Теми статей
Обрати теми

ЄСВ: знайти та виправити

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Роботодавець, заповнюючи ЄСВшну звітність, пропустив працівника, якому нараховувалася зарплата. Помилку виявили після завершення періоду звітування, коли підраховували страховий стаж для оплати лікарняного листа працівника. Як виправити та чи слід виправлятися? Розбираємося.

Що сталося?

Працівника пропустили в ЄСВшній звітності. Дні в трудових відносинах, база нарахування ЄСВ та сума ЄСВ не потрапили до реєстрів Пенсійного фонду.

Підприємство має проблему, оскільки воно занизило суму ЄСВ у звітності.

Працівник має проблему, оскільки такий пропущений місяць не потрапив до його страхового стажу. Крім того, ФСС та центр зайнятості бачитимуть «пустий» місяць без днів у трудових відносинах. У результаті можуть бути проблеми з призначенням страхових виплат.

Тож помилку хочеш-не-хочеш, а виправити слід. Адже строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, ЄСВ-штрафів та нарахованої пені не застосовується. Це прямо зазначено в ч. 16 ст. 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI (далі — Закон № 2464).

До того ж тут є мегазацікавлена у виправленні помилки сторона — працівник, який буде проти приховування. Погодьтеся, ну кому «дірка» в стажі потрібна?

А що там зі штрафами/пенею?

Що зі штрафами/пенею?

У загальному випадку за донарахування податковим органом або платником своєчасно не нарахованого ЄСВ до 01.01.2015 накладається штраф у розмірі 5 % зазначеної суми, а після 01.01.2015 — 10 % зазначеної суми за кожний повний або неповний звітний період, за який донараховано таку суму, але не більш як 50 % суми донарахованого ЄСВ (п. 3 ч. 11 ст. 25 Закону № 2464, п.п. 3 п. 2 розд. VІI Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449 (далі — Інструкція № 449)).

Звернуть увагу: зазначений штраф застосовують незалежно від того, ким ці внески було донараховано — органом ДПСУ чи самим страхувальником.

При визначенні суми штрафу кількість звітних періодів розраховують:

починаючи з місяця, на який припадає термін подання звітності за період, за який донараховано (обчислено) суми ЄСВ, та

закінчуючи місяцем, на який припадає отримання таким платником акта перевірки від податкового органу або в якому він подав звітність, що містить відомості про суми нарахованого ЄСВ, де зазначено такі донараховані суми.

Окрім штрафу, буде пеня на суму недоїмки з розрахунку 0,1 % суми недоплати за кожен день прострочення платежу. У разі самовиправлення обчислюємо пеню самостійно починаючи з першого календарного дня, що настає за днем закінчення строку внесення відповідного платежу, до дня його фактичної сплати (перерахування) включно. Для розрахунку використовуємо формулу:

Y = S х K х 0,1 %,

де Y — сума пені, що нараховується на фактично сплачену суму недоїмки зі сплати єдиного внеску (округлюється до другого десяткового знака);

S — фактично сплачена сума недоїмки зі сплати єдиного внеску;

K — кількість днів прострочення платежу;

0,1 % — ставка для нарахування пені.

Що стосується адмінвідповідальності, то за ЄСВ-порушення вона встановлена ст. 1651 КпАП і стартує від 510 грн.

Разом з тим, якщо помилка допущена в період дії воєнного стану, слід звернути увагу на таке. Тимчасово, на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану:

штрафні санкції, визначені ч. 11 ст. 25 Закону № 2464, у тому числі й за донарахування ЄСВ, не застосовуються (п. 921 розд. VIII Закону № 2464);

не нараховується пеня, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню (п. 922 розд. VIII Закону № 2464).

Як виправити помилку?

У випадку, що розглядається, маємо сумову помилку. Її виправляємо за допомогою діючого сьогодні Податкового розрахунку та додатка до нього 1 (Д1). Виправити помилку можна або:

варіант 1 — за допомогою Розрахунку з типом «Уточнюючий», сформованого за той звітний період, в якому допущено помилку. Він міститиме безпосередньо сам Розрахунок та додаток Д1 до нього з коригуючими рядками;

варіант 2 — у складі Розрахунку за поточний квартал з типом «Звітний».

Порядок виправлення (незалежно від обраного варіанта) такий. У Д1 формуємо на працівника, якого загубили, окремий рядок, зазначаючи, серед іншого:

— у графі 09 — КТН «2» якщо донарахування ЄСВ;

— у графі 10 — місяць і рік, за який виправляєте помилку.

Інші графи заповнюєте в загальному порядку.

Коригуючі сумові показники переносимо з Д1 до розд. І Податкового розрахунку (рядки 4 — якщо збільшили суму нарахувань з ЄСВ).

Самостійно обчислені суми розрахованої пені (якщо пеня підлягала обчисленню) відображаємо у рядках 5, 5.1 розд. І Податкового розрахунку.

Висновки

  • Строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, ЄСВ-штрафів та нарахованої пені не застосовується.
  • Тимчасово, на період дії воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення або скасування, штрафні санкції, визначені ч. 11 ст. 25 Закону № 2464, не застосовуються.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі