Теми статей
Обрати теми

Одночасно два рішення по Таблиці: що відбулося

Нестеренко Максим, податковий експерт
Платник ПДВ подав Таблицю даних. У відповідь одночасно прийшло рішення і про врахування і про неврахування Таблиці даних. Що відбулося і яким чином діяти? Чи враховано Таблицю?

Викладене читачем у запитанні, на жаль, на практиці відбувається дуже часто. І є симптомом невтішних для платника ПДВ новин.

Для початку відповімо на запитання, що власне відбулося. Річ у тім, що первинним суб’єктом розгляду Таблиці даних є комісія регіонального рівня (п. 15 Порядку № 1165). Саме вона приймає рішення враховувати Таблицю даних при ЄРПН-реєстрації. Однак таке рішення не є остаточним. За певних підстав, перелічених у п. 19 Порядку № 1165, вже врахована Таблиця даних може врешті-решт бути не врахована. Зокрема, однією із підстав відкликати вже враховану Таблицю даних є присвоєння платнику статусу ризикового.

Наразі більшість строків, визначених нормами податкового законодавства, призупинені (п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). У тому числі це стосується і строків на розгляд Таблиці даних комісіями ДПС (БЗ 101.18). На практиці це призводить до того, що комісії податкової розглядають подані таблиці даних довше, ніж зазвичай. Внаслідок цього паралельно може надійти як рішення про врахування Таблиці даних, так і про її скасування.

Тому перше, що потрібно усвідомити: якщо вам одночасно прийшло рішення як про врахування, так і про неврахування Таблиці даних, таку Таблицю НЕ враховано. І рішення про врахування Таблиці даних вже скасоване і нічим вам від ЄРПН-блокувань не допоможе. Адже воно було скасоване фактично одночасно з прийняттям. І раніше, ніж ви встигли побачити це рішення в очі.

Звертаємо вашу увагу! На практиці рішення про неврахування таблиці даних платника податку (додаток 7 до Порядку № 1165) не обов’язково приходить одночасно з рішенням про її врахування (додаток 6 до Порядку № 1165). Таке рішення може надійти й пізніше — через півгодини, через кілька годин, через добу, через кілька діб…

Тобто між рішенням про врахування Таблиці даних та скасуванням цього рішення може пройти будь-який проміжок часу. Що це означає?

Тільки те, що платнику, якому надійшло рішення про врахування Таблиці даних, слід негайно подавати на реєстрацію усі ПН/РК, для яких ця Таблиця виконує антиблокувальну функцію. Бо ця функція може діяти дуже короткий проміжок часу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі