Теми статей
Обрати теми

НБУ продовжує коригувати інвалютні обмеження

Павленко Олексій, податковий експерт
Постанова Правління НБУ від 29.09.2022 № 211

Висновок документа

Збільшено з 50 до 100 тис. грн (в еквіваленті) місячний ліміт для придбання фізособами безготівкової інвалюти з обов’язковим розміщенням її на безвідкличний депозит від трьох місяців

Отже, маємо чергову порцію змін від НБУ, унесених до «воєнної» постанови № 18*. Що ж регулятор цього разу ввів/змінив на валютному терені?

* Постанова НБУ «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану» від 24.02.2022 № 18.

Почнемо з тих важливих змін, які стосуються звичайних фізосіб.

Придбання валюти на депозит. З 1 жовтня (саме з цієї дати запрацювали зміни, внесені постановою № 211) НБУ збільшив із 50 до 100 тис. грн (в еквіваленті) щомісячний ліміт на купівлю громадянами безготівкової інвалюти (зміни до п.п. 14 п. 12 постанови № 18). Але ці придбані кошти все так само мають три місяці простирчати у банку, поміщені на безвідкличному депозиті. Та й збільшена сума для заможних громадян не надто велика — у доларах США складає близько 2735 (за курсом 36,5686).

Але НБУ таким чином прагне переорієнтувати попит населення з готівкової інвалюти на безготівкову. Курс продажу безготівкової інвалюти може бути значно приємнішим, ніж ринковий готівковий. Та й НБУ педалює той факт, що такі безготівкові придбання більш безпечні. Тож тим громадянам, хто має збереження і прагне перевести їх у інвалюту, може варто дослухатися порад НБУ? Водночас далеко не всі банки пропонують зараз такі послуги. Але НБУ запевняє, що згодом їх кількість розшириться…

Висновок документа

З 5 жовтня** НБУ відмінив дозвіл на Р2Р-перекази з гривневих платіжних карток українських банків на картки іноземних банків

** Про це окремо зазначено наприкінці постанови № 211, хоча інші її норми набрали чинності з 1 жовтня.

Р2Р-перекази за кордон. З 5 жовтня з п. 14 постанови № 18 прибрано підпункт 91. Цим підпунктом, нагадаємо, дозволялося на суму в еквіваленті до 30000 грн на місяць з усіх гривневих рахунків фізособи — клієнта банку робити перекази на рахунки фізосіб із використанням реквізитів електронних платіжних засобів платника та отримувача (Р2Р-перекази). Дозвіл на здійснення таких переказів НБУ запровадив у квітні цього року, щоб українці мали змогу підтримувати тих, хто виїхав за кордон. А зараз цей дозвіл НБУ відмінив під тим приводом, що мовби збільшились ризики використання таких переказів, щоб обійти обмеження на купівлю валюти. Водночас фізособи можуть переказувати кошти між гривневими платіжними картками українських банків, незалежно від країни фактичного перебування клієнта.

Оплата за кордон за навчання. У той же час НБУ врахував вимоги громадян і дозволив перерахування за кордон коштів за навчання на рахунки не тільки іноземних навчальних закладів, а й на рахунки юросіб-нерезидентів, які відповідно до наданих навчальними закладами повноважень здійснюють приймання коштів (оновлено п.п. 51 п. 14 постанови № 18).

Висновок документа

Дозволено переказ юрособам-резидентам інвалюти за рахунок власної (не позиченої!) інвалюти для утримання власних підрозділів за кордоном

Утримання підрозділів за кордоном. З 1 жовтня дозволяється юрособам-резидентам переказувати валюту на відкриті за кордоном рахунки власних філій, представництв та інших відокремлених підрозділів без створення юрособи за одночасного дотримання умов, що перекази здійснюються (новий п.п. 30 п. 14 постанови № 18):

— у межах суми, перерахованої на такі цілі у 2021 році (підтверджується документально), але не більше ¼ від такої суми за місяць;

— за рахунок власних (не куплених*, не залучених як кредит чи позика) коштів в інвалюті юрособи-резидента;

— через один банк (за вибором юрособи-резидента);

— виключно на фінансування витрат на утримання відповідного підрозділу за кордоном (підтверджується кошторисом).

* Ця вимога виглядає дивною, адже зміни, внесені цією ж постановою № 211 до п.п. 4 п. 12 постанови № 18, дозволяють придбавати на зазначені цілі інвалюту на МВР…

Висновок документа

Урегульовані питання валютного нагляду при увезенні гуманітарної допомоги

Гуманітарна допомога. НБУ запровадив з 1 жовтня, крім підстав, передбачених Інструкцією № 7**, додаткові підстави для завершення валютного нагляду за дотриманням граничних строків імпорту продукції, яка ввозиться в Україну як гуманітарна допомога (новий п. 147 постанови № 18).

** Інструкція про порядок валютного нагляду банків за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів, затверджена постановою Правління НБУ від 02.01.2019 № 7.

Зокрема, визначено перелік документів, що дозволяють банкам зняти валютний нагляд за імпортними операціями з увезення гуманітарної допомоги. Це: декларація про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою, або витяг з автоматизованої системи митного оформлення, або інші видані митними органами документи, а також документи (оригінали або копії), що підтверджують передавання або одержання ввезеної гуманітарної допомоги її отримувачем. Датою завершення валютного нагляду тут є дата пропуску гуманітарної допомоги через митний кордон України.

Див. також у п.п. 2 нового п.п. 147 постанови № 18 особливий порядок зняття з нагляду гумдопомоги, яка ввозиться для ЗСУ, Міноборони, МВС тощо. Він дозволяє завершити валютний нагляд датою отримання ввезеної гуманітарної допомоги такими особами — за відсутності документів, що підтверджують дату пропуску через митний кордон України гуманітарної допомоги.

Банк має право вимагати подання додаткових документів, пов’язаних з імпортом продукції, що ввозиться в Україну як гуманітарна допомога.

Інше. Дозволено резиденту-посереднику переказ коштів нерезиденту-принципалу за договором комісії, доручення або агентським внаслідок продажу нерезидентом з 24 лютого 2022 року послуг або робіт, що входять до «критичного» переліку, визначеного постановою КМУ № 153 (новий п.п. 30 п. 14 постанови № 18).

Ще деякі інші зміни див. у тексті постанови № 211.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі