування відповідного рахунку (товарного чека) (п. 187.5 ПКУ).

І, нарешті, головне:

у разі тимчасових перебоїв з електропостачанням загальні правила формування ПЗ з ПДВ та складання ПН залишаються незмінними

Таким чином, підсумкову ПН за операціями, які відбулися 31 жовтня, ви маєте скласти останнім днем жовтня, а ПЗ ПДВ за товарами, фактично реалізованими цього дня, — відобразити у жовтневій декларації. Причому навіть у тому разі, якщо з якихось причин таку ПН складено не буде.

Акцизний податок. У ситуації, що розглядається, йдеться про так званий роздрібний акциз. Об’єктом оподаткування роздрібним акцизом є операції з реалізації госпсуб’єктами роздрібної торгівлі підакцизних товарів, а саме:

— алкогольних напоїв, у тому числі пива (п.п. 213.1.9 ПКУ);

— тютюнових виробів, вироблених до 01.04.2022 (у роздробі акциз сплачується лише до кінця поточного рокуп. 40 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ).

Базою оподаткування в обох випадках є вартість таких товарів (із ПДВ та без урахування роздрібного акцизу). А датою виникнення податкових зобов’язань із реалізації роздрібними торговцями цих підакцизних товарів є, зокрема:

для готівкових розрахунківдата здійснення розрахункової операції відповідно до Закону про РРО;

для безготівкових розрахунківдата оформлення розрахункового документа на суму проведеної операції, який підтверджує факт продажу товару;

— для ФОП на ЄП — дата надходження оплати за проданий товар (п. 216.9 ПКУ).

Саме за датою виникнення податкових зобов’язань роздрібний акциз і потрапляє у роздрібних торговців до податкової декларації за звітний місяць

Як бачите, жодної прив’язки до дати Z-звіту в цьому випадку немає.

Таким чином, роздрібний акциз за товарами, проданими 31 жовтня, ви маєте відобразити у звітності за жовтень, попри те що Z-звіт за останній день цього місяця сформовано в наступному місяці. Адже ті розрахункові операції, за якими визначається дата податкових зобов’язань із роздрібного акцизу (див. вище), відображено не в Z-звіті від 1 листопада, а у кожному з фіскальних касових чеків, які було вибито 31 жовтня.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі