Теми статей
Обрати теми

Зіпсоване, але війна ні до чого: чи достатньо інвентаризації

Нестеренко Максим, податковий експерт
Активи підприємства псуються і в мирний час. Але і під час війни вони можуть вийти з ладу із причин, прямо з війною не пов’язаних. Інвентаризація під час війни може виявити і такі активи. Які особливості роботи з ними та обліку їх нестач?

Перш за все зауважимо: якщо ви проводите суцільну інвентаризацію (п. 6 розд. І Положення № 879) своїх активів, ви повинні зазначати усі свої нестачі. Активи можуть бути знищені безпосередньо обстрілами, зіпсуватися внаслідок пошкоджених приміщень для зберігання, а можуть стати непридатними з причин, які могли статися і в мирний час. Не важливо, що стало причиною псування активів — війна чи щось інше.

У будь-якому випадку якщо інвентаризація виявляє об’єкт, який числиться в обліку, але по факту цього об’єкта або немає, або він є, але його не можна визнати активом (немає очікуваних економічних вигод від його використання), такий об’єкт класифікується як нестача і списується.

Отже, в акті про інвентаризацію зазначаються усі нестачі. Такі нестачі в будь-якому випадку списуються стандартними проводками:

— Дт 131, 132 — Кт 10, 11, Дт 976 — Кт 10, 11 (для необоротних активів);

— Дт 947 — Кт 20, 22, 26, 28 (для запасів).

Але якщо нестачі виникли з причин, не пов’язаних із війною, у таких нестач немає деяких облікових привілеїв, які передбачені воєнними спецнормами. Зокрема, для звичайних нестач не актуальна спецнорма п. 321 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. Ця спецнорма визначає, що списання внаслідок воєнних руйнувань не вважаються використанням ПДВ-придбань у негосподарській діяльності, тому відсутній компенсуючий ПДВ, який нараховується згідно з п.п. «г» п. 198.5 ПКУ.

Але це не означає, що усі звичайні нестачі апріорі супроводжуються компенсуючим ПДВ. Просто для них працюють ті ж самі правила, що й у мирний час. А саме: з’ясовуємо норми природнього убутку. Якщо нестача в межах цієї норми, то ніякого компенсуючого ПДВ не треба. Компенсувати потрібно лише податковий кредит, який припадає на наднормативні нестачі.

Якщо йдеться про запаси, компенсуючі ПДВ-зобов’язання нараховуються згідно з п.п. «г» п. 198.5 ПКУ на ціну придбання запасів, що були визнані наднормативними нестачами. Тобто на базу оподаткування, прописану в п. 189.1 ПКУ.

Якщо ж нестачею визнається ОЗ чи інший необоротний актив, компенсуючий ПДВ, за ідеєю, має нараховуватися на балансову (тобто залишкову) вартість цього необоротного активу. Але тут починає працювати п. 189.9 ПКУ. Якщо ви доведете, що ліквідація ОЗ, яка призвела до його списання як нестачі, виникла з об’єктивних причин, такий ПДВ можна не нараховувати. Більше того: у такому випадку постачання взагалі немає, і про це прямо сказано в п.п. 14.1.191 ПКУ.

Для цього доцільно мати документ, який підтверджує обставини, що призвели до ліквідації ОЗ. Такими документами відповідно до УПК 673 можуть бути: акт про пожежу, документ про крадіжку (відомості з ЄРДР), витяг про припинення права власності, інші документи про знищення чи псування ОЗ.

Також не нараховується ПДВ, якщо ліквідацію ОЗ підтверджено актом за ф. № ОЗ-3 чи ОЗ-4 (для транспортних засобів). За умови, що є висновок комісії підприємства, яка підтверджує, що подальша експлуатація ОЗ є недоцільною. Таке може бути, якщо під час інвентаризації виявили об’єкт, який надалі використовувати недоцільно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі