Теми статей
Обрати теми

Постачання програмної продукції та ІТ-послуг нерезиденту

Солошенко Людмила, податковий експерт
Співпрацюємо з нерезидентами: постачаємо програмне забезпечення (ПЗ), а також послуги з розробки та тестування ПЗ і консультування у сфері ІТ. Чи поширюється ІТ-пільга з ПДВ (з п. 261 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ) на операції з нерезидентами? Чи треба складати на такі операції податкові накладні (ПН) і відображати їх у декларації з ПДВ?

ІТ-послуги для нерезидента: де місце постачання? Передусім слід врахувати: неважливо — постачаємо нерезиденту програмну продукцію / послуги з розробки та тестування ПЗ або консультування, або якісь інші послуги у сфері інформатизації — для ПДВ-обліку всі ці операції є послугами (п.п. 14.1.185, п.п. «е» п.п. 14.1.565 ПКУ).

А для послуг установлені свої правила обліку — важливу роль відіграє місце їх постачання, оскільки об’єктом оподаткування ПДВ є послуги з місцем постачання в Україні (п.п. «б» п. 185.1 ПКУ). При цьому місце постачання послуг визначають за особливими правилами — за правилами, встановленими ст. 186 ПКУ.

У свою чергу, з положень цієї статті випливає, що для:

— постачань програмного забезпечення як кінцевого продукту (тобто використання ПЗ як об’єкта права інтелектуальної власності, у тому числі за ліцензійними договорами, п.п. «а» п. 186.3 ПКУ);

— послуг з розробки та тестування ПЗ, надання консультацій з питань інформатизації (п.п. «в» п. 186.3 ПКУ);

— а також якщо нерезиденту по Інтернету надаються електронні послуги, зокрема постачання ПЗ та оновлень до нього, у тому числі електронних екземплярів, надання доступу до них, а також дистанційне обслуговування програмного забезпечення й електронного обладнання (п.п. «е» п.п. 14.1.565 ПКУ, п. 186.31 ПКУ), то місце постачання послуг треба визначати за одержувачем. Таким чином,

для будь-яких ІТ-послуг місце постачання визначають однаково — за одержувачем

А це означає, що і підхід до оподаткування всіх перелічених послуг (постачання ПЗ / надання послуг з розробки та тестування ПЗ або консультування) буде однаковий. Ну а оскільки одержувач послуг — нерезидент, то місце постачання таких послуг перебуває за межами митної території України. Тому такі операції — це необ’єктні постачання (тобто такі, які не є об’єктом ПДВ, лист ДФСУ від 26.07.2019 № 3512/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). І оскільки операції не підпадають під об’єкт, то ІТ-пільга до них узагалі не застосовується. Адже пільгу можна застосувати передусім за наявності об’єкта оподаткування (тобто за умови, що операції спочатку підпадають під об’єкт). А в цьому випадку зазначена умова не дотримується, тому пільга тут незастосовна.

Чи складати ПН, чи відображати в декларації? Оскільки здійснюються необ’єктні постачання, то:

— на такі операції не треба складати податкові накладні (ПН), проте

— такі операції (як послуги з місцем постачання «за межами») необхідно показати в безПДВшному рядку 5 декларації з ПДВ і розшифрувати в «позамежних» постачаннях у таблиці 1 додатка Д5. А ось заповнювати таблицю 2 додатка Д5 і розраховувати суму пільг з ПДВ за нею не треба (адже це, повторимо, необ’єктне постачання, а не пільгове, і ІТ-пільга до нього не застосовується).

Хоча фіскали чомусь постачання програмної продукції нерезиденту вважають пільговою операцією (на яку поширюється ІТ-пільга за п. 261 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ) і говорять на такі операції складати пільгові ПН (БЗ 101.05; лист ДПСУ від 17.08.2020 № 3390/ІПК/99-00-05-06-02-06). Не можемо із цим погодитися. Тим паче, що, наприклад, в іншій БЗ 101.05 постачання майнових прав інтелектуальній власності нерезиденту податківці визнають необ’єктними послугами. І пояснюють: оскільки місцем постачання послуг є країна нерезидента, такі послуги не є об’єктом ПДВ.

Крім того, врахуйте такий момент: зважаючи на надання нерезидентам неоподатковуваних послуг вхідний ПДВ, пов’язаний з їх наданням, доведеться компенсувати шляхом нарахування компенсуючих податкових зобов’язань з ПДВ (за п.п. «а» п. 198.5 ПКУ). А якщо в платника разом з неоподатковуваними операціями буде оподатковувана діяльність, то це спричинить необхідність розподілу ПДВ (за ст. 199 ПКУ). Детальніше про ПДВ-розподіл див. «Податки & бухоблік», 2022, № 1-2.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі