Теми статей
Обрати теми

Помилилися з формою фінзвітності

Солошенко Людмила, податковий експерт
За правилами для різних суб’єктів господарювання передбачена різна фінансова звітність (ФЗ). Наприклад, для малих і мікропідприємств це скорочена ФЗ. Але що якщо подали «чужий» комплект фінансової звітності — не за своєю формою. Наскільки ситуація критична? Чи треба переподавати ФЗ? Розбираємося.

У чому помилка? Подали фінзвітність не за тією формою. Наприклад, мікропідприємство подало фінзвітність за ф. № 1-м і 2-м (замість ф. № 1-мс і 2-мс). Або середнє підприємство подало «малу» ФЗ за ф. № 1-м і 2-м (замість повної). А також у декларації з податку на прибуток у завершальній частині поставили позначки «+» про не ту фінзвітність (тобто не в тих полях).

Про те, яку фінзвітність треба подавати суб’єктам господарювання, див. таблицю:

Склад фінансової звітності

Суб’єкти господарювання:

Яку фінзвітність подають:

скорочена ФЗ

— малі підприємства

(окрім єдиноподатників групи 3 за ставкою 3 % / 5 %)

фінансова звітність малого підприємства***:

— форма № 1-м «Баланс»;

— форма № 2-м «Звіт про фінансові результати»

(п.п. 1 п. 2 НП(С)БО 25)

— представництва іноземних суб’єктів господарської діяльності

— мікропідприємства

фінансова звітність мікропідприємства***:

— форма № 1-мс «Баланс»;

— форма № 2-мс «Звіт про фінансові результати»

(п.п. 2 п. 2 НП(С)БО 25)

— єдиноподатники групи 3 за ставкою 3 % / 5 %*

— непідприємницькі товариства**

повна ФЗ

інші підприємства, що застосовують НП(С)БО

повний комплект фінансової звітності:

— квартальна (ф. № 1, ф. № 2);

— річна (ф. № 1, ф. № 2, ф. № 3, ф. № 4, ф. № 5, ф. № 6)

(НП(С)БО 1, НП(С)БО 29, наказ Мінфіну від 29.11.2000 № 302)

* Хоча є проєкт змін до Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою Кабміну від 28.02.2000 № 419, який збирається підвести єдиноподатників групи 3 за ставкою 3 % / 5 % під загальні правила (і який передбачає, що доведеться подавати, наприклад: при потраплянні в мікро — ФЗ «мс», при потраплянні в малі — ФЗ «м»).

** Щоправда, від НПО, які не потрапляють у «малі» або «мікро», податківці вимагають подавати повну ФЗ (БЗ 102.20.02).

*** Врахуйте! Можливість вибору за бажанням усередині скороченої ФЗ (між «малою» (ф. № 1-м і № 2-м) і «мікро» (ф. № 1-мс і № 2-мс)) НП(С)БО 25 для «малюків» не передбачена. Проте їм дозволено обирати між скороченою і повною ФЗ (такий вибір треба закріпити в наказі про облікову політику). Тому «малюки» (малі підприємства, мікропідприємства, підприємства-єдиноподатики, НПО, представництва іноземних суб’єктів) можуть за бажанням керуватися НП(С)БО 1 і складати за загальними правилами повну фінансову звітність (п. 2 розд. ІІ НП(С)БО 1) — у цьому жодних порушень немає.

Наслідки. Подання «чужого» комплекту фінзвітності, за великим рахунком, розцінюється як порушення правил складання ФЗ.

За подання фінзвітності не за тією формою:

органам статистики — на посадових осіб підприємства може накладатися адмінштраф за ст. 1863 КУпАП (від 10 до 15 нмдг, тобто від 170 до 255 грн) — за подання органам статистики даних для проведення статспостережень не за формою, передбаченою звітно-статистичною документацією. Хоча, правду кажучи, фінзвітність у визначення звітно-статистичної документації (з ч. 5 ст. 8 Закону України «Про державну статистику» від 17.09.92 № 2614-XII) не надто вписується. Та все ж такий штраф органи статистики можуть застосувати (лист Держкомстату від 01.11.2001 № 16-1-67).

Нагадаємо, що на воєнному стані, як і на карантині, від адміністративної відповідальності звільнень немає. Утім, оскільки правопорушення належать до разових, то адмінштраф може бути накладений не пізніше ніж через 2 місяці з дня його вчинення (БЗ 132.03; ст. 38, 2443, 255 КУпАП);

податківцямякщо податкова звітність прийнята (тобто отримані обидві квитанції і протягом 5 робочих днів податківці не відмовили в прийнятті декларації, пп. 49.9.2, 49.11 ПКУ) — то штрафи за неподання декларації за п. 120.1 ПКУ (340 грн, а при повторному порушенні — 1020 грн) застосовуватися не повинні. Тим паче, що надання «чужого» комплекту фінзвітності не можна прирівняти до неподання декларації взагалі, а тому підстав для застосування цього штрафу немає. Тож чіплятися до неправильної ФЗ контролери не повинні (лист ДПСУ від 20.11.2020 № 4775/ІПК/99-00-05-05-01-06). Головне, щоб фінрезультат (об’єкт оподаткування) був розрахований правильно. Детальніше про це див. статтю «Подали фінзвітність не тієї форми» // «Податки & бухоблік», 2021, № 15.

Тому подання не тієї ФЗ, по суті, нічим особливо страшним не загрожує. Тож чи переподавати наново ФЗ за своєю формою — вирішувати підприємству.

Як виправити? Якщо вирішено подати повторно ФЗ, то треба:

подати виправлену уточнюючу фінзвітність (за правильними формами);

уточнитися з податку на прибуток (подати повторно декларацію, щоб поставити позначки про правильну ФЗ). Для цього — подати уточнюючу декларацію (УД) з податку на прибуток (з позначками про правильну ФЗ у завершальній частині) або разом з поточною декларацією подати додаток ВП, у якому заповнити таблицю 3 додатка ВП (з правильними позначками).

Детальніше про подання фінзвітності див. спецвипуск «Податки & бухоблік», 2021, № 102.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі