Теми статей
Обрати теми

Знищене в тилу: особливості інвентаризації і обліку

Нестеренко Максим, податковий експерт
У цій війні під загрозою знищення знаходиться майно будь-якого підприємства, хай навіть воно розташоване у Львові, на Волині чи в Закарпатті. Всі ми знаємо, що поняття «фронту» і «тилу» є доволі умовними. Ракети російського агресора долітають до будь-якої точки України. Як проінвентаризувати таке зруйноване і пошкоджене майно?

Отже, повторимось, воєнна руйнація може спіткати будь-яке підприємство і в будь-якій точці України. І в нас вже є чимало підприємств, які знаходяться дуже далеко від зони бойових дій, але тим не менш постраждали від російських обстрілів. Якими ж будуть особливості інвентаризації й обліку її результатів у таких підприємств?

Перша й основна особливість — постає питання, чи мають право тилові підприємства розраховувати на спецправила, згідно з якими підтверджуються дані податкової звітності (п.п. 69.28 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Буквальне прочитання вищезазначеної норми дає підстави застосовувати спецправила тим платникам, які:

(1) провадили діяльність:

— або на територіях, на яких ведуться (чи велися) бойові дії;

— або на територіях, тимчасово окупованих російськими військами чи їх посібниками;

(2) не можуть пред’явити первинні документи, на підставі яких здійснюється облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань.

Тилові підприємства, які постраждали від війни, формально підпадають лише під другу умову. Але вважаємо, що вони все одно можуть претендувати на спецправила, адже їхні документи теж знищені і саме внаслідок війни. Докладніше про те, як підтвердити, що майно підприємства знищене саме внаслідок війни, ми вже говорили у статті «Знищене майно, або Війна — форс-мажор… не для всіх?!» // «Податки & бухоблік», 2022, № 40.

Тобто тилове підприємство, майно якого знищене, повинно вчинити дві стандартних дії:

(1) підтвердити форс-мажор і засвідчити, що цим форс-мажором є саме війна. Для цього підійде сертифікат Торгово-промислової палати (принаймні так вважають податківці), акт про пожежу, складений бригадою ДСНС, документи МВС (поліції), які засвідчують дату та наслідки ракетного удару;

(2) подати повідомлення про неможливість підтвердити дані своєї податкової звітності первинними документами, про яке говорить вже згаданий вище п.п. 69.28 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Докладно про це повідомлення читайте у статті «Воєнні спецправила і розблокування ПН» // «Податки & бухоблік», 2022, № 50.

Але перед цим треба провести інвентаризацію. Формально на тилові підприємства не поширюється інвентаризаційне спецправило, встановлене п. 8 розд. І Положення № 879*. Тому такі підприємства, в принципі, можуть проводити інвентаризацію одразу після російського ракетного удару. Їм не потрібно чекати першого числа місяця, в якому зникнуть перешкоди, пов’язані із загрозою життю та здоров’ю. Також немає проблем з доступом до активів.

* Положення про інвентаризацію активів та зобов’язань, затверджене наказом Мінфіну від 02.09.2014 № 879.

Тому інвентаризацію тиловики мають проводити станом на день установлення факту знищення/руйнування майна. Тобто на момент, коли до них прилетіло. Цей висновок випливає із, власне, п. 7 розд. І Положення № 879.

Облік результатів інвентаризації у тиловиків нічим не відрізняється від обліку в тих платників, які перебувають у зоні бойових дій та в окупації. Тому вартість майна, яке знищене війною і яке після інвентаризації класифіковане як нестача, включається до витрат підприємства в тому періоді, в якому інвентаризаційна комісія встановила наявність нестачі. Тож у частині обліку просто відсилаємо вас до нашої основної статті, присвяченої обліку майна, знищеного війною («Війна = руйнація, або Облік знищених активів» // «Податки & бухоблік», 2022, № 90).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі