Теми статей
Обрати теми

Майно на непідконтрольній території знищено: чи можна списати, якщо активи недоступні?

Войтенко Тетяна, податковий експерт
До активів на тимчасово окупованій території у підприємства немає доступу. Але нам точно відомо, що нерухомість розбомбили. Тобто офісної будівлі, виробничих корпусів тощо більше не існує. Чи зобов’язані ми списати такі активи з балансу?

Уся проблемність вашої ситуації в тому, що підприємство не має безперешкодного та безпечного доступу до активів. А такий доступ потрібен, перш за все, для встановлення факту знищення, псування чи розкрадання майна, що перебуває на тимчасово непідконтрольній території. Аби такий факт підтвердити і зафіксувати, вам обов’язково треба провести інвентаризацію. Тобто підприємство на власні очі має перевірити і задокументувати наявність майна (чи дійсно воно зруйновано), його стан (повністю знищено чи має нищівне пошкодження) і з’ясувати відповідність критеріям визнання та оцінки.

Без належно проведеної інвентаризації постраждале підприємство не має права списувати свої недоступні активи

До такого висновку дійшов і Мінфін у листі № 23254*.

* Лист Мінфіну від 10.10.2022 № 41010-06-62/23254.

Позаяк майно підприємства знаходиться на тимчасово окупованій території (чи в районі бойових дій), то, з огляду на норми п. 12 Порядку № 419* і п. 8 розд. I Положення № 879**, інвентаризацію необхідно здійснити, тільки коли буде отримано фактичний доступ (безпечний та безперешкодний) до таких активів.

* Порядок подання фінансової звітності, затверджений постановою Кабміну від 28.02.2000 № 419.

** Положення про інвентаризацію активів та зобов’язань, затверджене наказом Мінфіну від 02.09.2014 № 879.

Тобто лише коли стане можливим безпечний і безперешкодний доступ уповноважених осіб до активів, тільки тоді ви:

проінвентаризуєте майно станом на 1-ше число місяця, що настає за місяцем, у якому зникли перешкоди для доступу до активів;

відобразите результати інвентаризації в бухобліку відповідного звітного періоду.

Втім, у разі встановлення фактів викрадення (розкрадання), нестачі, знищення (псування) майна керівник підприємств може прийняти рішення про проведення інвентаризації такого окремо визначеного майна на день установлення таких фактів. Знов-таки, повинна з’явитися можливість безпечного та безперешкодного доступу до деокупованих активів.

Тож допоки не буде проведена повноцінна інвентаризація, списати непідконтрольне майно з балансу не вийде. Навіть якщо об’єкт зруйнований (див. листи № 23254, ДПСУ від 05.05.2022 № 3781/7/99-00-04-01-03-07 і ДФСУ від 06.01.2016 № 157/6/99-99-19-02-02-15, БЗ 101.15, статтю «Щоб підтвердити знищення (втрату) товарів під час війни, сертифікат ТПП ні до чого!» // «Податки & бухоблік», 2022, № 47).

Відтак необоротні активи та запаси, які ви відображали в бухобліку до введення воєнного стану та які на дату складання фінзвітності фактично перебувають на тимчасово окупованій території (або в районах проведення бойових дій), слід і надалі продовжувати обліковувати у складі активів підприємства.

Це прямо передбачено п. 12 Порядку № 419. За його нормами (1) активи, щодо яких неможливо безпечно та безперешкодно провести інвентаризацію, та (2) зобов’язання і власний капітал, які не можуть бути документально підтверджені у зв’язку з відсутністю доступу до відповідних первинних документів та регістрів бухобліку, відображають у річній фінансовій звітності за наявними бухобліковими даними. При цьому інформацію про відсутність доступу до активів та первинних документів підприємства Мінфін пропонує зазначити у примітках до фінзвітності (див. лист № 23254).

Водночас бухрегулятор наголошує, що ви маєте оцінити негативний вплив змін в економічному і правовому середовищі та

визнати суми втрат від зменшення корисності необоротних активів

І тільки коли стане можливим безпечний доступ до таких активів і відповідно настануть умови для проведення їх інвентаризації, лише тоді Мінфін рекомендує прийняти відповідне рішення щодо списання активів або відновлення їх корисності (див. лист № 23254). Нагадаємо: питання знецінення (зменшення корисності) активів регулює НП(С)БО 28 «Зменшення корисності активів». Докладно про це читайте у статті «Непідконтрольні активи: облікова доля» // «Податки & бухоблік», 2022, № 22 (ср. ).

Тож до проведення повноцінної інвентаризації, яка зафіксує повне знищення чи руйнівне пошкодження майна, списати з балансу свої недоступні активи ви не можете.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі