Теми статей
Обрати теми

Чому блокують РК і що з цим робити

Ольховик Ольга, податковий експерт
Покупець повернув товар. Чи ви повернули передоплату. А може, виявили помилку в зареєстрованій податковій накладній (ПН). Складаєте розрахунок коригування (РК) і… Дива, на жаль, не відбувається — РК блокують. Стандартний сценарій, який сьогодні вже навряд чи когось здивує. Хоча питання із цього приводу не вичерпуються. Чому блокують РК і чи завжди треба займатися його розблокуванням? Сьогоднішній наш матеріал — короткий екскурс по цій темі.

Чому блокують РК

Коригування податкових зобов’язань (ПЗ) з ПДВ рідко коли обходиться без складання зменшуючого РК.

По-перше, тому, що самі стандартні коригувальні операції (такі як повне/часткове повернення товару або передоплати) є підставою для зменшення ПЗ.

По-друге, тому, що податківці часто вимагають здійснювати коригування шляхом складання мінусового РК (і нової ПН) навіть там, де, по суті, можна було б обійтися одним збільшуючим РК (див. БЗ 101.15).

ПН, виписані на неплатника ПДВ, теж доводиться коригувати досить часто. Узяти хоч би таку поширену ситуацію, як помилка у ПДВ-статусі покупця. Коли ПН спочатку виписують і реєструють на неплатника ПДВ, а потім виявляється, що покупець — ПДВшник, і продавець складає обнуляючий РК, а також нову ПН з правильними даними покупця.

Тобто коригування ПЗ, як правило, супроводжується зменшуючим РК, можливо, виписаним на неплатника ПДВ. А якраз такі РК податківцям найпростіше заблокувати. Для цього у них є декілька законних причин.

Причина 1. Для зменшуючих РК і РК, складених на неплатника ПДВ, не працюють ознаки безумовної реєстрації (перший абзац п. 3 Порядку № 1165*). Тобто навіть якщо у вас достатнє податкове навантаження або ви відповідаєте ознаці «500 тис. грн» або маєте враховану податківцями Таблицю даних, і ПН (а також збільшуючі РК) вам з цієї причини не блокують, реєстрацію зменшуючих РК і РК, виписаних на неплатника, все одно можуть призупинити.

* Порядок зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН, затверджений постановою КМУ від 11.12.2019 р. № 1165.

Причина 2. У ризикових операціях є пара критеріїв, які спрацьовують саме на такі РК:

1) зменшуючий РК на платника ПДВ за відсутності у покупця віртуального залишку по коригованому товару (п. 5 Критеріїв ризиковості операцій). Про що цей критерій?

Якщо сума компенсації вартості товару у зменшуючому РК перевищує різницю між сумою придбань і сумою продажів цього товару за показниками діяльності покупця, то РК заблокують.

На практиці цей критерій спрацьовує дуже часто і податківці направо і наліво блокують РК, що підпадають під нього. І це попри те, що в операціях, які стали підставою для складання таких РК, нічого підозрілого частенько немає.

Великі підозри викликає сам 5-й критерій. Чому? Хоч б тому що порівнюються тут чиста сума придбання (без збільшуючого коефіцієнта, як, наприклад, в першому критерії ризиковості операцій) і сума постачання конкретного товару. Тобто в принципі не враховується той факт, що придбаний товар покупець продає з націнкою. І якщо він, купивши товар, наприклад, на суму 100 тис. грн, продав 80 % цього товару за 110 тис. грн, а решту 20 % вирішив повернути постачальникові, то РК потрапить під 5-й критерій і буде заблокований (тому що різниця між придбанням (100 тис. грн) і продажем (110 тис. грн) дає негативне значення, яке, звісно, менше 20 тис. грн, що повертаються). Хоча абсолютно нічого незаконного і підозрілого в такому поверненні немає.

Причому врахуйте, що різниця між придбаннями і продажами конкретного товару розраховується для цього критерію наростаючим підсумком згідно із зареєстрованими ПН/РК з 01.01.2017 р. Виходить, чим довше взаємовідносини з конкретним покупцем, тим менше шансів у продавця безпроблемно зареєструвати зменшуючий РК.

Ще одне питання щодо критерію 5: які розблокувальні документи подавати податківцям?

За логікою, щоб обґрунтувати різницю між придбаннями і продажами покупця, потрібна первинка покупця. Але ж розблокуванням РК займається продавець, у якого просто немає інформації про те, кому, скільки і за якою ціною покупець продавав придбаний у нього товар. Податківці це, мабуть, розуміють і розблоковують такі РК на підставі документів, що підтверджують підставу для складання РК (поворотна накладна або платіжка на повернення передоплати);

2) зменшуючий РК на неплатника після закінчення 14 днів з дати складання ПН (п. 6 Критеріїв ризиковості операцій).

Якщо зменшуючий РК на неплатника поданий на реєстрацію після закінчення 14 календарних днів з дати складання ПН (за умови її своєчасної реєстрації), то його заблокують згідно з 6-м критерієм ризиковості операцій.

Зверніть увагу: важлива не дата складання РК, а дата подання РК на реєстрацію. Припустимо, дата складання ПН на неплатника — 15.12.2020 р. (зареєстрована в ЄРПН своєчасно — 30.12.2020 р.), зменшуючий РК до цієї ПН складений наступним днем — 16.12.2020 р. (поданий на реєстрацію своєчасно — 14.01.2021 р.). У описаній ситуації РК заблокують, тому що він поданий на реєстрацію після закінчення 14 днів з дати складання ПН.

Причому тут 14 днів?

Швидше за все, цей термін узятий із законодавства про захист прав споживачів. Згідно з яким саме протягом 14 днів кінцевий споживач має право повернути придбаний товар. Але тут не враховується низка нюансів.

По-перше, неплатники — це не лише фізичні особи — кінцеві споживачі. І якщо факт повернення товару від кінцевого споживача після закінчення 14 днів ще може викликати якісь запитання, то в поверненнях підприємцям і юрособам — неПДВшникам після спливу цього строку немає взагалі нічого незвичайного. Проте у податківців є законні підстави блокувати РК на повернення будь-яким (у тому числі не кінцевим) покупцям.

По-друге, за певних обставин навіть кінцевий споживач має право вимагати переглянути ціну або розірвати договір протягом усього гарантійного строку, що явно більше 14 днів. І в цьому теж немає нічого дивного. Але для податківців — це ризикова операція, яка виливається платникові в заблокований РК.

По-третє, під блокування за цією ознакою потраплять практично усі РК до ПН, які були виписані на неплатника помилково. Адже такі РК складають, коли виявили помилку, а це, як правило, відбувається після закінчення 14 днів.

Та й саме формулювання 6-го критерію вкрай дивне. Ну ось до чого там умова про своєчасну реєстрацію ПН? Тоді формально виходить, що зменшуючий РК, поданий на реєстрацію після 14 днів з дати ПН, яка була зареєстрована із запізненням, під блокування за цим критерієм не потрапляє. Але чи враховано це в системі податківців? Думаємо, навряд чи.

Як бачите, і 5-й, і 6-й критерії ризиковості операцій дають податківцям законні підстави блокувати РК навіть у тому випадку, якщо платник ніяких підозрілих дій не здійснює. І найсумніше тут те, що

уникнути блокування РК за цими критеріями практично неможливо

Таблиця даних тут не врятує (повторимо, що ознаки безумовної реєстрації для таких РК не працюють). Попередити 6-й критерій взагалі ніяк не можна — подати РК на реєстрацію раніше відведених 14 днів з дати складання ПН, якщо саме повернення сталося (чи помилка виявлена) пізніше за цей термін, точно не вийде. Блокування за 5-ю ознакою теоретично, звичайно, можна уникнути — якщо покупець сам прораховуватиме віртуальний залишок по конкретному товару на своєму складі і коригування здійснювати тільки у той момент, коли залишок дозволяє це робити. Але постійний підрахунок таких залишків — трудомістка процедура. Розблокувати РК, напевно, буде простіше. Єдиний 100 % захист від блокування за цими критеріями — позитивна податкова історія платника (детальніше про неї див. «Податки & бухоблік», 2020, № 17, с. 10). Іноді можна уникнути необхідності складання РК шляхом оформлення зустрічного постачання (коли покупець не повертає, а продає вам товар). Якщо це не варіант і позитивної податкової історії немає — РК заблокують. А тут вже виникає наступне запитання.

Чи завжди треба розблоковувати РК?

Податківці говорять, що помилкові ПН/РК, реєстрація яких зупинена, можна не розблоковувати (тобто подавати розблокувальний пакет — пояснення і копії документів — платник не зобов’язаний). Аналогічний висновок податківці роблять і відносно ПН/РК з помилками в обов’язкових реквізитах (див. БЗ 101.18). Хоча відмічають, що пояснення (про те, що ПН/РК помилкові) можна і подати. Виходить, якщо ми визнаємо заблокований РК помилковим, його можна не розблоковувати?

Не зовсім так. У випадку з блокуванням РК треба враховувати таке.

1. Відкоригувати (зменшити) ПЗ можна тільки після того, як РК зареєструють. Якщо перший РК заблокували, то реєстрація будь-якого наступного (правильного) РК може бути, в принципі, можлива тільки у тому випадку, якщо вдасться усунути причину, через яку був заблокований перший РК. А зробити це не завжди можливо. Наприклад, причину блокування за п. 6 Критеріїв ризиковості операцій усунути точно не вийде.

2. Навіть якщо причина блокування буде усунена, податківці можуть не прийняти новий РК через наявність заблокованого РК до цієї ПН. Зазвичай у такому разі вони надсилають повідомлення такого змісту: податкова накладна від… № … знаходиться в стадії незавершеного коригування (і в дужках дані заблокованого РК). Тобто

зареєструвати другий (і будь-який подальший) РК до ПН не вийде доти, доки перший РК до цієї ПН заблокований

Звідси висновок: не розблоковувати РК можна тільки у тому випадку, якщо ви упевнені, що ніяких інших коригувань за цією ПН проводити вже не доведеться.

Врахуйте, що подати розблокувальні документи можна у рамках 365 календарних днів, що йдуть за датою виникнення ПЗ, відображених у РК (п. 6 Порядку № 520*). А відкоригувати ПН (тобто зареєструвати РК) можна протягом трьох років. Тому якщо існує хоча б щонайменша вірогідність того, що коригувати ПН в майбутньому, можливо, доведеться, краще розблоковувати РК одразу.

* Порядок прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН..., затверджений наказом Мінфіну від 12.12.2019 р. № 520.

А як бути, якщо заблокований РК дійсно помилковий і реєструвати його в ЄРПН не треба, а ось інші РК до цієї НН, можливо, доведеться реєструвати? Тоді треба обов’язково подати податківцям відповідні пояснення (за тією ж формою, що повний розблокувальний пакет) до заблокованого РК (про те, що він помилковий і реєструвати його в ЄРПН не треба). У відповідь податківці надішлють відмову у реєстрації РК. Після цього можна подавати на реєстрацію інші РК.

До речі, пам’ятайте: у разі, якщо до ПН зареєстрований обнуляючий РК, зареєструвати ще будь-який РК до цієї ПН вже не вийде (див. лист ДПСУ від 24.10.2019 р. № 981/6/99-00-07-03-02-15/ІПК // «Податки & бухоблік», 2019, № 94, с. 27). Тому якщо раптом помилковий обнуляючий РК потрапив під блокування, вважайте, що вам пощастило — подавайте пояснення про те, що РК помилковий, і після отримання відмови в його реєстрації реєструйте правильний РК.

І ще, врахуйте: формально підстав для відмови в прийнятті другого РК (через наявність заблокованого РК) у податківців взагалі немає. Не прийняти ПН/РК вони можуть виключно у разі, якщо ПН/РК складені з порушенням вимог, передбачених п. 201.1 та/або п. 192.1 ПКУ (п. 201.10 ПКУ). У п. 201.1 ПКУ перераховані обов’язкові реквізити ПН, а в п. 192.1 ПКУ — підстави для коригування ПЗ і складання РК, а також порядок реєстрації такого РК в ЄРПН. Нічого того, що підходить під нашу ситуацію, в цих нормах немає.

Як діяти

Якщо РК не помилковий — подавайте податківцям розблокувальний пакет документів, якщо помилковий — подавайте пояснення про те, що РК складений помилково. Якщо помилковий РК випадково розблокували, виправляйте його таким же РК, але із протилежними цифрами в розділі Б. Якщо шляхом складання РК (який був заблокований) ви обнуляли помилкову ПН, не забудьте скласти правильну ПН. Щоправда, зробити це до розблокування РК вийде тільки за наявності «зайвого» регліміту.

Як подати розблокувальний пакет документів? Його подають податківцям (регіональним) в електронній формі (п. 7 Порядку № 520) у вигляді Повідомлення за формою J(F)1312603, до якого у вигляді окремих додатків (за формою J(F)1360102) підкріплюють Копії документів, що підтверджують здійснену операцію.

У Повідомленні заповнюють усі поля. В полі «Пояснення» описують операцію, що стала причиною для коригування (або помилку). Якщо розміру поля «Пояснення» недостатньо для викладу усієї інформації, то пояснення можна подати окремо за формою J(F)1360102. Про це в полі «Пояснення» Повідомлення роблять відповідний запис, наприклад: «Пояснення викладені в окремому документі на ___ аркушах, що додаються».

Що стосується копій документів, пам’ятайте:

податківці можуть вимагати документального підтвердження тільки тієї події, на підставі якої виникли ПЗ

Якщо йдеться про повернення передоплати, то це розрахункові документи/банківські виписки. Якщо повернення товару — накладні на повернення (див., наприклад, рішення Рівненського окружного адмінсуду від 30.06.2020 р. у справі № 460/2925/20 // reyestr.court.gov.ua/Review/90118072). Ну і не забудьте до цих документів прикласти копії договору/додаткових угод/листів про повернення.

А ось пояснення про господарську діяльність платника, а саме відомості про те, де він здійснює госпдіяльність (наявність виробничих потужностей, устаткування, приміщень) і хто це робить (трудові ресурси, підрядники), для розблокування РК зазвичай не вимагаються.

Подані розблокувальні документи розглядає регіональна комісія протягом 5 робочих днів, що йдуть за днем їх отримання, і направляє рішення платникові в порядку згідно зі ст. 42 ПКУ (пп. 3, 9 Порядку № 520).

висновки

  • Подали на реєстрацію мінусовий РК і РК на неплатника? Його майже напевно заблокують.
  • Зареєструвати другий РК, поки не подані пояснення по першому заблокованому РК, швидше за все, не вийде.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі