Теми статей
Обрати теми

Заблокували помилковий РК: що робити

Нестеренко Максим, податковий експерт
Підприємству при поданні на реєстрацію заблокували РК. Однак у цьому РК допущено помилку. Чи можна одразу подавати на реєстрацію правильний РК, не намагаючись розблокувати помилковий?

На перший погляд, можна. Але по факту кидати заблоковані помилкові РК не виходить. Через одну важливу причину.

Якщо до ПН складався РК, поданий на реєстрацію, податківці мітять у себе цю ПН. І якщо до ПН складається новий РК, його неможливо зареєструвати в ЄРПН просто так. Адже податківці надсилають повідомлення про те, що ПН перебуває в стадії коригування. А тому потрібно спочатку розібратися з першим РК, а вже потім коригувати ПН далі.

Яким чином розібратися з помилковим РК? Адже розблокувати його фактично нічим — первинні документи на операцію складені з іншою ціною, кількістю товару, номенклатурою чи кодом УКТ ЗЕД. Тож помилковий РК фактично залишається без антиблокувальних документів.

Отже, розблокувати помилковий РК буде проблематично. Тому простіше написати податківцям листа в довільній формі. У цьому листі слід врегулювати проблему заблокованого помилкового РК. Тобто попросити податківців відмовити у реєстрації цього РК. Тобто не просто лишити його зупиненим, а саме відмовити в його реєстрації рішенням комісії ДПС.

Тільки після цього можна подавати на реєстрацію новий РК. Тобто складати ще один РК до тієї самої ПН, але вже так, як його мало би бути складено із самого початку. Потім цей РК подається на реєстрацію і закриває попередній РК з помилкою.

Докладніше про цю ситуацію читайте у статті «Чому блокують РК і як з цим бути» // «Податки & бухоблік», 2021, № 5.

При цьому відображати помилковий РК у декларації з ПДВ, звичайно ж, жодним чином не потрібно. Нам усім добре відомо, що в декларації з ПДВ відображаються лише ті операції, які зафіксовані за допомогою бухгалтерських документів (п. 6 розд. ІІІ Порядку № 21). У нашому випадку жодних таких документів, звісно, не буде. Адже ці документи складено на інші показники.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі