Теми статей
Обрати теми

Не врахували податок попереднього періоду в ряд. 18 декларації з податку на прибуток

Солошенко Людмила, податковий експерт
Квартальні платники податку на прибуток протягом року складають декларацію наростаючим підсумком. Тому для правильного розрахунку податку в поточній квартальній декларації їм слід врахувати дані попереднього кварталу (заповнити рядок 18). Але що якщо цей рядок помилково не заповнили? Наскільки ситуація небезпечна?

У чому помилка? При складанні квартальної декларації з податку на прибуток у ряд. 18 забули показати податок попереднього періоду. Наприклад, у декларації з податку на прибуток за півріччя не заповнили ряд. 18 (і не показали в ньому податок I кварталу), а значення з ряд. 17 перенесли до ряд. 19 декларації.

Наслідки. Оскільки декларацію з податку на прибуток протягом року складають наростаючим підсумком, то у квартальників (платників з базовим звітним періодом «квартал») рядок 17 декларації по наростаючій міститиме в собі дані всіх попередніх звітних (податкових) періодів року. Тому для правильного розрахунку податку поточного періоду треба врахувати вплив наростаючого підсумку. Це відбувається за допомогою рядка 18 (до якого переносять значення з ряд. 17 попередньої декларації). Тоді після зменшення значення ряд. 17 на показник з ряд. 18 у ряд. 19 декларації буде розрахований податок поточного періоду — за останній календарний квартал.

Виняток — річники. Вони складають декларацію тільки за підсумками року. Тому ряд. 18 у річній декларації не заповнюють, а переносять значення з ряд. 17 до ряд. 19 річної декларації.

Врахуйте: значення рядка 19 декларації проводять по особовому рахунку в інтегрованій картці платника. Тому якщо не заповнити ряд. 18 декларації (а перенести розраховане наростаючим підсумком значення ряд. 17 до ряд. 19 декларації), то податок поточного періоду виявиться завищений (і переплачений — якщо платник сплатить цю суму).

Проте оскільки помилка допущена на користь бюджету (податкові зобов’язання завищені й податок переплачений), то ситуація для платника нештрафонебезпечна. Хіба що посадовим особам при перевірці може загрожувати адмінштраф за порушення порядку ведення податкового обліку в розмірі від 5 до 10 нмдг, тобто від 85 до 170 грн (за ст. 1631 КУпАП). Оскільки під час воєнного стану (як і на карантині) від адмінвідповідальності звільнень немає (БЗ 132.03).

І оскільки податкові зобов’язання розраховані неправильно і податок переплатили, помилку краще виправити самостійно.

Як виправити? Для виправлення помилки треба:

виправити помилкову декларацію з податку на прибуток за півріччя. Для цього можна подати уточнюючу декларацію (УД) за півріччя або виправити помилку в поточній декларації за три квартали (подавши з нею додаток ВП).

Оскільки помилка допущена тільки в декларації (й у фінзвітності помилок не було), то повторно переподавати ту саму фінзвітність разом з УД / додатком ВП не треба. Проте позначки про раніше подану фінзвітність у завершальній частині УД / додатка ВП слід поставити (БЗ 102.20.02);

— після виправлень правильно заповнити поточну декларацію за три квартали, тобто заповнити в ній ряд. 18 (куди перенести значення з ряд. 17 декларації за півріччя, див. таблицю):

img 1

Фрагмент УД до декларації за півріччя:

Показники

Код рядка

Сума

Податок на прибуток за звітний (податковий) період <…>

17

120

Податок на прибуток за результатами попереднього звітного (податкового) періоду поточного року з урахуванням уточнень (рядок 17 Податкової декларації з податку на прибуток підприємств за попередній звітний (податковий) період поточного року)

18

100

Податок на прибуток, нарахований за результатами останнього (звітного) податкового періоду (рядок 17 - рядок 18) (+, -)

19

20

Виправлення помилок

Збільшення (зменшення) податкового зобов’язання звітного (податкового) періоду, що уточнюється <…>

26

-100

Пеня <…>

29

Сума штрафу (3 %) при відображенні недоплати <…>

30

Врахуйте! Рядків для відображення суми фактичної переплати з податку на прибуток декларація не містить. Тому реальну переплату, що виникла після виправлення помилки, податківці врахують тільки в інтегрованій картці платника.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі