Кабмін спростив генераторну пільгу з ПДВ та ввізного мита

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Постанова КМУ від 16.11.2022 № 1288

Як було

Пільгові умови імпорту та реалізації на території України низки товарів енергетичного профілю — назвемо їх генераторною пільгою — мало запрацювати ще з 11.11.2022. Саме з цієї дати набрала чинності постанова КМУ від 09.11.2022 № 1260, якою цю пільгу було запроваджено (див. «Звільнення від ПДВ та ввізного мита: відтепер і для генераторів, деяких електротоварів тощо» // «Податки & бухоблік», 2022, № 87). Однак пільгування цих украй важливих товарів залишилося лише на папері...

Чому? Через надмірні обмеження, прописані в урядовій постанові. Так, генераторна пільга мала б діяти тільки за наявності:

документів про відповідність, передбачених технічними регламентами, дія яких поширюється на такі товари, та знаку відповідності, нанесеного на товар, — якщо товари техрегламентам відповідають,

або

— повідомлення Міненерго про введення в обіг таких товарів — якщо умови техрегламентів не виконані.

Ці перепони суттєво ускладнили застосування генераторної пільги, особливо щодо тих товарів, які вже очікували митного контролю на кордоні. Та й з тими, що придбавались/завозились раніше й перебували на складах суб’єктів господарювання, теж було не до кінця зрозуміло, чи можна їх продавати без ПДВ.

До честі Кабміну, він оперативно виправив ситуацію.

Як стало

Висновок документа

Тимчасово, до припинення або скасування воєнного стану (ВС) та протягом наступних 90 календарних днів, передбачається не застосовувати до таких товарів вимоги про наявність декларації про відповідність та маркування знаком відповідності технічним регламентам

Йдеться про всі товари (крім системи безперебійного електроживлення — код за УКТ ЗЕД 8501 і 8502), внесені раніше до підрозділу «Інше» розділу «Медичні вироби, медичне обладнання та інші товари...» Переліку № 224*. А саме про електрогенераторні установки, трансформатори та іншу електричну апаратуру, а також обладнання та пристрої для фільтрування або очищення води.

* Перелік товарів.., операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування ПДВ та які звільняються від сплати ввізного мита, затверджений постановою КМУ від 20.03.2020 № 224.

По-перше, Кабмін прибрав виноску «*» до підрозділу «Інше» Переліку № 224. Це означає, що для застосування генераторної пільги необхідно, щоб виконувалися лише умови з приміток до Переліку № 224. Головна з цих умов: відповідність звільнених товарів назві товару, зазначеній у Переліку (див. примітку 1 до Переліку № 224).

А от вимога про наявність декларації про відповідність та маркування знаком відповідності технічним регламентам на звільнені товари енергетичного профілю (крім системи безперебійного електроживлення) більше не поширюється (див. нову редакцію примітки 3 до Переліку № 224). У такому вигляді генераторна пільга працюватиме до закінчення ВС і протягом наступних 90 днів.

По-друге, Кабмін уніс зміни до шести урядових постанов про затвердження тих технічних регламентів, дія яких може поширюватись на відповідні товари. Як наслідок, відтепер дозволяється надання на ринку та/або введення в експлуатацію товарів (крім системи безперебійного електроживлення), включених до підрозділу «Інше» Переліку № 224, без наявності декларації про відповідність та без маркування знаком відповідності технічним регламентам.

У підсумку постанова, що коментується, знімає соціальну напругу із застосуванням генераторної пільги. Тож починаючи з 17.11.2022 — дати набрання чинності цією постановою, проблем із безмитним і безПДВшним імпортом енергетичного обладнання бути вже не повинно. Так само не повинно бути й перешкод для звільнення від ПДВ операцій з постачання таких товарів на внутрішньому ринку.

Наостанок підкреслимо: генераторна пільга застосовується незалежно від того, хто імпортує/продає/виробляє/придбаває звільнені товари, а не лише тоді, коли вони призначаються медичним установам у рамках заходів протидії коронавірусу, як це може комусь здатися з назви Переліку № 224.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі