Теми статей
Обрати теми

Переходимо у Дія Сіті

Децюра Сергій, податковий експерт
Якщо ІТ-компанія відповідає всім вимогам, установленим для резидентів Дія Сіті, то вона має повне право спробувати отримати такий статус. Щоб це зробити, ІТ-компанія має подати до Мінцифри заяву. Про те, що це за заява і як її подати, поговоримо далі.

Загальні правила

Щоб ІТ-компанія, яка відповідає всім вимогам, прописаним у ст. 5 Закону № 1667* могла стати резидентом Дія Сіті, вона має подати до уповноваженого органу (тобто до Мінцифри) заяву.

* Закон України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 15.07.2021 № 1667-ІХ.

Правила подання заяви для отримання статусу резидента Дія Сіті прописано у ст. 6 Закону № 1667 та Порядку № 1445*

* Порядок подання та розгляду заяви про набуття статусу резидента Дія Сіті, затверджений постановою Кабміну від 29.12.2021 № 1445.

Відповідно до цих правил для набуття статусу резидента Дія Сіті юрособа має звертається до Мінцифри із:

1) заявою про набуття статусу резидента Дія Сіті. Форму такої заяви ви можете відшукати у додатку до Порядку № 1445;

2) документами, що додаються до неї, а саме:

довіреністю або її копією, засвідченою нотаріально або уповноваженою особою. Ці документи слід додавати до заяви, тільки коли звернення здійснюється від імені юрособи представником за довіреністю;

заявою про обрання оподаткування як платника податку на прибуток — резидента Дія Сіті, тобто за принципом податку на виведений капітал. Подають цю заяву тільки ті ІТ-компанії, які хочуть сплачувати податок на прибуток по-особливому, а не за загальними правилами. Ті, хто бажає платити податок на прибуток у загальному порядку, цю заяву не подають.

Подавати заяву та документи до неї юрособа-заявник може в електронній формі в один із таких способів:

1) через державний вебпортал правового режиму Дія Сіті (city.diia.gov.ua);

2) шляхом надсилання на адресу електронної пошти Мінцифри, зазначену на його офіційному вебсайті, для комунікації із заявниками та резидентами Дія Сіті (hello@thedigital.gov.ua). При поданні заяви через електронну пошту Мінцифри пам’ятайте, що така заява повинна подаватись у машинозчитуваному форматі.

Звертаємо увагу! Хоч п. 3 Порядку № 1445 каже, що подати заяву можна, тільки зайшовши на портал Дія Сіті, та все зовсім не так. Подавати заяву слід саме через портал Дія (diia.gov.ua). Якщо юрособа зайде на портал Дія Сіті і забажає подати заяву, то її буде автоматично перенаправлено на портал Дія.

Простіше подавати заяву саме через портал Дія. Тому далі будемо розглядати саме цей варіант подання заяви.

Заповнення заяви

Загальні правила. Щоб подати заяву на отримання статусу резидента Дія Сіті, юрособа-заявник має спочатку зайти на вебпортал Дія Сіті чи на портал Дія. На цьому порталі юрособі слід зареєструватися чи авторизуватися (якщо вже зареєстровані) та пройти верифікацію за допомогою електронного підпису.

Подавати заяву може:

— керівник компанії;

— уповноважена особа від імені компанії, зазначена в ЄДР;

— представник компанії за довіреністю.

Після авторизації слід заповнити заяву. Заповнити її в електронному вигляді буде не складно, оскільки частина інформації для заповнення заяви береться із реєстрів, а щодо іншої частини — слід просто вказати дані, що наведені у п. 1 ст. 6 Закону № 1667.

Якщо ІТ-компанія заповнює заяву через портал Дія, то це робиться в декілька етапів. Які дані вказуються на кожному етапі, поговоримо далі.

Але перед тим як починати заповнювати заяву, слід пам’ятати, що

заява і додані до неї документи повинні бути викладені державною мовою, тобто українською мовою (п. 9 Порядку № 1445)

Етап 1. Спочатку слід вказати ЄДРПОУ юрособи, яка бажає стати резидентом Дія Сіті.

Етап 2. На цьому етапі у форматі відповіді «так» чи «ні» слід дати відповідь на декілька запитань. А саме:

— вказати, чи збирається заявник, перебуваючи на спецрежимі Дія Сіті, займатися розробкою стартапу;

— зазначити, чи не порушує заявник вимог, які не дають йому права взагалі бути резидентом Дія Сіті через порушення ч. 2 ст. 5 Закону № 1667;

— запевнити, що ІТ-компанія відповідатиме вимогам, визначеним пп. 2 — 4 ч. 1 ст. 5 Закону № 1667, а саме розмір середньої місячної винагороди становитиме не менше ніж 1200 євро, середньооблікова кількість працівників — не менше 9 осіб, а сума доходу від ІТ-діяльності — не менш як 90 % суми її загального доходу за такий період;

— дати відповідь, чи бажає заявник додати заяву про обрання оподаткування як платника податку на прибуток підприємств на особливих умовах. Відразу давати ствердну відповідь не обов’язково, адже обрати спеціальні правила оподаткування ІТ-компанія може уже перебуваючи у статусі резидента Дія Сіті.

Звертаємо увагу! Щоб стати резидентом Дія Сіті, на момент подання заяви ІТ-компанія має відповідати тільки двом вимогам із 5 прописаних у ст. 5 Закону № 1667, а саме має займатися ІТ-діяльністю і не порушувати вимоги, що не дають права взагалі юрособі обрати цей режим. Що стосується дотримання зарплатного, кількісного та дохідного критеріїв, то їх на дату переходу виконувати не обов’язково. Їх слід дотримуватися уже після того, як ІТ-компанія набуде статусу резидента Дія Сіті.

Етап 3. Вибираєте із запропонованих видів ІТ-діяльності ті, якими займається конкретно ваша ІТ-компанія. Перелік таких видів діяльності шукайте у «Критерії для Дія Сіті та контроль за їх дотриманням» // «Податки & бухоблік», 2022, № 74.

Етап 4. Тут зазначають повноваження особи, яка подає заяву.

Якщо подає заяву керівник підприємства чи уповноважена особа, то щоб не було проблем із поданням, потрібно, щоб

інформація про керівника чи уповноважену особу була внесена в ЄДР

Тому про це слід попіклуватися перед поданням заяви.

У випадку коли заяву подає представник за довіреністю, то до заяви потрібно додати (завантажити у вікно, що з’явиться на екрані) документи, які підтверджують повноваження.

Етап 5. Зазначають відомості про посадових осіб ІТ-компанії, а саме:

керівника;

членів виконавчого органу, членів інших органів (якщо утворені згідно зі статутом);

головного бухгалтера або іншої особи, яка здійснює ведення бухгалтерського обліку (якщо такі функції виконуються іншою особою, а не особисто керівником);

Етап 6. На цьому етапі заявник перевіряє внесені дані, накладає на заяву електронний підпис і відправляє її до Мінцифри.

До відома! Якщо заяву подає директор, то підписувати її слід електронним підписом керівника юридичної особи, а не електронним підписом фізособи, який був використаний для авторизації на порталі Дія.

Інші документи (фінансову звітність, спеціальні дозволи чи ліцензії) до заяви додавати не потрібно. На це прямо вказує п. 3 ст. 6 Закону № 1667.

Надання статусу резидента

Після того, як була подана заява і документі, подані з нею, ІТ-компанії лишається тільки чекати, доки Мінцифри прийме рішення про надання чи ненадання їй статусу резидента Дія Сіті.

Мінцифри розглядає заяву та додані до неї документи протягом 10 робочих днів з дня їх надходження

Саме перевірка заяви проходить у декілька етапів:

1. Перевірка за формою. Перші 5 днів після отримання заяви Мінцифри буде проводити перевірку поданих заявником документів та відомостей щодо нього в ЄДР на предмет наявності підстав для повернення заяви без розгляду.

До підстав для повернення заяви без розгляду потрапили:

1) відсутність у заяві одного із обов’язкових реквізитів, перелічених у ч. 1 ст. 6 Закону № 1667;

2) неможливість підтвердити повноваження представника заявника, якщо заяву подано/підписано особою, яка не є його керівником, або особою, яка може вчиняти дії від імені заявника, зазначеною в ЄДР;

3) в ЄДР відсутні відомості про заявника або наявні відомості про державну реєстрацію його припинення;

4) заявник звернувся з проханням про повернення раніше поданої заяви без розгляду.

Якщо за формою та змістом заява не пройшла перевірку, то Мінцифри у 5-денний строк з дати її отримання:

— надсилає рішення про повернення заяви без розгляду на адресу електронної пошти заявника, зазначену в заяві. У рішенні Мінцифри вказує обґрунтоване пояснення підстав повернення заяви без розгляду та пропозиції щодо усунення виявлених недоліків;

публікує на офіційному вебсайті Мінцифри рішення про повернення заяви без розгляду.

Тим, хто отримав таке рішення, слід виправити неточності і подавати заяву знову.

Якщо Мінцифри не надіслано заявнику рішення про повернення заяви без розгляду протягом 5 робочих днів, то слід вважати, що Мінцифри перейшло до другого етапу її перевірки.

2. Поглиблена перевірка. На цьому етапі відбувається перевірка заяви на предмет наявності підстав для відмови у набутті статусу резидента Дія Сіті.

Підставами для відмови у наданні статусу резидента Дія Сіті є:

невідповідність заявника щонайменше одній з вимог, визначених пп. 1 та 5 ч. 1 ст. 5 Закону № 1667, тобто заявник не займається дозволеною ІТ-діяльністю, або він відповідає одній із обставин, що не дає права бути резидентом Дія Сіті (перелік обставин шукайте у «Критерії для Дія Сіті та контроль за їх дотриманням» // «Податки & бухоблік», 2022, № 74;

— інформація, надана в заяві, є недостовірною;

протягом 12 календарних місяців, що передували місяцю, в якому заявником подано до Мінцифри заяву, такий заявник втратив статус резидента Дія Сіті і відповідне рішення Мінцифри про втрату заявником статусу резидента Дія Сіті не скасовано в установленому законом порядку;

— заявник не відповідає щонайменше одній з вимог, визначених пп. 2 і 3 ч. 3 ст. 5 Закону № 1667. Мова йде про випадки, коли держреєстрацію створення юрособи здійснено не раніше ніж за 24 календарних місяці до дня подання заяви про набуття статусу резидента Дія Сіті чи розмір доходу юрособи, визначений за касовим методом, не перевищує граничного обсягу доходу для платників ЄП групи 3.

Якщо після перевірки Мінцифри виявить порушення, які не дають присвоїти ІТ-компанії статусу резидента Дія Сіті, то воно має:

— до закінчення 10-го робочого дня з дати отримання заяви надіслати рішення про відмову у присвоєнні статусу резидента Дія Сіті.

До відома! Рішення про відмову надходить на адресу електронної пошти заявника, разом з обґрунтованим поясненням причин прийняття відповідного рішення, зазначення конкретних фактів та відомостей на підтвердження наявності підстав для відмови. Крім того, у такій відмові має бути зазначено пропозиції щодо усунення виявлених недоліків, які дають право знову подати заяву на отримання статусу резидента Дія Сіті;

опублікувати не пізніше ніж протягом дня з дня надсилання відповідного рішення інформацію про таке рішення на сайті Мінцифри.

Хто отримав таке рішення, має виправити допущені недоліки і може подавати знову заяву на отримання статусу резидента Дія Сіті.

Якщо рішення про відмову у реєстрації після закінчення 10 днів з дати подання заяви не отримано, то слід вважати, що ІТ-компанія набула статусу резидента Дія Сіті і відомості про заявника внесено до реєстру Дія Сіті.

Перевірити, чи присвоєно ІТ-компанії горде ім’я — резидент Дія Сіті можна, зайшовши на вебсайт Мінцифри, де має бути опубліковане рішення Мінцифри про набуття статусу резидента Дія Сіті не пізніше ніж протягом дня з дня надсилання відповідного рішення заявнику.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі