Теми статей
Обрати теми

Подарунки дітям працівників до свят

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Попри війну дуже важливо намагатися дати дітям відчуття дитинства й радості. Тому від щирого серця бажаємо, щоб незалежно від того, кого чекає малеча — святого Миколая чи діда Мороза, він обов’язково завітав до неї з подарунком. А може, малеча чекає гостинець на Різдво? Хай і це бажання здійсниться! А допомогти в цьому може роботодавець батьків. Якщо ваше підприємство планує привітати дітей працівників негрошовими подарунками, ця стаття стане вам у пригоді. З неї ви дізнаєтеся про оформлення видачі подарунків, оподаткування їх вартості та відображення в обліку та звітності.

Як оформити

Для того щоб правильно облікувати закупівлю та видачу дитячих святкових подарунків і не отримати претензій від контролерів, потрібно ретельно підійти до оформлення первинних документів. Для цього вам знадобляться:

1) наказ (розпорядження) про видачу дитячих подарунків;

2) документи, пов’язані з придбанням подарунків (кошторис на закупівлю подарунків, договір, накладна, фіскальний чек тощо);

3) відомість видачі подарунків з підписами отримувачів.

Не буде зайвим й акт на списання виданих подарунків.

У наказі (розпорядженні) про видачу дитячих подарунків, серед іншого, вкажіть:

отримувачів подарунків. Це можуть бути працівники підприємства, що мають дітей (батьки дітей) або безпосередньо діти. На наш погляд, для роботодавця менше мороки, якщо в наказі зазначити, що подарунки надаються працівникам, що мають дітей. Так не потрібно буде збирати реєстраційні номери облікових карток платників податків дітей для 4ДФ;

граничний вік дитини, до досягнення якого на неї (їй) видаватимуть подарунок. Майте на увазі, що чинне законодавство визнає дитиною особу до 18 років (ст. 6 СКУ). Проте на практиці роботодавці зазвичай обмежують вік дитини, на яку видають подарунок, 14 — 16 роками.

Пропонуємо скористатися прикладом оформлення наказу (розпорядження) про видачу подарунків до свят, який наведено на рисунку нижче.

img 1

Подарунки видані — це добре! А які податкові наслідки будемо мати з цього? Розповідаємо далі.

Податкові наслідки для працівників

ПДФО/ВЗ. Рекомендуємо вам звернути увагу на п.п. 165.1.39 ПКУ. Відповідно до його норм вартість негрошових дарунків не оподатковують ПДФО у частині, що не перевищує 25 % однієї мінзарплати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного року.

З вартості подарунка (його частини), що не оподатковується ПДФО, також не утримуємо й ВЗ (п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Мінзарплата на 1 січня 2022 року становила 6500 грн. Відповідно до законопроєкту про Державний бюджет України на 2023 рік від 14.09.2022 № 8000, який на момент написання статті передано на підпис Президенту, розмір мінзарплати на 1 січня 2023 року складе 6700 грн.

Отже,

у грудні 2022 року не утримуємо ПДФО/ВЗ з негрошових подарунків, вартість яких не перевищує 1625 грн (в розрахунку на місяць), у січні 2023 року — 1675 грн

Якщо вартість негрошових подарунків у відповідному місяці перевищує неоподатковувану межу, то суму перевищення оподатковуємо ПДФО та ВЗ як дохід у вигляді додаткового блага (див. п.п. «е» п.п. 164.2.17, п. 174.6 ПКУ).

Приклад 1. Працівник має 4 дітей віком до 10 років. Роботодавець надає йому в грудні 2022 року 4 дитячі подарунки на загальну суму 2000 грн.

З частини вартості негрошових подарунків, що дорівнює 1625 грн, ПДФО та ВЗ не утримуємо. А ось суму перевищення 375 грн (2000 - 1625) оподатковуємо як додаткове благо.

Причому оскільки такий дохід було надано в негрошовій формі, то до бази оподаткування ПДФО він увійде збільшеним на натуральний коефіцієнт 1,219512 (п. 164.5 ПКУ).

База оподаткування ПДФО складе:

375 грн х 1,219512 = 457,32 грн.

ПДФО дорівнює:

457,32 грн х 18 : 100 = 82,32 грн.

А ось ВЗ утримуємо з «чистої» суми, що потрапляє під оподаткування, тобто з 375 грн. Сума ВЗ складе:

375 грн х 1,5 : 100 = 5,63 грн.

Зверніть увагу: з неоподатковуваною межею порівнюємо не вартість кожного подарунка окремо, а загальну вартість подарунків, наданих працівникові в одному місяці.

А якщо протягом року роботодавець вже обдаровував працівників? Наприклад, надавав дитячі подарунки до Різдва у січні 2022 року. Як у такому випадку треба робити порівняння з неоподатковуваною межею: окремо по кожному місяцю, в якому надано подарунок, чи сукупно за рік? ДПСУ у листі від 21.01.2022 № 83/ІПК/99-00-04-03-03-06 зазначає, що окремо за кожним місяцем. Це випливає з приписів п.п. 165.1.39 ПКУ.

ЄСВ. Вартість подарунків до свят для дітей працівників не входить до фонду оплати праці згідно з п. 3.23 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 № 5 (ср. ). Отже, ЄСВ на неї не нараховуємо.

Якщо ж роботодавець вирішить оформити видачу подарунків безпосередньо дітям працівників, то в такому випадку дохід отримають непрацівники, тому й ЄСВ також не буде.

Об’єднаний звіт. У 4ДФ Податкового розрахунку відображаємо:

— вартість неоподатковуваних подарунків (їх частину) з ознакою доходу «160»;

— оподатковувану частину вартості подарунка з ознакою доходу «126». При цьому у графах 3а та 3 розд. І 4ДФ зазначаємо її суму з урахуванням натурального ПДФО-коефіцієнта, тобто вказуємо дохід, що фактично нарахований працівнику в бухобліку (див. роз’яснення з категорії 103.25 БЗ). При цьому той факт, що ВЗ утримуємо з «чистої» суми, не має значення.

У Д1 Податкового розрахунку вартість дитячих подарунків не відображаємо.

Податкові наслідки для роботодавця

Податок на прибуток. Оскільки вартість подарунків потрапляє до бухвитрат, вона автоматично зменшує об’єкт оподаткування податком на прибуток. При цьому перейматися щодо негосподарності таких витрат не потрібно.

А ще у високодохідників не виникає жодних податкових різниць.

ПДВ. При придбанні подарунків у платника ПДВ (виробника або торговця) підприємство отримує право на ПК на підставі звичайної ПН (за умови її реєстрації в ЄРПН).

При цьому зрозуміло, що при безоплатній роздачі новорічних подарунків для дітей працівників обґрунтувати включення їх вартості до продажної вартості своїх товарів/послуг не вийде. Отже, у такому разі працюватимуть загальні ПДВ-правила, як при звичайній безоплатній роздачі товарів.

Видача подарунка прирівнюється до постачання для цілей ПДВ. Як наслідок, виникають об’єкт оподаткування ПДВ і необхідність нарахування ПЗ виходячи з мінбази (п. 188.1 ПКУ).

При цьому скласти потрібно дві податкові накладні: одну — на договірну (тобто нульову) вартість (тип причини «02»), другу — виходячи з мінбази (тип причини «15»).

Бухоблік. Порядок відображення в бухобліку операції з надання працівнику дитячого негрошового подарунка покажемо на прикладі.

Приклад 2. Підприємство придбало подарунки для дітей своїх працівників. Вартість одного подарунка — 500 грн (у тому числі ПДВ — 100 грн).

У бухобліку надання працівнику подарунків на двох його дітей підприємство відобразить так, як показано в таблиці нижче.

Надання працівнику негрошових подарунків для його дітей

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Дт

Кт

1

Видано працівнику дитячі подарунки до свят

663

209

800*

2

Нараховано ПДВ-зобов’язання

663

641/ПДВ

200

3

Вартість подарунка списано до складу витрат

949

663

1000

* Вартість подарунків не перевищує неоподатковуваної за п.п. 165.1.39 ПКУ величини. ПДФО та ВЗ з неї не утримуємо.

Бажаємо, щоб новорічно-різдвяні свята цього року попри всі воєнні складнощі були для вас і ваших дітей світлими, теплими й затишними.

Висновки

  • Наказ (розпорядження) про видачу дитячих подарунків — документ, який допоможе вам організувати їх закупівлю та видачу. Також вам знадобляться: кошторис, документи на придбання подарунків та відомість на їх видачу.
  • Якщо вартість дитячих подарунків до свят, наданих працівнику в грудні 2022 року, не перевищує 1625 грн (у розрахунку на місяць), то ПДФО/ВЗ з неї не утримуємо.
  • Вартість негрошових подарунків до свят для дітей працівників не входить до фонду оплати праці, тому не є базою нарахування ЄСВ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі