№79

Податки & бухоблік, жовтень, 2022/№ 79 Інші номери журналу ›
  • Зруйноване — зносимо, нове — будуємо Російський агресор нещадно руйнує наші міста і містечка, знищує цивільні об’єкти. Проте на місці зруйнованих будівель уже споруджують нові об’єкти нерухомості. Чи треба залишкову вартість зруйнованої будівлі включати до первісної вартості нового будівництва? Куди дівати витрати на її демонтаж? І чи слід нараховувати податкові зобов’язання (ПЗ) з ПДВ під час знесення зруйнованої будівлі? З’ясуємо це прямо зараз.
  • Ставка ПДВ при ремонті транспорту ЗСУ: 20 чи 0 %? Підприємство — платник податку на прибуток та платник ПДВ надає послуги з ремонту автомобільної техніки військовим частинам ЗСУ. Оплата проходить через Казначейство. Останній пакет документів у Казначействі не прийняли з посиланням на те, що згідно з постановою Кабміну від 02.03.2022 № 178 такі послуги не оподатковуються ПДВ. Чи дійсно підприємство — платник ПДВ повинно використовувати нульову ставку при наданні таких послуг військовим?
  • Бізнес «на дому» у ФОП Хочете відкрити у своїй квартирі офіс, манікюрний салон, перукарню, кондитерську, кав’ярню, миловарню, швацький цех, меблевий цех, склад, магазин, освітні курси, психологічні тренінги, турагентство, стоматологічний кабінет чи інший бізнес? Тоді ця стаття — саме для вас. Розберемося, чи може ФОП працювати у власній квартирі/будинку та які види діяльності він може там здійснювати.
  • Оренда у ФОП нерухомого майна — «статусне» питання Ситуація. Юридична особа взяла в суборенду комунальну нерухомість у ФОП (особу зареєстровано підприємцем, сплачує єдиний податок, є «орендний» код КВЕД в Реєстрі платників єдиного податку, є інші об’єкти оренди). Але і за договором оренди, і за договором суборенди цей ФОП виступає як фізична особа без згадки про свій ФОП-статус. Чи може юридична особа орендні виплати на користь такої особи сприймати як виплати на користь саме ФОП? Тобто не утримувати з них ПДФО та ВЗ?
  • Лікарняні та допомога по вагітності та пологах: нюанси жовтня Про новий розмір мінімальної зарплати, встановлений з 1 жовтня 2022 року, та його вплив на розмір ЄСВ ми вже писали у статті «ЄСВ: на що звернути увагу роботодавцям у жовтні», «Податки & бухоблік», 2022, № 75. А чи вплине зростання мінімалки на суми лікарняних та допомоги по вагітності та пологах за жовтень? Поговоримо про це.
  • Працівник звільнився, а ноутбук не повернув Працівник у зв’язку з бойовими діями виїхав за кордон, але продовжував працювати дистанційно на українському підприємстві. Для роботи він використовував ноутбук компанії-роботодавця. І ось працівник вирішив звільнитися. При цьому ноутбук віддавати/передавати/пересилати роботодавцю відмовляється. Як бути у цьому випадку підприємству? Розглянемо можливі варіанти.
  • Контроль банками сплати ЄСВ. Зміни Однією з умов обробки банком документа на виплату зарплати є наявність платіжки про перерахування сум ЄСВ. А ще банки контролюють суму сплаченого ЄСВ. Спочатку це була 1/3 від суми зарплати, потім 1/5. Щоправда, контроль сплати ЄСВ у розмірі 1/5 було врегульовано на рівні листів. Все ніяк не доходили руки у Мінфіну затвердити відповідний порядок взаємодії «банк — платник ЄСВ». І ось нарешті це сталося. Мінфінівський порядок не можна назвати революційним. Проте в ньому є приємні новини для резидентів Дія Сіті та тих роботодавців, хто не любить документи на папері. Розповімо.
  • Блокувати податкові накладні стануть частіше Постанова КМУ від 12.10.2022 № 1154
  • Чи повинен мобілізований ФОП сплачувати єдиний податок? За матеріалами категорії 107.05 Бази знань*
  • Лікарняні виплатили, лікарняний лист загубили: чи буде штраф? Паперові лікарняні з 2021 року поступово йдуть у минуле. Але й сьогодні їх можна ще зустріти. А як ви вважаєте, чого чекати роботодавцеві, який під час перевірки ФСС не надасть паперові листки непрацездатності, що були профінансовані Фондом? Пропонуємо ознайомитися з позицією ФСС та Верховного Суду.
  • З якої дати працівник є застрахованою особою? Для роботодавця-страхувальника вкрай важливо правильно визначити дату, з якої новоприйнятий працівник стає застрахованою особою. Чому? Бо саме з цієї дати останній має право на матеріальне забезпечення від Фонду соціального страхування (ФСС). До речі, прямо зараз пропонуємо вам розглянути спірну ситуацію щодо визначення такої дати та її вирішення Верховним Судом.
  • Компенсація зарплати: доходи за 2011 — 2022 рр. виплачено в жовтні 2022 року Роботодавці, які на один і більше календарних місяців затримують виплату зарплати, зобов’язані розрахувати і виплатити працівникам компенсацію втрати частини заробітної плати у зв’язку з її несвоєчасною виплатою.
  • Звільнення після довготривалої безоплатної відпустки: що з компенсацією Працівник, який майже 2 роки перебував у відпустці за свій рахунок, звільняється за угодою сторін. Чи обов’язково йому рахувати компенсацію за невикористану відпустку? Чи може працівник відмовитися від такої компенсації?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі