Теми статей
Обрати теми

Несумові помилки в ЄП-декларації

Солошенко Людмила, податковий експерт
Помилки в декларації єдиноподатників умовно можна поділити на сумові (що вплинули на суму єдиного податку (ЄП)) і несумові (які на суму єдиного податку не вплинули: описки, неточності в періоді, кодах КВЕД, чисельності тощо). Розпочнемо з несумових помилок. Виправляти їх чи не виправляти? Давайте це з’ясуємо й розберемо можливі наслідки невиправлень.

Способи виправлення

Уточнююча декларація. Формально несумові помилки (у реквізитах, перелічених у пп. 48.3 і 48.4 ПКУ), як і сумові, слід виправити. При цьому, як відомо, є два способи виправлення помилок (п. 50.1 ПКУ):

— через уточнюючу декларацію або

— у поточній декларації.

Проте несумову помилку, допущену в декларації єдиноподатника (яка на суму податкових зобов’язань з єдиного податку не вплинула), вийде виправити тільки першим способом — за допомогою УД (тобто способом з п.п. «а» п. 50.1 ПКУ) або в деяких випадках шляхом подання декларації з типом «Звітна нова» (про яку скажемо пізніше).

Адже виправлення способом «у поточній декларації» передбачає, що в декларації потрібно заповнити відведені для виправлення помилок: розділ VI (у декларації єдиноподатників-ФОП) або розділ IV (у декларації єдиноподатників-юрособ). Проте при несумових помилках ці розділи заповненню не підлягають, оскільки сумові показники не виправляються. Тому другим способом — у поточній декларації — несумові помилки виправити неможливо.

При цьому для виправлення несумових помилок за допомогою УД:

— у полі 1 ставлять відмітку навпроти типу «Уточнююча»;

поля 2 і 3 УД (про звітний і уточнюваний період) заповнюють однаково — у них зазначають уточнюваний податковий (звітний) період, помилки якого виправляються, а

— саму УД просто правильно заповнюють, тобто правильно заповнюють у ній усі показники, нібито помилки не було.

Декларація «Звітна нова». Проте якщо помилку виправляємо негайно — до закінчення граничного строку подання декларації за звітний період, то можна подати повторно правильно заповнену за звітний період декларацію з типом «Звітна нова» (останній абзац п. 50.1 ПКУ).

Таким чином,

виправити несумові помилки можна за допомогою декларації з типом «Уточнююча» (після граничного строку подання) або «Звітна нова» (якщо граничний строк подання не минув)

Про це говорять і податківці (БЗ 107.01.07).

При цьому не забувайте, що на уточнення відведено 1095 днів (п. 50.1 ПКУ). Щоправда, при виправленні помилок на карантині слід врахувати, що строки давності, визначені ст. 102 ПКУ, на час карантину продовжуються. А отже, на подання уточненок до 1095 днів повинні додати час карантину (п. 522 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, запитання 11 інформаційного листа ДПСУ від 20.03.2020 р. № 7; детальніше про продовження строків див. «Податки & бухоблік», 2020, № 38-39, с. 26). Для цього має бути відповідним чином пристосоване програмне забезпечення.

На перший погляд, може здатися, що оскільки несумові помилки не впливають на суму єдиного податку, то їх не потрібно виправляти. Утім, іноді їх невиправлення може обернутися неприємностями. Якими? Розглянемо на прикладі окремих ситуацій.

Помилка в періоді

Зазначили не той період (рік/квартал). Наприклад, ФОП-єдиноподатник (групи 3, зареєстрований з 1 січня 2021 року) помилилися у звітному році й у декларації зазначив не I квартал 2021 року, а I квартал 2020 року.

Тоді вийде, що обов’язок з подання правильної декларації за I квартал 2021 року залишиться невиконаним. А за неподання (несвоєчасне подання) декларації, нагадаємо, передбачений штраф (п. 120.1 ПКУ) в розмірі 340 грн, а за повторне таке порушення протягом року — у розмірі 1020 грн. Правда, у зв’язку з карантинним мораторієм штрафи за порушення податкового законодавства (у тому числі порушення нарахування, декларування, сплати єдиного податку) в період карантину не застосовуються (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Тож у ситуації, що виникла, штрафу за неподання/несвоєчасне подання вдасться уникнути. Проте таку помилку все одно слід виправити.

Як виправити? У такому разі спрощенцю:

— по-перше, важливо відзвітувати за відповідний (правильний) період. Тому передусім потрібно подати контролюючим органам декларацію з типом «Звітна» із зазначенням правильного звітного періоду (у цій ситуації — за I квартал 2021 року), а

— по-друге, з’являється запитання: як бути з помилковою декларацією, поданою за неправильний період? Анулювання помилково поданої декларації ПКУ не передбачене. Проте, що робити в цій ситуації, податківці пояснюють у БЗ 129.02. По суті,

контролери пропонують обнулити помилкову декларацію не того періоду через механізм виправлення помилок

Фіскали зазначають, що в разі помилкового подання податкової звітності (подана звітність, яку не повинні були подавати або подана звітність не тому контролюючому органу) платникові необхідно зменшити помилково нараховане податкове зобов’язання. При цьому все залежить від того, як швидко виявлена помилка. І якщо помилка виявлена:

— до закінчення граничного строку подання помилкової декларації, то платник може подати декларацію з типом «Звітна нова», за допомогою якої зменшити податкові зобов’язання;

— після граничного строку подання помилкової декларації, то платник може подати звітність з типом «Уточнююча», за допомогою якої також зменшити податкові зобов’язання.

Оскільки в цьому випадку граничні строки подання помилкової декларації вже минули, то обнулити її вийде за допомогою уточнюючої декларації.

При цьому з уточнюючою декларацією можна подати доповнення за п. 46.4 ПКУ з поясненням щодо зменшення помилково нарахованих податкових зобов’язань, зазначивши про це в спеціально відведеному полі в заключній частині декларації.

Зазначили не свій період. Якщо помилково зазначили в декларації не свій період (наприклад, ФОП-єдиноподатник групи 1 або 2 помилково зазначив звітним періодом квартал, а не рік, п. 294.1 ПКУ, хоча умов перебування на ЄП не порушував), то взагалі-то контролери повинні відловити помилку ще при прийнятті декларації. І направити платникові повідомлення про відмову в прийнятті декларації, оскільки звітний період не відповідає обраному режиму оподаткування (п.п. 2 п. 3 розд. IV Порядку № 5). Якщо ж якимсь дивом декларація пройшла (прийнята), то помилку все одно слід виправити в порядку, як розглядалося вище.

Помилка в коді КВЕД

Зазначили КВЕД, якого немає в Реєстрі платників ЄП. Така помилка особливо критична для ФОП-єдиноподатників груп 1 і 2. Адже в тому випадку, коли єдиноподатник дійсно здійснює вид діяльності, не зазначений у Реєстрі ЄП, то це порушення. І за нього доведеться розплачуватися виходом з ЄП (п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ) і оподаткуванням доходу від такого виду діяльності: у підприємця — єдиноподатника групи 1 або 2 податком за ставкою 15 % (п.п. 2 п. 293.4 ПКУ), а у єдиноподатника- юрособи — податком за подвійною ставкою: 6 або 10 % (п.п. 3 п. 293.5 ПКУ). Детальніше про наслідки для порушників у цій ситуації див. «Податки & бухоблік», 2019, № 19, с. 18.

Але в цьому випадку насправді спрощенець вид діяльності, відсутній у ЄП-Реєстрі, не здійснював (жодного доходу від нього не отримував), а лише допустив помилку при заповненні декларації. Тобто мало місце не порушення, а помилка. Тому скинути з єдиного податку і застосувати підвищену ставку податку спрощенцю фіскали загалом не можуть. Проте

у цій ситуації виникає ризик визнання декларації неподаною

Адже податківці можуть засумніватися в правильності заповнення декларації та достовірності зазначених у ній даних. Імовірніше, контролери помітять нестикування і звернуть увагу на те, що при чужому КВЕД рядки 02 або 04 декларації залишилися незаповненими. І, виявивши невідповідність коду КВЕД даним Реєстру ЄП (при незаповнених рядках), визнають, що декларація заповнена з порушеннями і відмовляться її прийняти (пп. 49.8, 49.11 ПКУ, п.п. 2 п. 2 розд. IV Порядку № 5).

Як виправити? Якщо декларацію фіскали прийняли, то, у принципі, можна залишити все, як є. Проте не виключаємо причіпки податківців надалі. Оскільки податківці вважають, що можуть відмовити в прийнятті декларації (визнати декларацію неподаною) навіть після отримання платником квитанції № 2 (БЗ 129.03). Хоча про незаконність цього підходу ми говорили в «Податки & бухоблік», 2020, № 66, с. 17 і 2019, № 32, с. 27 (ср. ).

Тому спокійніше код все-таки виправити. І якщо встигаєте виправитися до граничного строку подання декларації — подавайте декларацію з типом «Звітна нова». А якщо не встигли, то вдавайтеся до уточнюючої декларації. При виправленні такої помилки підприємцю-єдиноподатнику достатньо правильно заповнити декларацію (з типом «Звітна нова» або «Уточнююча») і зазначити в ній правильні коди КВЕД у розділі I та інші дані. А ось розділ, що стосується виправлення сумових помилок (розд. VI декларації єдиноподатників-ФОП),не заповнювати.

Зазначили КВЕД, який є в Реєстрі ЄП, але діяльність за яким не вели. Така помилка, великою мірою, до жодних страшних наслідків не призведе. Тому в такому разі можна жодних дій не здійснювати і зайвий КВЕД не прибирати. Поготів, що, на відміну від попередньої ситуації, такий код у Реєстрі ЄП присутній. А отже, якоїсь особливої уваги перевіряючих не привабить.

Не зазначили КВЕД, який є в Реєстрі ЄП і за яким діяльність вели. Вважаємо, що й у цьому випадку тривожитися не потрібно. Код КВЕД присутній у Реєстрі ЄП, єдиноподатник вів дозволену діяльність. Тому помилку можна не виправляти.

Помилка в чисельності

А що, як ФОП — єдиноподатник групи 2 помилився в чисельності: наприклад, при заповненні поля 9 декларації помилково врахована працівниця, що перебуває у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами, яку не слід було враховувати (п.п. 291.4.1 ПКУ). У результаті в полі 9 декларації зазначено 5 осіб замість 4.

Думаємо, що така помилка не небезпечна (поготів, що за межі граничних 10 осіб чисельність не вийшла, п. 291.4 ПКУ), тому її можна не виправляти. Хоча якщо є бажання, то цей показник можна уточнити. Тобто в полі 9 УД показник чисельності заповнити правильно, а також перенести до УД інші дані з декларації.

Помилка у величині доходу

Умовимося, що єдиноподатників групи 3 (у яких величина ЄП залежить від доходу) в цьому випадку розглядати не будемо. А розглянемо ситуацію, коли помилка у величині доходу не впливає на розмір ЄП. Наприклад, підприємець — єдиноподатник групи 1 у декларації за 2020 рік неправильно відобразив розмір ЄП- доходу: не врахував 20000 грн. У результаті показав дохід у розмірі 760000 замість 780000 грн.

Вважаємо, що й ця помилка не страшна. Адже граничний розмір ЄП-доходу у 2020-му (1 млн грн) першогрупником не перевищений. Тому порушення умов перебування на ЄП не відбулося. Детальніше про ліміти ЄП-доходу у 2020-му див. «Податки & бухоблік», 2020, № 46, с. 6. А про ліміти ЄП-доходу з 2021 року — «Податки & бухоблік», 2021, № 1-2, с. 25.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі