Теми статей
Обрати теми

Консультування і розробка ПЗ у єдиноподатника: Реєстр і декларація

Нестеренко Максим, податковий експерт
ФОП — платник ЄП (група 3) протягом періоду надавав послуги з консультування та розробки програмного забезпечення. У ЄП-реєстрі зазначено обидва види діяльності, а в декларації зазначили лише консультування. Чи потрібно якось виправляти цю помилку і як це зробити?

Нагадаємо для початку «матчастину». Коли платник єдиного податку планує здійснювати той чи інший вид діяльності, він в обов’язковому порядку має вносити інформацію про цей вид діяльності до єдиноподаткової Заяви. Це відбувається або одразу при реєстрації ФОП, або при переході на спрощену систему (п.п. 5 п. 298.3 ПКУ), або при зміні обраних видів діяльності (п.п. 4 п.п. 298.3.1 ПКУ).

Так чи інакше, у Реєстр платників єдиного податку обрані види діяльності потрапляють саме із Заяви. Тому якщо види діяльності у ЄП-реєстрі є, це означає, що ФОП колись вніс ці види діяльності до Заяви і таким чином зареєстрував їх (п.п. 8 п. 299.7 ПКУ). Відтак, пришити ФОП незареєстровану діяльність і скинути за її здійснення на загальну систему (п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ) вже не вийде.

Тепер щодо декларації платника єдиного податку. Дійсно, у ФОПівській єдиноподатковій декларації є розділ І «Загальні показники підприємницької діяльності». Зокрема, в цьому розділі є поле 10 «Види підприємницької діяльності у звітному періоді». Відповідно до роз’яснень податківців, у цьому полі зазначаються лише ті види підприємницької діяльності, які фактично здійснювалися платником єдиного податку у звітному періоді (БЗ 107.01.07).

Тобто, в принципі, якщо ФОП у звітному періоді здійснював як консультування з питань інформатизації (код 62.02 КВЕД), так і розробку програмного забезпечення (код 62.01 КВЕД), у полі 10 декларації він повинен зазначати обидва види діяльності. Однак жодних податкових наслідків порушення цього правила за собою не тягне.

Підвищена ставка єдиного податку 15 % (п.п. 2 п. 293.4 ПКУ) і втрата статусу єдиноподатника (п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ) застосовуються лише тоді, коли йдеться про види діяльності, не зазначені у ЄП-реєстрі. При цьому нічого не говориться про те, що види діяльності можуть бути не зазначені платником єдиного податку у ЄДР чи в єдиноподатковій декларації.

Чи означає це, що неправильне заповнення поля 10 розділу І декларації нічим платнику єдиного податку не загрожує? Скажемо так: загрожує, але не податковими штрафами. За відсутність потрібного виду діяльності у полі 10 декларації можна накласти адмінштраф за порушення правил складання декларації (ст. 1641 КУпАП). Однак це, мабуть, занадто копійчаний наслідок, аби зобов’язувати до виправлення помилки когось, крім естетів єдиноподаткового обліку.

Тож підсумуємо: якщо у полі 10 єдиноподаткової декларації не зазначено вид діяльності, що здійснювався протягом звітного періоду, — це, безумовно, помилка. Однак виправляти її чи ні — кожен платник може вирішувати сам. Адже додаткового навантаження в плані оподаткування ця помилка точно не спричинить. А як її виправити, див. у статті «Несумові помилки в ЄП-декларації» // «Податки & бухоблік», 2021, № 56.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі