Теми статей
Обрати теми

Дія-сіті: ПЛЮСИ та мінуси

Павленко Олексій, податковий експерт
З 8 лютого в Україні для ІТ-галузі запрацював спеціальний режим Дія Сіті. Його закріплено Законами № 1667*, № 1946** та низкою підзаконних нормативів. Оскільки зараз сторіччя ІТ-технологій, багато підприємств прямо чи опосередковано, повністю чи частково працюють на ІТ-терені. Звісно, війна дещо пригальмувала перехід на цей режим, але ж «і це мине»***… Віримо і працюємо, щоб економіка країни, уключаючи й ІТ-галузь, відновилась і запрацювала на повну. Тож давайте разом поміркуємо щодо переваг та недоліків роботи в рамках режиму Дія Сіті.

* Закон України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 15.07.2021 № 1667-IX.

** Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 14.12.2021 № 1946-IX.

*** Напис усередині персня Соломона.

Мета створення Дія Сіті, гадаємо, усім зрозуміла. Це свого роду спроба зробити в Україні ось таку собі ерзац-«Силіконову долину» . З цією ціллю і створено такий податково-юридичний «ІТ-оазис».

Увага! Вступ до лав Дія Сіті, тобто отримання статусу його резидента, — справа суто добровільна! Тобто силоміць нікого у цей «оазис» не потягнуть.

Стати резидентами Дія Сіті можуть лише юридичні особи (ФОП — «у прольоті»).

А тепер спрощено порівняємо умови оподаткування юросіб у різних податкових іпостасях.

Оподаткування у звичайних платників та резидентів Дія Сіті

Показник

Звичайний платник податку на прибуток

Резидент Дія Сіті — платник

податку на прибуток

податку на виведений капітал (ПВК)*

Ставка податку для юрособи (на прибуток

та ПВК)

18 %

18 %

9 %

Ставка ЄСВ на виплати

фахівцям

22 % від фактичної суми виплат, але не більше ніж 15 МЗП

22 % від суми МЗП**

Ставка ПДФО на виплати

фахівцям

18 %

5 %***

Ставка ВЗ

1,5 %

ПДФО + ВЗ з дивідендів фізособам

5 % + 1,5 %

Не сплачується (у разі виплати не частіше разу на два роки)****

Наслідки співпраці з платниками ЄП (див. також Примітку нижче)

Не передбачені

З 1 січня 2024 року Витрати на придбання у єдинників не повинні перевищувати 50 % від загальних витрат платника (з 2025 року — 20 %), зайва сума збільшить оподатковуваний прибуток

З 1 січня 2024 року під 9 % ПВК підпадуть виплати на придбання у єдинників у сумі понад 50 % від загальних витрат платника (з 2025 — понад 20 %)

Примітка. Якщо порівняти оподаткування фахівців (працівників та гіг-спеціалістів) резидентів Дія-Сіті з оподаткуванням ФОП гр. 3 ЄП, які у схемах співпраці виконують ті ж самі завдання, то воно відрізняється (перше буде більше) лише на 1,5 % ВЗ.

* Цей варіант зветься: режим оподаткування на особливих умовах.

** З січня по жовтень 2022 року — це усього якісь 1430 грн (6500 х 22 %), починаючи з листопада-2022 — 1474 грн.

*** Якщо розмір доходу фахівця за календарний рік не перевищить еквівалент 240 тис.(!) євро. Якщо перевищить, то сума перевищення оподатковується ПДФО за ставкою 18 %.

**** Але ж з виплат дивідендів тут сплачується 9 % ПВК…

Як бачимо, умови оподаткування в рамках Дія Сіті більш ніж сприятливі! І особливо до 2024 року — поки не обмежена співпраця з єдинниками. Отже, давайте підсумуємо, які саме переваги і недоліки обіцяє ІТішникам тощо резидентство в Дія Сіті.

Переваги Дія Сіті. Переваг ми тут бачимо надто багато. Перерахуємо основні:

— згадана вже добровільність обрання правового режиму Дія Сіті;

— на всіх резидентів Дія Сіті та їх учасників поширюється система держгарантій захисту інвестицій;

— передбачена

презумпція правомірності діяльності резидентів Дія Сіті (на кшталт, «правила про конфлікт інтересів»)

захищеність від надмірного втручання держави в діяльність: зокрема, позапланові перевірки держнагляду — тільки за підписом керівника, забороняється безпідставно проводити обшуки та вилучати техніку тощо;

легалізуються відносини між резидентом Дія Сіті та фахівцями-фізособами, не виникають ризики перекваліфікації у працевлаштування зі сплатою податків за вищими ставками, спрощується оформлення таких відносин та допускаються різні їх форми (найм працівників у межах трудових відносин; фізосіб, у тому числі й іноземних фахівців — за гіг-контрактами; залишається можливість укладення договорів із ФОП гр. 3). Надані умови для встановлення сторонами додаткових компенсацій, соціальних гарантій, використання опціонів (надавати фахівцю на певних умовах частки в резиденті Дія Сіті), чим досягається залучення і заохочення талановитих ІТ-фахівців. Прописана можливість укладати з фахівцями договір про нерозголошення та договір про неконкуренцію;

— сприятлива система оподаткування (можливість обрати ПВК, «лагідне» оподаткування доходів фахівців — див. вище таблицю);

чинність правового режиму Дія Сіті та стабільність його умов (оподаткування, презумпція правомірності діяльності тощо) держава гарантує протягом аж 25 років!

Усе це дає резидентам Дія Сіті можливість не займатись аутсорсингом, а самостійно виробляти ІТ-продукти та акумулювати основний дохід.

Недоліки. Недоліків у Дія Сіті не так вже й багато.

Серед податкових можна назвати такі: у недалекій перспективі (з 2024 року) стане не надто вигідним працювати з єдинниками: як із ФОП, так і з юрособами; оподаткування ПВК деяких операцій, які за своєю суттю не є виведенням капіталу.

До недоліків можна віднести й вимогу аудиторських підтверджень звітів про відповідність статусу резидента Дія Сіті. Але до 1 січня календарного року, що настає за роком, наступним за роком припинення чи скасування воєнного стану, подання резидентом Дія Сіті звіту про відповідність та незалежного аудиторського висновку згідно з постановою КМУ від 29.03.2022 № 382 не має вимагатися (детальніше щодо «воєнних» послаблень читайте матеріал «Воєнні послаблення для резидентів Дія Сіті» цього номера).

Не надто прозоро в Законі № 1667 виглядає порядок позбавлення статусу резидента Дія Сіті та розгляд скарг на позбавлення апеляційною комісією.

Резидентами Дія Сіті не можуть бути нерезиденти та/або їх постійні представництва в Україні. Юристи ще відносять до недоліків відсутність правозастосовної практики щодо гіг-контрактів та незабезпечення базових гарантій трудових прав для гіг-спеціалістів та інші.

Також до недоліків ми б віднесли те, що режим Дія Сіті «заточений» більше під «монстрів» ІТ-бізнесу, а невеликі й малі компанії цієї сфери (які складають у цій галузі майже 90 %) можуть залишитися «поза грою», хіба що погратись тимчасово — на «строку випробування» резидентства, передбаченого для «стартапів». Тож навіть якщо ви й не ІТ-магнат, все одно вивчайте ці нормативи і обирайте (чи не обирайте) «ІТ-оазис» Дія Сіті!

До того ж «у напрямку» Дія Сіті варто подумати й тим підприємствам, які зараз працюють на спецЄП (у групі 3 ЄП за ставкою 2 %), адже ВРУ вже планує скасовувати цей ліберальний вид оподаткування…

Висновки

  • Отримати статус резидента Дія Сіті можуть лише юридичні особи (окрім нерезидентів та їх постійних представництв). І це — справа суто добровільна, але таке «резидентство» обіцяє багато серйозних податкових та юридичних переваг (докладніше — див. вище).
  • Недоліків у Дія Сіті не надто багато. Зокрема, це — вимога аудиторських підтверджень звітів про відповідність статусу резидента Дія Сіті, деякі обмеження у співпраці з єдинниками. Однак ці «неприємності» виникнуть не раніше 2024 року. Також вважаємо суттєвим недоліком те, що режим Дія Сіті спрямований на «монстрів» ІТ-бізнесу.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі