Теми статей
Обрати теми

Контроль банками сплати ЄСВ. Зміни

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Однією з умов обробки банком документа на виплату зарплати є наявність платіжки про перерахування сум ЄСВ. А ще банки контролюють суму сплаченого ЄСВ. Спочатку це була 1/3 від суми зарплати, потім 1/5. Щоправда, контроль сплати ЄСВ у розмірі 1/5 було врегульовано на рівні листів. Все ніяк не доходили руки у Мінфіну затвердити відповідний порядок взаємодії «банк — платник ЄСВ». І ось нарешті це сталося. Мінфінівський порядок не можна назвати революційним. Проте в ньому є приємні новини для резидентів Дія Сіті та тих роботодавців, хто не любить документи на папері. Розповімо.

Мінфін наказом від 16.09.2022 № 291 затвердив Порядок прийняття надавачами платіжних послуг на виконання платіжних інструкцій на виплату заробітної плати (далі — Порядок № 291). Він набере чинності з дня його офіційного опублікування (на момент написання статті ще не опублікований).

Хто в грі?

Порядок № 291 поширюється на платників ЄСВ, за винятком:

— підприємств та організацій всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, зокрема товариств УТОГ та УТОС, що застосовують ставку ЄСВ 5,3 %;

— підприємств та організацій громадських організацій осіб з інвалідністю, що застосовують ставку ЄСВ 5,5 % бази нарахування ЄСВ для працюючих осіб з інвалідністю;

— дипломатичних представництв і консульських установ іноземних держав, філій, представництв та інших відокремлених підрозділів іноземних підприємств, установ та організацій (зокрема, міжнародних), розташованих на території України;

— бюджетних установ, які перебувають на казначейському обслуговуванні в Казначействі, а також Пенсійного фонду України та його терорганів;

резидентів Дія Сіті. Тож

резидентам Дія Сіті більше не потрібно буде щомісяця погоджувати з податківцями та надавати банкам довідки-розрахунки щодо сплати ЄСВ

Звісно, набуття відповідного «звільняючого» статусу, як і його втрату, потрібно підтвердити. Інформуємо банк самостійно в електронній або паперовій формі. Причому для випадку втрати статусу встановлено конкретні строки: проінформувати банк слід протягом п’яти робочих днів, що настають за днем зміни статусу.

Цікавий момент. На відміну від свого попередника, Порядок № 291 не вимагає від платника ЄСВ щорічно підтверджувати свій «звільняючий» статус. Безумовно, це плюс.

Як працює «банк-контроль»?

Крок 1. Контроль наявності. Банки приймають від платників ЄСВ грошові чеки та платіжки на видачу (перерахування) коштів для виплати зарплати лише за умови одночасного подання:

платіжки про перерахування ЄСВ. Увага! У реквізиті «Призначення платежу» платіжки повинно бути зазначено період, за який заробітна плата нарахована,

або

документів, що підтверджують фактичну сплату ЄСВ раніше. Це платіжки в електронній або у паперовій формі про перерахування ЄСВ, у яких роботодавець – платник ЄСВ у реквізиті «Призначення платежу» зазначив відповідний період нарахування зарплати, а банк платника заповнив реквізит «Дата виконання».

Наприклад, роботодавець не розрахувався з працівниками за зарплатою за лютий 2022 року, але ЄСВ, що нарахований на цю зарплату, сплатив своєчасно. Для одержання коштів на виплату заборгованості за лютневою зарплатою роботодавець повинен пред’явити до установи банку платіжки про перерахування відповідних сум ЄСВ з зарплати за лютий 2022 року.

Ще одна ситуація: у роботодавця відкрито декілька рахунків у різних банках. Роботодавець може сплачувати ЄСВ з поточного рахунку, відкритого в одному банку, а зарплату виплачувати (перераховувати) працівникам з поточного рахунку в іншому банку. Звісно, що в цьому випадку до банку виплати зарплати потрібно буде надати платіжку про перерахування ЄСВ з поточного рахунка, відкритого в банку, через який раніше здійснили таке перерахування. У цій платіжці в реквізиті «Призначення платежу» має бути зазначений період, за який заробітну плату нараховано, а банком заповнено реквізит «Дата виконання».

Якщо ви використовуєте єдиний рахунок, то документом, що підтверджує фактичну сплату ЄСВ, буде підтвердження (квитанція) про позитивний результат обробки повідомлення про спрямування коштів з єдиного рахунку на небюджетний рахунок (за напрямом, що відповідає техкоду 71010000). Такий документ має містити інформацію про період, за який заробітна плата нарахована.

Проте просто наявності платіжки на сплату ЄСВ недостатньо. Банк повинен проконтролювати суму ЄСВ. Отже, наступний крок.

Крок 2. Контроль суми. Тут повинна бути виконана наступна умова.

Суми ЄСВ за період, за який нарахована зарплата, сплачені платіжними інструкціями або спрямовані з єдиного рахунку, становлять не менше 22 % суми коштів для виплати зарплати, зазначеної в грошових чеках, платіжках на видачу (перерахування) коштів

Умова виконана? Тоді банк бере в роботу грошові чеки та платіжки на видачу (перерахування) коштів для виплати зарплати.

Умова не дотримується? У такому випадку вам потрібно буде додатково надати банку погоджену з податківцями за місцем обліку роботодавця:

— довідку-розрахунок в електронній формі, отриману через електронний кабінет,

або

— оригінал довідки-розрахунку у паперовій формі. Довідку-розрахунок у паперовій формі складаємо в трьох примірниках: один — для банку, другий — для податкової, третій — для себе.

Форма довідки-розрахунку наведена в додатку 1 до Порядку № 291. Дивимося приклад її заповнення.

Приклад. 17.11.2022 роботодавець отримує грошові кошти в банку для виплати заробітної плати за першу половину місяця в сумі 800000 грн, у тому числі для виплати зарплати працівникам з інвалідністю у сумі 100000 грн. Сума ЄСВ у частині нарахувань, що підлягає сплаті до бюджету, становить 158010 грн.

Відповідно до приписів Порядку № 291 роботодавець разом із чеком на одержання заробітної плати має подати до банку платіжне доручення на сплату ЄСВ у сумі не менше 176000 грн (800000 грн х 22 % : 100 %). Проте фактична сума ЄСВ, яка підлягає перерахуванню (158010 грн), менша за розраховану відповідно до Порядку № 291 (176000 грн). Тож до банку необхідно подати довідку-розрахунок, погоджену з податківцями. Наведемо фрагмент такої заповненої довідки нижче.

№ з/п

Назва показника

Сума, грн, коп.

1

Заробітна плата, зазначена в платіжній інструкції або грошовому чеку, у тому числі:

800000,00

1.1

Заробітна плата, що перевищує максимальну величину, з якої справляється єдиний внесок

20000,00

1.2

Заробітна плата працюючих інвалідів

100000,00

2

22 % х (р. 1 - р. 1.1 - р. 1.2)

149600,00

3

8,41 % х р. 1.2

8410,00

4

Переплата єдиного внеску

5

Сума єдиного внеску, яка зазначається в платіжній інструкції та підлягає перерахуванню (р. 2 + р. 3 - р. 4)

158010,00

Фрагмент довідки-розрахунку

Особливий статус мають ті роботодавці, у яких сплата ЄСВ у меншій сумі пов’язана із застосуванням максимальної величини бази нарахування ЄСВ. Щоб не морочитися щомісяця з погодженням довідки-розрахунку, вони можуть звернутися до податківців за отриманням довідки про видачу коштів для виплати заробітної плати без перевірки сум сплати єдиного внеску (додаток 2 до Порядку № 291). Строк дії такої довідки не перевищує 12 календарних місяців, починаючи з місяця видачі довідки включно.

Отримати її можна в електронній або паперовій формі за умови, що роботодавець протягом 12 календарних місяців, що передують даті звернення до податкової, не допустив порушень ЄСВшного законодавства.

Візьміть до уваги! Якщо податківці виявлять порушення законодавства про ЄСВ, вони мають право відкликати довідку до закінчення строку її дії, направивши повідомлення (додаток 3 до Порядку № 291) роботодавцеві та банку. І вже з наступного робочого дня після отримання такого повідомлення банк прийматиме документи для перерахування (видачі) заробітної плати в загальному порядку.

Висновки:

  • Мінфін затвердив новий порядок прийняття банками на виконання платіжних інструкцій на виплату заробітної плати.
  • Банки приймають грошові чеки та платіжки на видачу (перерахування) коштів для виплати зарплати лише за умови одночасного подання платіжки про перерахування ЄСВ або документів, що підтверджують фактичну сплату ЄСВ раніше.
  • Суми ЄСВ, сплачені платіжними інструкціями або спрямовані з єдиного рахунку, повинні становити не менше 22 % суми коштів для виплати зарплати, зазначеної в грошових чеках, платіжках на видачу (перерахування) коштів.
  • Якщо в платіжці сума ЄСВ менша ніж 22 % суми коштів для виплати зарплати, то додатково подаємо довідку-розрахунок, погоджену з податківцями. Форму довідки-розрахунку змінено.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі