Теми статей
Обрати теми

Звільнення у зв’язку зі смертю роботодавця: процедура затверджена

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Тривалий час трудове законодавство не містило такої підстави для припинення трудового договору, як смерть роботодавця-фізособи. Тож працівникам доводилося вирішувати це питання в судовому порядку. І тільки 19.07.2022 у КЗпП з’явилася нова підстава припинення трудового договору: смерть роботодавця — фізичної особи або набрання законної сили рішенням суду про визнання такої фізичної особи безвісно відсутньою чи про оголошення її померлою (п. 81 ч. 1 ст. 36 КЗпП). Порядок припинення трудового договору з цієї підстави законодавець зобов’язав установити КМУ. 14.10.2022 його було затверджено Урядом.

Процедуру припинення трудового договору у разі смерті роботодавця — фізичної особи, зокрема ФОП, або набрання законної сили рішенням суду про визнання такої фізичної особи безвісно відсутньою чи про оголошення її померлою визначає Порядок, затверджений постановою КМУ від 14.10.2022 № 1172 (далі — Порядок № 1172). Він набрав чинності з 20.10.2022.

Процедура звільнення відбувається за участю центру зайнятості. Який же алгоритм дій пропонує Порядок № 1172?

Крок 1. Збираємо документи

Для звільнення працівнику потрібно зібрати пакет документів, який скрадатиметься з копій:

1) документа, що посвідчує особу, та реєстраційного номера облікової картки платника податків. Якщо від отримання такого номера відмовився, достатньо буде паспорта з відповідною відміткою;

2) документів, що підтверджують смерть роботодавця, або рішення суду про визнання його безвісно відсутнім чи про оголошення померлим. Ці документи подаються за наявності;

3) трудового договору або наказу (розпорядження) про прийняття на роботу. Якщо ні копії, ні наказу (розпорядження) немає на руках, то знадобляться відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі — Держреєстр соцстрахування). Як їх отримати, ми розповідали в статті «Відомості про трудову діяльність: вже на порталі ПФУ» // «Податки & бухоблік», 2022, № 23;

4) трудової книжки (за наявності).

Крім перерахованих документів, у п. 3 Порядку № 1172 йдеться про необхідність подання ще й інформації про роботодавця: його прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності), податковий номер (за наявності). У якому вигляді цю інформацію формувати, Порядок не уточнює. На наш погляд, достатнім є те, що ця інформація буде зазначена в документах про смерть роботодавця, трудовому договорі (або наказі чи відомостях про трудову діяльність) трудовій книжці та заяві працівника про припинення трудового договору. Хоча не виключаємо, що на практиці можуть вимагати ще якийсь окремий папірець з цією інформацією.

Щодо заяви про припинення трудового договору. Вона також входить до пакета документів, що необхідні для звільнення. Текст заяви може бути таким:

«Прошу припинити трудовий договір від ХХ.ХХ.ХХХХХХ, укладений з фізичною особою — підприємцем П. І. Б. (реєстраційний номер облікової картки платника податків ХХХХХХХХХХ), у зв’язку з її смертю* (п. 81 ч. 1 ст. 36 Кодексу законів про працю України) (дата припинення)».

* Або у зв’язку набранням законної сили рішенням суду про визнання такої фізичної особи безвісно відсутньою чи у зв’язку з оголошенням такої фізичної особи померлою.

Якщо у вас немає в наявності трудового договору, то не зазначаєте його дату та номер у заяві. Якщо маєте на руках копії свідоцтва про смерть чи рішення суду про визнання фізособи-роботодавця безвісно відсутньою / оголошення померлою, вкажіть у заяві їх реквізити.

Щодо дати припинення трудового договору в заяві. Відповідно до ч. 3 ст. 36 КЗпП та п. 5 Порядку № 1172

датою припинення трудового договору вважається день подання заяви працівником до центру зайнятості

Документи зібрані? Переходимо до наступного кроку.

Крок 2. Здаємо документи до центру зайнятості

Для припинення трудового договору весь той стос документів з кроку 1 працівник подає до центру зайнятості. Це може бути будь-який центр зайнятості. Ба більше, ч. 3 ст. 36 КЗпП та Порядком № 1172 передбачено, що ці документи можна подати до центру занятості:

у паперовій формі особисто;

в електронній формі. Зазвичай в цьому випадку слід зробити фото або скан-копії документів, сформувати їх в єдиний архівний файл та надіслати його на email обраного вами центру зайнятості. Проте не зайвим буде за можливості зателефонувати до обраного центру зайнятості та уточнити можливі нюанси такого подання та адресу електронної пошти.

У день отримання заяви від працівника центр зайнятості повідомляє про припинення трудового договору Пенсійному фонду та ДПС.

У свою чергу Пенсійний фонд протягом 3 робочих днів з дня надходження інформації про припинення трудового договору вносить ці відомості до реєстру застрахованих осіб Держреєстру соцстрахування. У результаті в електронній трудовій книжці працівника з’явиться дата припинення трудового договору з роботодавцем, що помер.

А що з паперовою трудовою? Як отримати запис? Слід пройти наступний крок.

Крок 3. Йдемо за записом

Якщо працівник бажає мати в трудовій книжці запис про припинення трудового договору, йому слід звернутися до центру зайнятості. Проте зробити це слід не раніше ніж через 3 робочих дні з дня подання заяви. Тобто після того, як пенсійники винесуть інформацію про звільнення до реєстру застрахованих осіб Держреєстру соцстрахування.

Ну, а щоб зайвий раз не бігати до центру зайнятості, факт внесення можна проконтролювати самостійно. Як саме? За допомогою порталу Пенсійного фонду. Посилання на статтю про те, як отримати відомості про трудові діяльність, наведено вище.

Ліньки шукати потрібну інформацію на порталі? Без проблем! Чекаємо 3 робочих дні з дня подання заяви про припинення трудового договору та йдемо до центру зайнятості вимагати внесення відповідного запису до трудової книжки.

Перевірте, щоб у трудовій було зазначено причину звільнення відповідно до п. 81 ч. 1 ст. 36 КЗпП (ср. ).

Ми ж бажаємо вам та вашим роботодавцям довгих і щасливих років життя. Перемога все ближче!

Висновки

  • КМУ затвердив порядок припинення трудового договору у разі смерті роботодавця — фізичної особи, зокрема ФОП.
  • Для припинення трудового договору працівник повинен звернутися до будь-якого центру зайнятості.
  • Датою припинення трудового договору вважається день подання до центру зайнятості заяви про припинення трудового договору у зв’язку зі смертю роботодавця.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі